Antalya Opera Bale'de kumar borcu davası

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB) Müdürlüğü'nde mali işler şube müdür vekili olarak çalışırken, kurumun 46 bin 800 lirasını zimmetine geçirip kumar borcunu ödediği öne sürülen İlyas Ö. ile durumu fark edip ihbarda bulunmayan o dönemdeki müdür Muhsin Erdoğan D. ve muhasebeci Ramazan M. hakkında, 25'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

02 Ağustos 2013 Cuma 10:57
Antalya Opera Bale'de kumar borcu davası
Halen Ankara Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nde görevli İlyas Ö., iddiaya göre, 2008 yılında ANTDOB'da mali işler şube müdür vekili olarak görev yaptığı sırada, kumar ve kredi kartı borçlarını ödeyebilmek için plan yaptı. İlyas Ö., kurumun kiracı olarak bulunduğu Fener Mahallesi 1971 Sokak Akın Apartmanı'ndaki dairenin kira artırımını, yüzde 6.4 yerine yüzde 25.50 oranında gösterdi. Dönemin ANTDOB Müdürü Muhsin Erdoğan D., kira sözleşmesini onadı. Sözleşme aynı gün kurumun muhasebe görevlisi Ramazan M.'ye imzalatıldı.

İlyas Ö., ardından kira sözleşmesi gereği daire sahibi Süleyman Akın'a ödenmesi gereken ilk üç aylık kira bedeli 46 bin 800 liranın, B.E.'nin hesabına yatırılması için yazı yazdı. İlyas Ö., bu yazıyı da müdür Erdoğan D.'ye imzalattı. Para daha sonra B.E.'nin hesabına yatırıldı.

SATIN ALMA GÖREVLİSİ FARK ETTİ
Olaydan birkaç gün sonra kurumun satın alma görevlisi, kira bedelinin stopaj vergisinin ödenmediğini fark etti. Görevli, ödeme belgesini incelediğinde, mülk sahibi Süleyman Akın yerine kurumun hiçbir borcu bulunmayan ve mülk sahibi olmayan B.E.'ye ödeme yapıldığını fark etti. Yapılan araştırmada İlyas Ö.'nün, iddiaya göre kumar borcu nedeniyle borçlu olduğu B.E. adına para yatırdığı belirlendi.

Durumun ortaya çıkması üzerine muhasebeci Ramazan M. ile birlikte İlyas Ö.'nün odasındaki kasayı açtıran ANTDOB Müdürü Muhsin Erdoğan D., 10 bin 296 lirayı alarak stopajı yatırdı ve mülk sahibi adına evrak düzenledi. Muhsin Erdoğan D., dolandırılan kurumun parasını ise cebinden ödedi.

2011 yılında denetime gelen müfettişler, B.E. adına ödenen para makbuzunu görünce soruşturma başlattı. Soruşturma sonunda İlyas Ö.'nün, kumar borcunu ödemek için kurumun parasını dolandırdığı, bunu fark eden müdür Muhsin Erdoğan D. ve muhasebe görevlisi Ramazan M.'nin ise olayı yetkili mercilere ihbar etmek yerine sahte belge hazırladıkları belirlendi. Bu arada İlyas Ö. görevinden alınarak, Ankara Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nde görevlendirildi. ANTDOB Müdürü Muhsin Erdoğan D. başka bir kente tayin edilirken, Ramazan M. ise geçici görevlendirmeyle Ankara'ya alındı.

HAKLARINDA DAVA AÇILDI
2012 yılında tamamlanan soruşturma sonunda Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü müfettişlerinin suç duyurusuyla savcılık harekete geçti. Savcılık, İlyas Ö., Muhsin Erdoğan D. ve Ramazan M. hakkında 'zimmet, görevi kötüye kullanma ve sahte belge hazırlama' suçlarından, 9 yıl 9 aydan 25'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı.

Savcılık soruşturmasında suçlamaları reddeden İlyas Ö., "Kira artışını mülk sahibi istedi, daire müdürü kabul etti. B.E.'nin hesabına yatırılan paranın müzekkeresini ben hazırlamadım. Kimin ve nasıl düzenlediğini bilmiyorum. B.E.'yi tanımam. Hesabına da neden para yatırıldığını bilmiyorum. Kurum müdürü 'Konuyu ben çözeceğim' dedi. Ben de araştırma yapmadım. Daha önce bir süre şans oyunları bağımlılığım vardı. Bu nedenle borçlanmıştım. Ancak borcum nedeniyle zimmetime para geçirmedim. Bir sabah çilingirle odamın kapısının açılıp, kasadan para alındığını gördüm. Ne kadar alındı bilmiyorum. Kurum müdürüne gidip 'Yaptığınız ayıp' diye çıkıştım" dedi.

'KALAN PARAYI CEBİMDEN ÖDEDİM'
Muhsin Erdoğan D. ise olayın olduğu günlerde babasını kaybettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bir gün İlyas Ö. odama geldi ve yıl sonu bütçesini yaptıklarını, kira ödemesinin yapılması gerektiğini belirterek bana bir evrak getirdi. Toplantı sırasındaydı, fazla incelemeden yetkili muhasebe elemanı inceler diye imzaladım. Ancak daha sonra olay ortaya çıktı. İlyas Ö. önce reddetti. Sonra bankayı arayarak paranın izini sürdüm. İlyas Ö. daha sonra paranın yatırılan kişinin mülk sahibinin yakını olduğunu söyledi. Mülk sahibini çağırdım. Böyle bir yakını olmadığını söyledi. Tekrar İlyas Ö.'yü sıkıştırdığımda kumar borcu nedeniyle böyle yaptığını açıkladı. Para ödenen kişinin de kendisinden alacaklı olan kişi olduğunu söyledi. Süleyman Akın'ın stopaj vergisi olarak İlyas Ö.'den alınan 11 bin lirayı yatırdık. Kalan parayı cebimden ödedim."

Savcılık ayrıca mülk sahibi Süleyman Akın'ı da tanık olarak dinledi. Gelişmeleri doğrulayan Akın, "B.E. adlı kişiyi tanımam. Bu kişinin hesabına para yatırılmasını da istemedim. İlyas Ö. kira bedelinin artırımından önce para talep etti. Karşılığında ise kira bedelini yüksek tutacağı sözünü verdi. Ancak ben kabul etmedim" dedi. 

Son Güncelleme: 02.08.2013 11:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.