İş Kadını Emine Sarıtekeli hanımefendi İYİ Parti’den Aksu Belediyesi Meclis Üyesi Aday Adaylığını açıkladı. Kendisini tebrik ediyoruz. Bu başvurular gösteriyor ki kadınlarımız, siyasette de güçlü yönlerini sergileyecekler.  Aksu’da görmeye alışık olmadığımız bu başvurularla ilçenin erkek egemen algısı yavaş yavaş kırılıyor.

İktidar Partisinden Belediye Başkan Aday Adaylığını açıklayan Tülay Ateş’le yanan bu meşale, haliyle diğer partilere de sirayet etti. İYİ Parti’de Emine Sarıtekeli ve Elif Bal hanımefendiler hafta içerisinde müracaatlarını yaparak siyasi arenada ki yerlerini aldılar.

Tarihimizi incelediğimiz vakit; Türklerin Kağan ve Hatun ünvanları ile ülkenin idare edilme şeklini görüyoruz. Siyasi ve idari faaliyetlerinde, en üst kademelerde bulunurlardı. Örnek verecek olursak, Orhun kitabelerinden başlamak gerek;

“Türk Milleti yok olmasın diye, millet olsun diye babam İlteriş Kağanı, annem İlbilge Hatunu göğün tepesinden tutup yukarı kaldırmış olarak” ifadesiyle, Türk Milletine kurtarıcı olarak yalnız Kağanın değil, Kağan-Hatun ikilisinin gönderildiğini belirtmektedir. İdari hayatta bu ikili, devlet yönetiminde her zaman beraberdi.

Devlet idaresinde de kararları, hatun-kağan alıyorlardı. Kağanlar, yabancı devlet elçilerini hatunla birlikte kabul ederdi.

Kabul törenlerinde, ziyafetlerde hatun, hakanın solunda oturur, siyasi, idari, askeri konulardaki görüşmeleri dinler, fikrini beyan ederdi. Harp meclisine bile katıldıkları olurdu. Hatunların hükümdar Kut´una sahip oldukları kabul edilirdi. Bu yüzden, hükümdar Kut´una sahip kadın anlamında “Terken” unvanına sahip olurlardı.

Geçmişteki yönetim şeklimizde ki medeniyete bakar mısınız?  Kadın ve Erkek eşitliği ve yönetimde cinsiyet gözetmeden birlikte ilerleme mesajını günümüze vermektedir.   

Nüfusun yüzde ellisi kadın, yüzde ellisinin de erkek olduğunu düşünürsek kadın siyasette var olan yerini doldurmalı ve yönetimde söz sahibi olabilmeli diye düşünüyorum. Bundan dolayıdır ki her sektörde yer alan ve başarılı işlere imza atan kadınlarımızın, ülke yönetiminde de ülkemizi çok üst seviyelere taşıyacaklarının inancındayım.

Kadınlarımızı artık sadece ev ev gezerek oy toplamaya çalışan ve bağlı bulunduğu partisine ev halkını ikna etmeye çalışan değil, yönetimlerde de görebilmeliyiz. Meclis üyesi, Belediye Başkanı, Teşkilat Başkanı kadınlarımızı daha çok görmek istiyoruz. Aksu’da, Antalya’da ve Türkiye’de. Prof. Dr. Türkan Saylan’ın dediği gibi; ‘Her eğitimli kadının bu Cumhuriyet’e borcu vardır.’ Siyasete adım atan bu yolda çalışacak kadınlarımıza başarılar diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.