Akdeniz’den Azerbaycan’a kardeşlik eli

Akdeniz Belediyeler Birliği, KKTC’den sonra diğer dost ve kardeş ülke olan Azerbaycan’daki belediyelerle de kardeşlik protokolü imzalamaya hazırlıyor.

10 Mart 2015 Salı 12:22
Akdeniz’den Azerbaycan’a kardeşlik eli
Kepez Belediye Başkanı ve Akdeniz Belediyeler Birliği (AKBB)Başkanı Hakan Tütüncü ve AKBB heyeti, resmi görüşme ve incelemelerde bulunmak için Azerbaycan’a gitti.

İki gün sürecek olan resmi ziyaretin heyetinde birlik meclis üyeleri Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, Akseki Belediye Başkanı İsmet Uysal ile Birlik Genel Sekreteri Hüseyin İnce, Birlik Danışmanı Adlıhan Dere, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkan Yardımcısı Gaye Doğanolu yer alıyor.

Kardeşlik hukuku güçlendirilecek
Başkan Tütüncü, ziyaretin 1. gününde Azerbaycan Belediyelerle Çalışma İş Merkezi Başkanı Mehdi Selimzade ile Sumgayıt Belediye Başkanı ve Azerbaycan Belediyeler Birliği Başkanı Ebulfez Babayev’le bir araya geldi. İki başkan ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki dost ve kardeşlik hukukuna vurgu yaptılar. Selimzade ve Babayev, dostluk ve kardeşlik bağının daha da güçlenmesi için iki ülke arasında kardeş belediyeler oluşturulmasını arzu ettiklerini ifade ettiler.

“Türk dünyası ile ‘emektaşlığı’ önemsiyoruz”
Başkan Hakan Tütüncü de AKBB ile Türk dünyası belediyeleri arasında kardeşlik hukukun tesis edilmesine önem verdiklerini söyledi. Türk dünyasındaki belediyelerle birlik ve beraberliği, tecrübe paylaşımını gerçekleştirmeyi arzu ettiklerini belirten Başkan Tütüncü, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile AKBB arasında çok kapsamlı kardeşlik protokolü imzaladık. Akdeniz Belediyeler Birliği ile Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Kıbrıs'ta bulunan 6 ayrı belediye ile kardeşlik ve işbirliği protokolü imzaladık. Birlik üyesi belediyelerimiz ile KKTC belediyeleri, Azerbaycanlıların deyişiyle ‘emektaşlık’ etmeye başladılar. “ ifadesini kullandı

Azerbaycan ile kardeşlik protokolü
Tütücü, KKTC'den sonra Azerbayca’la da kardeşliği geliştirmeye dönük çalışma başlatmayı arzu ettiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Devletlerimizin başkanları arasında güzel bir kardeşliğin olduğunu biliyoruz. Toplumların, ülkelerin birbirine daha da yakınlaşması için yerel düzeyde kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesinde yarar var. Türkiye ve Azerbaycan belediyeleri arasında kardeşlik bağının kurulmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Azerbaycan toprakları bizim için çok önemlidir. Türkiye ile Azerbaycan halkları arasında 2 bine yıla aşkın gönül bağı var; birlik ve beraberlik var. Tarihin geçmiş dönemlerinden bu yana iki ülke arasında oluşturulan ilişkilerin bizim dönemimizde, yerelde geliştirilmesinde yarar olacağın düşünüyorum. Geçtiğimiz aylarda AKBB olarak Türk Dünyası Belediyeler Birliği'ne (TDBB) de üye olduk. Azerbaycan’daki belediyeler ile birliğimiz belediyeleri arasında somut kardeşlik protokolleri imzalamak ve bölgemizde Azerbaycan'ı tanıtmak arzusu içerisindeyiz.”

Kardeşliğimiz Azeri diasporasına katkı sağlayacak
Her iki ülke belediyeleri arasındaki işbirliğinin Azerbaycan devletinin, devlet politikası haline getirdiği ‘Azeri diasporasına’ da katkı sağlayacağına işaret eden Tütüncü, şunları söyledi: “Benim şehrimde Antalyalılar, Azerbaycan'ı çok severler. Ama Azeri diasporasından haberleri yoktur. Azeri diasporasının üzerinde durduğu Azerbaycan'ın milli ve haklı mücadelesine yerel düzeyde destek olma bakımından, bu kardeşlik protokollerinin ve bunun neticesinde yapılacak olan çalışmaların, önemli olacağını düşünüyorum. İki ülke belediyeleri arasında kültürel, sosyal etkinliklerinin, tecrübe paylaşımlarının bir an evvel başlatılmasında yarar görüyoruz.”

Şehitliğini ziyaret etti, müzelerde incelemede bulundu
Başkan Hakan Tütüncü, ziyaret kapsamında Azerbaycan’nın milli lideri merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kabrini ve Azerbaycan ve Türk Şehitliğini ziyaret etti. Tütüncü, anıtlara gül bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.

Tütüncü ve AKBB heyeti, müze olan Şirvanşah Sarayı’nda, Minyatür Kitaplar Müzesi’nde ve Haydar Aliyev Müzesi’nde incelemelerde bulundu.

 

Son Güncelleme: 10.03.2015 12:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.