Gayrimenkul ve danışmanlık  hizmetleri terimine henüz ülkemiz yabancıyken bu sektör emlakçılık olarak anılıyordu. Şimdi ise emlakçılık ismi yerini gayrimenkul ve danışmanlık hizmetlerine bıraktı. Ülkemizde ve özellikle ilçemizde hızla gelişen bu sektör iş kapısı olamaya devam ediyor. Aksu’da vergi mükellefi kayıtlı Gayrimenkul ve Danışmanlık Hizmeti veren kurumların korkulu rüyası ‘Korsan Emlakçılar’  sayıları her geçen gün artan ve ayakta alım satım yapan emlakçı adı altındaki kişilere karşı Gayrimenkul ve Danışmanlık Hizmeti veren kurumlar vatandaşı uyarıyor. 


Bu hafta, Güzelyurt Mahallesinde Gayrimenkul ve Danışmanlık Hizmeti veren İsmail Metinle bu konuyu enine boyuna konuştuk. Sektörün içinde bulunduğu rahatsızlıklar ile ilgili sorularımıza yanıtları kendisinden aldık. O söyleşiden sayfamıza yansıyanlar;

Merhaba, öncelikle İsmail Metin Kimdir?

1975 Aksu doğumluyum. Ailemle birlikte Aksu’da yaşıyorum. Dedem, babam, ben ve çocuklarım dört kuşak Aksu’da doğduk ve Aksu’da yaşıyoruz. 1993 yılından beri gayrimenkul sektöründeyim. Baba  mesleğini devam ettiriyorum. Babam Abdurrahman Metin yıllarca bu işi yaptı. Şimdi bayrağı bana teslim etti.

Aksu’nun ilk emlakçısı olarak tarihe adını yazdırmış, baba mesleği Gayrimenkul ve Danışmanlık Hizmetini devam ettiriyorsunuz, bu konuyu biraz açabilir miyiz?

Evet, babam Aksu’nun ilk Emlakçısı. 1975 yılında Antalya’da toplam 7 emlakçı var ve bunlardan biri Aksu’nun tek emlakçısı Metin Emlak. Kurucusu babam Abdurrahman Metin. Babam emekli olduktan sonra işi bana devretti. Güzelyurt Mahallesin de yatırımcılara, hizmet vermeye, devam ediyorum. 

Müşteri portföyünüz ve Gayrimenkul haritanız nedir?

Aksu’nun bütün mahallerinden alım- satım yapabiliyoruz. Ayrıca Isparta bölgesi sınırları içerisinde de alım-satım yapabiliyoruz. Müşteri portföyümüz daha çok Aksu ve Antalyalılardan ziyade, yabancı ülkelerde yaşayan vatandaşlar. Henüz Antalya ve Aksulu yatırımcılarla çalışmak nasip olmadı. Daha çok Fransa- Almanya ve şehir dışından müşterilerim var. Müşterilerimle karşılıklı güvene ve sözleşmeye dayanan alım satımları yapıyorum. Onlar bana vekaletlerini gönderirler, ben onlar adına arsa, arazi alırım sonra tapularını kargo ile gönderirim. Bana ödemesini banka yoluyla gerçekleştirirler. Bütün işlemlerimi resmi kayıtlara göre yaparım.

Birde bu işin korsan tarafı var ve sizin gibi kurumların bir nevi kanayan yarası. Bu konuyla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

Evet, maalesef korsan yani ayaklı, hatta ayaküstü emlakçılarımız var. Bunlar işlerin yoğun olduğu zamanlar mantar gibi türer, işler durgunlaştığında ortadan kaybolurlar. Vatandaşlarımıza aman diyorum, dikkat diyorum.

Yatırımcı bu konuda ne yapmalı, nasıl yol izlemeli kime güvenmeli ?

Evet, bu korsan emlakçılar hem bize ama bizden de fazla vatandaşın yıllarca birikimine göz koyuyorlar. Bu işi sermayesiz bir iş olarak görüyorlar, kayıt dışı iş yapabiliyorlar. Ben vergi mükellefiyim. Telefonla emlakçılığa karşıyım. Emlakçılar odası önlem henüz alamadı. Daha öncede defalarca dile getirdik.

Bunlar vatandaşı mağdur ediyor. Vatandaş aldatılıyor. Aksu’da profesyonel işini yapan arkadaşlarıma bu konuyu dile getirdim. Arkadaşlarım bu konuda duyarlı olmalılar. Onlarla bu konuda hem fikiriz bu işin sorunu mutlaka ve bir an evvel çözülmeli.

Yatırımcılarımız bilinçli yatırım yapmalı. Hayatları boyunca ilk defa, gayrimenkul bir yatırımı yapıyorlar. Neyin ne olduğunu öğrenerek yapmalılar. Bizim gibi kurumlar onlara danışmanlık için var. Bizden alıp almamaları önemli değil, önemli olan aldatılmamaları. Emekli ikramiyesini yada birikimini bilmediği bir yere değerlenir düşüncesiyle yatırım yapıyor vatandaş. Böyle bir mantık yok, yatırımı mantıklı ve proje üzerinde yapmak lazım. Örneğin; Isparta yolu değerlenir, oradan yer alayım demek, doğru değil. Biz danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Mülkiyet sorunu var mı? Yok mu? Bunu ancak ve sadece bizim gibi adresi belli olan gayrimenkul danışmanlarından öğrenebilirler. İşte bu tür oyunları ayaklı, korsan, adına ne derseniz deyin emlakçılar yapıyor ve vatandaşı yanıltıyorlar.

Aksu için yatırım zamanı mı sizce?

Aksu, coğrafi konuma sahip çok güzel bir ilçe. Deniz ve orman, tarih ve doğa, turizm ve ticaret. Bunların hepsini bir arada nerede bulabilirsiniz. Alt yapı sorunları çözüldüğü vakit Aksu daha da güzelleşecek inanıyorum. Aksu için tabiki ve kesinlikle yatırım zamanı diyorum.

Söyleşi için teşekkür ediyoruz. Son mesajlarınızı da alabilir miyiz?

 8 mart dünya kadınlar gününü kutluyorum. Kadın demek, anne demek, emek demek. Bu ülkenin değerleridir kadınlarımız. Eşimin ve bütün kadınlarımızın günü kutlu olsun diyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.