Gölhisar’da örtü altı seracılığın dünü-bugünü ve yarınının konuşulduğu “Gölhisar Tarım Çalıştayı’nın” ilki gerçekleşti. Çalıştaya Burdur Gölhisar Kaymakamı Kadir Ulusoy, Gölhisar Belediye Başkanı İbrahim Sertbaş, Burdur Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Yusufça Belediye Başkanı Hüseyin Özarslan, sektör temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Bölge tarımına yönelik birçok konunun ele alındığı çalıştay sonucu bölgede yayla seracılığının “Bereket Ovası” adıyla anılması gerektiği fikri ön plana atıldı.

Tarım Çalıştayı’ndan aldığım notları sizinle paylaşmak istiyorum. Gölhisar Belediye Başkanı İbrahim Sertbaş, üreticilerin ve sektör temsilcilerinin katılım sağladığı toplantıda; Yayla Seracılığının önemini, üretilen ürünlerin daha fazla dünya pazarına açılması gerektiğini ifade ederek söze başladı.

Gölhisar’da kapsamlı bir sebze-meyve toplama merkezi kurulması, üreticilerin ürünlerini daha güvenilir kişilere satması konusunda tüm kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğini, örtü altı seracılığında ürün çeşitliliğinin artırılarak, ihracata önem verilmesi gerektiğini ifade etti.  

 

Bölgeye yatırım yapan büyük sera sahipleriyle bölgesel seracıların birlikte hareket etmesinin önemini de dile getiren Belediye Başkanı, büyük düşünülerek bölge seracılığının önünün açılması konusunda tüm kurumların birlikte hareket etmesinin önemli olduğunu söyledi.

Her bir detayı ayrı ayrı düşünerek üreticilere, fide alımlarında fevri hareketler yerine tüm kurumlarla birlikte hareket edilerek daha ekonomik ve daha sağlıklı fidelerin alınması gerektiğini de vurguladı. Ayrıca, önümüzdeki haftalarda devam edecek tarım çalıştaylarıyla birlikte özellikle örtü altı seracılığının daha sağlam temellerde büyümesi konusunda önemli kararlar almayı hedeflediklerini de dile getirdi.

Örtü altı tarım konusunda daha çok yeni, tertemiz topraklara sahip, kendini ispatlamaya çalışan ve Türkiye’nin gözdesi, yayla seracılığında birinciliği göğüslemeyi hedefleyen  Gölhisar İlçesinde bu konulara yer verilen Tarım Çalıştayı’nda üreticiler sorular sordular, sorunlarını dile getirdiler. Uzmanlar ve sektör temsilcileri tarafından üreticinin soruları tek tek cevaplandırıldı.  Bu çalıştaylar önümüzde ki aylarda da devam edecek.

Burdur’un Gölhisar ilçesinde bunlar yaşanırken gelelim Aksu’ya. Çünkü Aksu, Antalya’da 35 bin 333 dekar tarım alanıyla örtü altı tarımda 3.sırada yerini alıyor. Domatesin yüzde 16’sı Aksu’da üretiliyor ve domates üretiminde 2. Sırada yerini alan bir ilçe. 743 Bin 372 ton toplam bitkisel üretim miktarıyla Antalya’da 5. Sırada. Bu kadar örtü altı tarımda hacmi, gücü, istihdamı, çeşitliliği büyük bir ilçe olma avantajına sahip.

Ayrıca yurt içi ve yurt dışına hitap eden oldukça geniş iş hacmine sahip profesyonel firmaları bünyesinde barındırıyor.

Elbette ki burada ki üretici ve çiftçinin dertleri, sıkıntıları ve sorunları da çok. Son zamanlar da ki girdi ve enerji rakamlarında yaşanan zamlar tarımla uğraşanların belini bükmüş durumda. Bu insanlara ses, moral, destek olma adına Aksu’da da bu tür tarım çalıştaylarını açıkçası görmek istiyoruz. Bu konuda adımların atılmasını bekliyoruz.  Ortak akılla, tarımın paydaşları tarafından ortaya atılacak fikirler, üreticileri belki de altından kalkamadığı maliyetler konusunda birlikte hareket ederek rahatlatacak yol ve ışık olacak. Buradan yetkililerin bu konuda adımlarını bekliyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.