'Altın portakal' kamkatın kilosu 20 TL

ANTALYA'da 'altın portakal' olarak da adlandırılan turunçgillerin en küçük meyvesi kamkat, meyve vermeye başladı. Kamkat, kilosu 20 TL'den satışa sunuluyor.

07 Aralık 2016 Çarşamba 11:52
'Altın portakal' kamkatın kilosu 20 TL
Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren ve Türkiye'de de fidan üretimi sadece Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM) tarafından yapılan turunçgillerin en küçük meyvesi kamkat sezonu başladı. Genellikle bahçelerde peyzaj amaçlı kullanılan kamkat, BATEM'e ait narenciye bahçelerinde yıllık 1 tona yakın meyve veriyor. Bu yıl kilosu ise 20 TL'den satışa sunuluyor.



KABUĞUYLA YENİYOR
BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, çalı biçimindeki kamkatın portakal, mandalina, bergamot, limon gibi turunçgiller ailesinden 'turunçgillerin mücevheri' veya 'altın portakal' olarak da anıldığını belirtti. Ünlü, kamkatın şeklinin limona, renginin de portakala benzediğini söyledi. Limon ve portakal kabuğu soyularak yenilirken kamkatın kabuğu soyulmadan yenilmesi gerektiğini kaydeden Ünlü, "Kokusu bergamotu andırır. Elinizde tuttuğunuzda uzun süre kokusu gitmez" dedi.

C VİTAMİNİ YÜKSEK
Çiğ olarak tüketildiği gibi reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek ve pasta yapımında da kullanılabildiğini anlatan Ünlü, “Çin lokantalarında yemeğin sonunda yenen bir tatlı çeşidi. Kamkat C vitamini yönünden zengin bir bitki. 100 gramında 43.9 miligram C vitamini var. Kas ve doku oluşumu için gerekli bu vitamin, diğer mineral ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına da yardım ediyor. Yine 100 gramında 71 kilokalori enerji ve 1.88 gram protein veriyor" dedi.

BİLİM DÜNYASI 'FORTUNELLA' DİYOR
Meyvenin bilim dünyasında 'fortunella' olarak adlandırıldığını anlatan Ünlü, “Fortunella adını, 1812-1880 yılları arasında İskoçyalı bahçecilik uzmanı Robert Fortune'nin soyadından alıyor. Fortune, Çin'de yaşadığı yıllarda sürekli ilginç bitkileri toplamış ve İngiltere'ye götürmüş. Batı dünyası bu birikimin içinde yer alan kamkatla, Fortune sayesinde tanışmış" dedi.



İLK ÜRETİM SERİK'TE
Antalya yöresinde genellikle otel gibi işletmelerin bahçelerinde peyzaj bitkisi olarak kullanılan kamkatın ilk meyve üretiminin Serik'te başladığını kaydeden Ünlü, "Bir üretici bizden 10 bin fidan talebinde bulundu ve teslim edildi. Talep yavaş yavaş artmaya başladı. BATEM olarak talebe göre yılda 10 bin fidan üretimi yapabiliriz" dedi. 

Son Güncelleme: 07.12.2016 11:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.