Ali Gürbüz'den Doping İddialarına Cevap

Kırkpınar Yağlı Güreşleri sonrası yapılan kontrollerde dopingli çıkan Altın Kemer'in sürekli sahibi Başpehlivan Ali Gürbüz'ün avukatı Aziz Çetin, Gürbüz'den güreşler sonrası alınan numunenin, Köln hariç akredite bir merkezde tekrar incelenmesini isteyeceklerini söyledi.

15 Ağustos 2013 Perşembe 16:42
Ali Gürbüz'den Doping İddialarına Cevap
Avukat Çetin, Güreş Federasyonu'nun Altın Kemer'i geri istediğini de belirterek, "Dopingli olduğu kesinleşmeden Altın Kemer'in alınması diye bir husus yok. Yasal süreç bitmedi" dedi.

Bu yıl 652'ncisi düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni üst üste üçüncü defa kazanarak Altın Kemer'in sürekli sahibi olan Ali Gürbüz ve Avukatı Aziz Çetin, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Avukat Çetin, basın toplantısına "Doping emek hırsızlığıdır" sözleriyle başladı.

Amaçlarının dopingi veya dopingli sporcuyu savunmak olmadığını kaydeden Çetin, 652'nci Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 20 Haziran tebligatıyla yağlı güreşlere katılacak pehlivanlara doping testi yapılacağının bildirildiğini söyledi.

27, 28'DEN SONRAYA İNCELEME YAPILMADI
Bu tebligata bağlı olarak Ali Gürbüz'ün test numunesi verdiğini kaydeden Avukat Çetin, "Aldığımız duyumlara göre 67 kişilik bir liste vardı fakat 27 veya 28'inci kişiden sonrasına inceleme yapılmamıştır. Bu liste yapılırken beklenen daha önce doping yapmış, bu işten sabıkalı diyebileceğimiz insanların öncelikli doping numunesi vermesi, bu konuda hassasiyet gösterilmesidir. Bu sıralamada buna dikkat gösterilmemiş, sadece genel olarak Belek Spor güreşçilerine hassas olarak üzerine gelinmiştir" diye konuştu.

Aziz Çetin, bu numunenin inceleme sonucunda temiz çıktığını, fakat Kırkpınar güreşlerinin ardından alınan numunenin Köln'de yapılan incelemesi sonucunda doping içeren iki maddeye rastlandığını kaydetti. Ali Gürbüz'ün profesyonel yaşayan bir sporcu olduğunu, 10 gün içinde doping ihtiva edecek bir ilacı bilerek, isteyerek almasının ve hatta kazayla bile olsa almasının söz konusu olmadığını dile getiren Çetin, şunları söyledi:

"İki adet Köln'den alınan birisi temiz, bir diğeri kirli numune vardır. Dünya Güreş Federasyonu'nun talimatnamesi açıktır. 'A numunesinde herhangi bir doping ihtiva eden madde bulunduğu zaman yasal süreç içinde başvurursa B numunesinin, yine dünyada akredite edilmiş farklı bir kurumdan raporunun alınması gerekir' der. Bizim buradaki amacımız iki adet Köln'den alınmış rapor olduğu için ve süreçte bazı sıkıntılar yaşandığı için B numunesinin açılması ama Köln hariç, dünyada tespit edebildiğimiz 45 akredite kurum var. Türkiye bundan önce Yunanistan'ı, Bulgaristan'ı ve İsviçre'yi kullanmış. Federasyonun uygun göreceği, Köln'den başka yetkili bir kurumdan, B numunesiyle ilgili rapor alınmasını talep ediyoruz."

BELEK SPOR KULÜBÜ SALDIRI ALTINDA
Bu noktada yasal başvuruda bulunacaklarını kaydeden Aziz Çetin, iddiaların başka bir noktasında Ali Gürbüz'ün antrenörü Atınç Korkmaz'ın yer aldığını söyledi. Daha resmi açıklamalar yapılmadan, antrenör Korkmaz'ın oğlunda da Ali Gürbüz'le aynı dopingli maddelere rastlandığı haberlerinin çıktığına dikkati çeken Çetin, "Belek Spor Kulübü, Belek Belediye Başkanı Yusuf Mecek kurum halinde dopingi teşvik eden bir spor kulübüymüş gibi yansıtılmaya çalışıldı. Yusuf Mecek, üç dönemdir belediye başkanı ve güreş sporuna olan tutkusu kamuoyunun malumu. Herhangi bir siyasi çekişmenin olabileceğini kendisi bildirir" diye konuştu.

Belediye Başkanı Mecek'in er meydanına doping yakışmadığını, yine er meydanının siyasi çekişmelerden uzak durması gerektiğini dile getirdiğini kaydeden Aziz Çetin, "Yağlı güreş yükselen değer. Bununla ilgili olarak bu sene yapılan aşırı, yangından mal kaçırır gibi bir doping var. Bir veya birkaç spor kulübünün üzerine gelinmesi, bazı kulüplerle ilgili hiçbir doping kontrolünün yapılmaması zihnimizde kuşku oluşturmuştur" ifadelerini kullandı.

