12 projeyi durdurduk

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, önceki yönetim dönemindeki 12 projeyi durdurduklarını söyledi. Seçilmeden önce belediyenin 3 milyar TL civarında borcu olduğunu düşündüklerini belirten Böcek, göreve geldikten sonra Büyükşehir Belediyesi'nin toplam borcunun 6 milyar 206 bin TL olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

24 Temmuz 2019 Çarşamba 16:51
12 projeyi durdurduk

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, görevde geçen ilk 100 günde neler yaptıklarını gazetecilere anlattı. Belediye hizmet binasındaki basın toplantısında kimin iktidarda olduğuna bakmaksızın ilçe ziyaretleri yaptıklarını belirten Böcek, Antalya'yı hep birlikte yönetmek istediklerini söyledi. Ortak akıl kapsamında birçok toplantıya katıldıklarını belirten Böcek, Balbey Mahallesi'ni vatandaşlarla birlikte planlayacaklarını söyledi. Kırcami'nin vatandaşların kaderi olmadığını vurgulayan Böcek, hızla yeni planları meclisten geçirdiklerini aktardı. Böcek, eski stadyumun bulunduğu alan ve Doğu Garajı'ndaki nekropol alanındaki çalışmaları 3 ay içinde tamamlayacaklarını söyledi.

BELEDİYENİN TOPLAM BORCU 6 MİLYAR 206 MİLYON

Seçilmeden önce belediyenin 3 milyar TL civarında borcu olduğunu düşündüklerini belirten Böcek, göreve geldikten sonra Büyükşehir Belediyesi'nin toplam borcunun 6 milyar 206 bin TL olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Gelir gider tablosunda her ay belediyenin 40 milyon lira açıkla yoluna devam ettiğini anlatan Böcek, "5 yılda borç lügatıyla vatandaşa hizmette geri kalmayacağız. Şirketlerde tasarruf tedbiri başlattık. Yüksek kira olan yerlerde sözleşmesi sona eren yerleri boşaltacağız. Örneğin Döşemealtı'nda büyükşehirin kullandığı yerin kirası 28 bin liraydı. Buranın sözleşmesini iptal edip 7 bin 500 liraya yer kiraladık. Gereksiz kiralık araçların yüzde 10'unu iade ettik" dedi.

12 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARDIK

Büyükşehir personel sayısının 12 bin 798 olduğunu dile getiren Böcek, göreve geldiğinde 140 kişiyi vektörel mücadele, 60 kişiyi itfaiye için işe aldıklarını söyledi. 24 faytoncuyu işe başlattıklarını kaydeden Böcek, 85 kişiyi raylı sistem kapsamında güvenlik personeli olarak alacaklarını vurguladı. 1 Nisan'dan beri 142 kişinin işten ayrıldığını kaydeden Böcek, "Bunlardan 12'sini haklı sebeplerden biz çıkardık, diğerleri kendi isteğiyle çıktı. 12'sinin çıkış nedenleri adli olaylar, uyuşturucu, personel arası kavga, devlet büyüklerine ve hatta Atatürk'e hakaret. Daha önce siyasi sebeplerle sürgüne gönderilenlerle de görüşmeler yaptık, onlar da görevlerine devam edecek" diye konuştu.

'BAKANLIKTAN GELMESİ GEREKEN KİRA PARASI GELMEDİ'

Kepezaltı Santral Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili seçim öncesi, "Muhittin Böcek göreve gelirse kiralar ödenmez" gibi söylemler olduğunu kaydeden Böcek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz kira ödemeye devam ediyoruz. Geçmişte seçim sürecinde yaşadıklarımız orada kaldı. Kepezaltı Santral mahallelerimizde 2 bin 819 kişiye kira ödemeye devam ediyoruz, ancak değerli basının ve Antalyalı hemşehrilerimin şunu bilmesine gerek var. Bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi olarak 19 milyon 357 bin 500 lira kira ödedik. Ama bunlar protokolle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ödenmesi gereken paralardır. Bu paralar bize gelmemiştir. Gelmesi için sayın bakanımızdan 1 aydır randevu istiyorum. Biraz yoğunluğu var sanıyorum. Önümüzdeki aya randevu vereceği an itibarıyla bu görüşmelerimizi de gerçekleştireceğiz. Görev aslında bakanlığa aittir. Ama zaman zaman bu konularla ilgili yanlış bilgiler kamuoyuna sunulmaktadır. Bunun aslı da yoktur. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak her şeye rağmen bazı yerlerden hesabımızı kitabımızı az ödeme yaparak bu kiraları ödemeye devam ediyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde de bunu çözeceğiz."

