Alakır'a bir ÇED daha

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde Beydağları'ndan doğup denize dökülen ve 1'inci Derecede Doğal SİT Alanı ilan edilen Alakır Nehri'nin HES'lerle mücadelesi sürüyor. 4'ü işletme, 1'i inşaat, 3'ü de inşaat halinde toplam 8 HES projesinin planlandığı nehirde Dereköy HES'e ait inşaat tesisleri için ÇED Raporu Olumlu kararı verildi.

03 Aralık 2016 Cumartesi 11:01
Alakır'a bir ÇED daha
Kumluca İlçesi'nde uzun yıllardır HES'lere karşı mücadelenin sürdüğü Alakır Nehri'ne yeni bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu Olumlu kararı daha çıktı. Camiyanı ve Yanıklar Mahallesi sınırlarında Reis RS Enerji firması tarafından yapılması planlanan 5.84 MWm - 5.64 MWe kapasiteli Dereköy Regülatörü ve HES projesinin yıkama, kırma, eleme tesisi ve beton tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından ÇED Raporu Olumlu kararı verildi. Karar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da internet sitesi üzerinden kamuoyuna açıklandı.

BİRİNCİ DERECE DOĞAL SİT ALANI
Beydağları'ndan doğup denize döküldüğü alana kadar 70 kilometre uzunluğundaki Alakır Nehri üzerinde kurulan ve planlanan HES'lere karşı uzun yıllardır mücadele yürüten Alakır Nehri Kardeşliği ise karara tepki gösterdi. ANK'dan yapılan duyuruda, yıllardır Alakır için adalet aradıkları belirtilerek, Alakır Vadisi'nin, boydan boya üzerine kurulmak istenilen 8 adet HES ile (4'ü işletme, 3'ü proje, 1'i inşaat aşamasında) içindeki tüm canlılarla birlikte, 1 AVM'nin enerji ihtiyacını karşılamak için tamamen ve geri dönüşümsüz bir şekilde, insafsızca yok edildiği kaydedildi.



HES'LERE KARŞI MÜCADELE SÜRECEK
Açıklamada, “Oysa Danıştay, 2014/8898 nolu ve 30 Haziran 2014 tarihli 'Alakır Vadisi'nin 1. Dereceden Doğal SİT Alanı olarak koruma altına alınması' kararına atıfta bulunarak 23 Şubat 2016 tarihinde aldığı 2016/1078 nolu karar ile 'Koruma alanı olan Alakır Vadisi'nde HES yapılamayacağına' hükmetti. Ancak koruma kararını uygulaması gereken yetkililer yıllardır bu yönde hiçbir adım atmadıkları gibi durdurulması gereken HES projelerinden birine de 22 Kasım 2016 tarihinde ÇED olumlu raporu verdiler. Biz Alakır Nehri Kardeşliği olarak vadideki tüm canlıların yaşam kaynağı olan nehri borulara hapsetmeye çalışan HES'lere karşı mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız" denildi. 

Son Güncelleme: 03.12.2016 11:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.