GÜRBÜZ TIRNAKLARIYA KAZIDI
Güreşçi Rıza Kayaalp'in dopinge ilişkin benzer bir sıkıntıyı yaşadığını hatırlatarak, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın Kayaalp için gösterdiği ilgiyi Ali Gürbüz'e de göstermesini isteyen Avukat Çetin, "Ali Gürbüz her boyda birincilik alarak buraya geldi. Her boyda birincilik aldıktan sonra doping testlerini verdi. Şu an yaşadığı sıkıntı kendisinin dopingli olarak anılmasıdır" dedi. 

'DOPİNGE İHTİYACIM YOK'
Güreşçi Ali Gürbüz de Kırkpınar güreşleri öncesi verdiği testlerin temiz çıkmasına rağmen güreş sonrası alınan numunelerde dopingli maddeye rastlanmasını "Ne hikmetse" sözleriyle değerlendirdi. Yıllardır sporun içinde olduğunu kaydeden Ali Gürbüz, "10 gün sonra test olacağını bildiğim halde ne diye bir ilaca başvurayım. Kesinlikle doping içeren bir madde kullanmadım. Bunları yargıda arayıp, hakkımızı savunmak istiyorum. Yıllardır doping testi veriyorum. Allaha şükür, bu zaman kadar hiçbir şeyim çıkmamıştı. Kazandığım başarıların dopingle gölgelenmesinden üzgünüm" diye konuştu. 

Gürbüz, doping kontrollerinin yetkili Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından birinciler, ikinciler ve üçüncülerden veya kura yoluyla belirlediği isimlerden alınırken bu kez Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bir liste hazırlamasının manidar olduğunu dile getirdi.

Kişiye özel hazırlanan 67 kişilik listenin kimler tarafından hazırlandığını öğrenmek isteyen ve Bakanlığın bu konuda yetkisini sorgulayan Ali Gürbüz, "Bana gelene kadar alındı. Benden alındıktan sonra, test alımı bitti. 40 kişiden test alınmadı. Doping örneği alınmayan kişilerle güreşmek zorunda kaldım" diye konuştu. Yaşanan süreçle ilgili 'art niyet aradığını' söyleyen Ali Gürbüz, "Hiçbir müsabakadan 10 gün önce numune alınmaz. Amaçlarının beni Kırkpınar'da güreştirmemek olduğunu düşünüyorum. Ben doping kullanmadım, buna da ihtiyacım yok. Temiz çıkmıştır raporum var. 10 gün sonra numune alınacağını bildiğim halde, doping kullanacak kadar salak mıyım?" dedi.

ALTIN KEMER ŞİMDİLİK GÜRBÜZ'DE
Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avukat Çetin, 'komplo' iddiaları ile ilgili "Sonuçlarda bir hata olduğunu düşünüyoruz. Komplo olduğuna inanmak da istemiyoruz" dedi. Bununla birlikte Güreş Federasyonu'nun bir yazıyla Altın Kemeri geri istediğini hatırlatan Çetin, "Dopingli olduğu kesinleşmeden Altın Kemer'in alınması diye bir husus yok. Onunla ilgili de bir tebligat gelmiş. Yasal süreç bitmedi" dedi ve Altın Kemer'in şu aşamada iadesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

MİNDER YAĞLI ÇEKİŞMESİ
Avukat Aziz Çetin, doping iddialarının minder ve yağlı güreş arasında yaşanan rekabetten kaynaklanmış olup olmayacağına ilişkin soruya, şöyle karşılık verdi:

"İnşallah öyle değildir. Federasyon başkanımız minder kökenli. Minder güreşinin popülaritesini yitirdiği ortada. Yağlı güreşe artan ilgi, yayın sözleşmeleri, halkın aşırı ilgi göstermesi, er meydanlarına siyasilerin gösterdiği ilginin minder güreşine olanın kat ve kat üstünde olması durumları aynı şekilde bizde de kuşku oluşturdu. Geçen yıl ve bu yıl Türkiye'de düzenlenen kaç minder güreşi turnuvasında doping testi yapılmış, bunlar hangi kurumda yapılmış. Bunlarla ilgili sorularımızı federasyona ileteceğiz."

YEŞİL YEŞİL Mİ ŞİKAYET ETTİ
Ali Gürbüz'ün avukatı Çetin, daha önce Antalya adına güreşen Mehmet Yeşil Yeşil'in şikayet ettiğine yönelik iddialara ise "Böyle bir şeyi düşünmek istemiyoruz. Ama biz yine Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi güreşçilerinden kaç tanesine doping testi yapıldığı ve hangi kurumlarda yapıldığını soracağız" dedi. 

Son Güncelleme: 15.08.2013 17:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nazif ALTINPINAR 2013-08-15 17:34:26

Aziz bey bu sorunu da çözüme kavuşturur.

Avatar
HÜSEYİN DAĞLAR 2013-08-25 22:45:08

aligürbüzün doping yaptiğina inanamiyorum kemer vermemek için bahane ariyorlar