BOĞAÇAYI PROJESİ

Boğaçayı Projesi kapsamında 130 milyon 862 bin lira ödeme yapıldığını anlatan Böcek, projenin detayları konusunda Cumhurbaşkanı'nın da yanıltıldığını söyledi. Yaklaşık 14 bin metrekareye yakın alana kamulaştırmasız el atma olduğunu belirten Böcek, kamulaştırmasız el atmaya rağmen orada açılış yapıldığına dikkati çekti.

KONYAALTI SAHİL PROJESİ

Konyaaltı Sahil Projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi'nin 254 milyon 289 bin 127 lira ödediğini anlatan Böcek, "İhalesi yapılmış ve ihale sonucu da hepinizin bildiği gibi. Büyükşehir Meclisinde de meclis üyesi sıfatımla bu ihalenin rekabet koşullarını oluşturmadığını söylememe rağmen iptal edilmemişti. Buradan gelen yıllık kira geliri 8,5 milyon'dur. Bunun 5 milyon 187 bini ecrimisil olarak Maliye Bakanlığına ödenmektedir. Belediyenin 3 milyon 300 bin lira geliri vardır. 2018 yılında Antalya Büyükşehir Belediyemizin kasasından sahilin işleri için çıkan para 10 milyon 726 bin TL'dir. İhaleyi alan vatandaş cebinden bir kuruş çıkarmamıştır. Bunlar sizin paranızdır. Tüyü bitmemiş yetimin parasıdır. 254 milyon lira Antalyalıların cebinden gitmiş ödenmiş ama karşılığında kalan para 3 milyon 300 bindir. Belediyemizden çıkan para 10 milyon 726 bin liradır. Ben 5 yıllık süreçte göreve gelirken kimsesizlerin kimsesi, tüyü bitmemişlerin hakkını koruyacağım diye geldim ve Antalya'nın hakkını burada da koruyacağım. Bundan sonrasını da hep birlikte göreceğiz. Sahilde 91 tane ünite var. Sadece sahildeki Food in Box, 800 kusür milyon lira bir yılda kira ödüyor. Gerisini size bırakıyorum. Güvenlik bizde, temizlik bizde, park bahçe bizde, bitki dikme, her şeyi bize bırakmışlardır" diye konuştu.

SEÇİMDEN HEMEN ÖNCE İHALELER YAPILMIŞ

Belediyenin seçimden son 5 ayda yapılan yapım ihale sayısının 13 olduğunu aktaran Böcek, "2018 yılında Muhittin Böcek olarak biz ihale yapmayız. Hatta ihalelerin 5'i seçimden önce son bir ayda yapılmış. Toplam ihalelerin bedeli 486 milyon 885 bin liradır. ASAT'ta seçimden son 5 ay önce 19 yapım ihalesine toplam 360 milyon 307 bin 684 lira ödenmiştir. Son 5 ayda belediyemiz toplam 853 milyon 954 bin 64 TL borç yükü altına alınmış, sari yıllara koyduğumuzda artı KDV'si ile borç 1,5 milyardır" dedi.

ALTIN PORTAKAL 26 EKİM'DE

Böcek, daha önce üretimi durdurulan, 5 yıldır tapusu alınamayan ALDAŞ'a ait organize sanayideki boru fabrikasının bulunduğu yeri 1 milyon 200 bin dolara tapusunu aldıklarını ve fabrikanın üretime başladığını söyledi. Altın Portakal Film Festivali'nin özüne döndüğünü kaydeden Böcek, 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 26 Ekim-1 Kasım arasında gerçekleştirileceğini söyledi. 10. Antalya Kitap Fuarı'nı 10-21 Ekim tarihleri arasında kitapseverle buluşturacaklarını anlatan Böcek, 20'nci Piyano Festivali'ni de 16-30 Kasım tarihleri arasında yapmayı hedeflediklerini aktardı.

'SARISU'YU BELEDİYEDEN ALMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Sarısu piknik mesire alanının 2036 yılına kadar 29 yıllık kiralandığını dile getiren Böcek, "2036 yılına kadar kiralandı diye 15 milyon 760 bin lira belediyemizin kasasından para çıkmıştır, yatırım yapılmıştır. 1 Nisan 2016 yılında tip değişikliği yapılabilmesi için karşılıklı Büyükşehir Belediye başkanlığı ile Orman bakanlığı arasında protokol de noterden iptal edilmiştir. Üç yıldır protokol yapılmamış, seçim kaybedilmiş ve iki defa 16 Mayıs ve 20 Mayıs'ta ihaleye çıkacağı yazısı Büyükşehir Belediyemize ulaşmıştır. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını koruyacağız dediğimiz konu budur. Biz sorumlu insanlarız, çalışma arkadaşlarım sorumlu insanlar. Sizler Antalya'nın sesi nefesisiniz, herkes sesimizi duysun. 2036 yılına kadar bir yer 15 milyon 760 bin lira para çıkıyor bir yerden şimdi iptal ediyorlar, biz kazandık diye böyle bir şey yok, böyle bir şey söz konusu değildir. Bu para sizin paranızdır bu yetim hakkıdır. Bunu da önümüzdeki sürede inşallah hep beraber göreceğiz. Bu konuda tabi ki kamu zararı vardır arkadaşlar, yüzde 1 milyon Antalya Büyükşehir Belediyesinin olmalıdır" dedi.

'BAKANLIK TAHSİS ETTİĞİ 40 DÖNÜMLÜK ALANI SORUYOR'

'Kadınlar plajı kapatılıyor' diye söylemler ortaya atıldığını dile getiren Böcek, şöyle dedi: "Ne yazık ki Sarısu'yu bizden almaları durumunda orası da kapatılıyor. Biz Finike'de devam ediyoruz Alanya'da da tahsis bekliyoruz. Biz hiçbir yerde kadınlarımıza yönelik yapılmış bu planlarla ilgili çalışmaları iptal etmedik. Beldibi'nde Atatürk Parkı ihalesini Büyükşehir Belediyesi kazandı. Seçimi biz kazanınca ihale sözleşme yapılmıyor arkadaşlar. Yani Antalya Büyükşehir Belediyesi Beldibi'ndeki Atatürk Parkı'nı ihalede kazanıyor, seçim kaybedildi diye iptal ediliyor. Protokol yapılmıyor. 100. Yıl'daki 40 dönümlük TOKİ arazisi seçim öncesi yine belediyemize bedelsiz tahsis edileceğini bizzat bakanlık açıklamıştı. Millet bahçesi yapılacak denmişti. Şimdi bana gelen bir hafta önceki yazıda 'Burayla ilgili düşünceniz var mı, yapacak mısınız' diye soruluyor. Antalya'da bir afet toplanma merkezi yok. Seçim öncesi biz bunları tespit ettik ve o 40 dönümlük alanı kullanacağız. Bir bölümünü otopark olarak kullanılacağız, bir taraftan halkın kullanımına açacağımız bir meydan olarak kullanılacak. Yazı olumlu gelirse bunları da inşallah Antalyalı hemşerilerimizin hizmetine sunacağız."

SOSYAL KARTLAR İNCELENİYOR

Büyükşehir Belediyesi'nin ihtiyaç sahiplerine verdiği sosyal kartlarla ilgili inceleme başlattıklarını dile getiren Böcek, şöyle devam etti: "Önce 3 bin 500 vatandaşımıza yardım yapılmasına karar veriliyor. 2018 yılında sayı 12 bin 158'e çıkıyor. Seçim dönemi toplam 17 bin 26 kişiye Antalya genelinde yardım yapılıyor. Şimdi hak sahiplerinin yeniden belirlenebilmesi için çalışma başlattık. Belediyecilik insanların yaşamını kolaylaştırma işidir. Bunu 20 yıldır hep söyledim. Belediyeler ilçelerinde bulunan ihtiyaç sahibi sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımıza bakmakla sorumludur. Antalya Büyükşehir Belediyesine müracaatı olan, ihtiyaç sahibi olan sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımıza yardımlarımız devam edecektir."

RAYLI SİSTEM 1 AĞUSTOS'TA BAŞLAYACAK

Üçüncü etap raylı sistem ile ilgili Menderes Türel döneminde bir açılış yapıldığını dile getiren Muhittin Böcek, ancak birçok testin o dönem yapılmadığını söyledi. Böcek, "Biz bunları tamamladık, çalışmalarımız devam ediyor. 1 Ağustos itibarıyla da otogar ve Varsak arası üçüncü raylı sistemimiz çalışmaya başlayacak. Önümüzdeki süreçte de çalışmalarımızı aynı azim ve kararlılıkla devam ettireceğiz" dedi.

12 PROJE DURDURULDU

Önceki yönetim dönemindeki 12 projeyi durdurduklarını açıklayan Böcek, durdurulan sadece Kınık Hali projesine ödenecek yıllara sari 500 milyon lira ile birçok ilçeyi uçurabileceklerini söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.