Evlilikte daima bir geçiş dönemi yaşanmakta ve sürekli olarak bir mevsimden diğerine geçilmektedir. Kendimizi bazen kış mevsiminde buluruz. Moralimiz bozulur, dalgınlaşırız ve hiçbir şeyden tatmin olmayız; diğer zamanlarda ise tüm açıklığı, ümidi ve beklentileriyle ilkbaharı yaşarız. Başka vesilelerde de yaz mevsiminin sıcağı içinde yüzeriz. Kendimizi rahat hissederiz. İçimiz huzurla doludur ve hayattan zevk alırız. Sonra yine sonbahar gelir, kararsızlıklar; ihmalkârlıklar ve kaygılar yaşarız. Bu döngü evlilik hayatı boyunca, aynen iklimlerin doğada tekrar etmesi gibi, pek çok kez belirli bir sıra takip etmeden tekrarlanır.

Evlilikteki mevsimler gelirler ve giderler. Önemli olan evliliğinizi bu dört mevsimde de daha iyi bir hale getirmek için gerekli olan becerileri geliştirebilmektir. Bizler evliliğimizin gelişmesi ve güçlenmesi için bazı yaklaşımlar benimseyebilir ve bazı eylemlere girişebiliriz.

Olumsuzluk Döngüsü Nasıl Kırılır?

  • Olumsuz bir düşünce içerisinde olduğunuzu kabul edin
  • Eşinizin olumlu özelliklerini saptayın ve onları bir liste haline getirin
  • Kendinize eşinizin olumlu özelliklerine odaklanmayı öğretin
  • Eşinizi takdir ettiğinizi, ona sözlü olarak ifade edin

“Peki ya eşimin olumsuz davranışları ne olacak? Benim yaklaşımım onları değiştirmeyecek ki …” diyecek olabilirsiniz. Belki hemen değil, ama sizin göstereceğiniz olumlu yaklaşım, ilişki dinamiklerini harekete geçirecek ve eşinizin davranışlarını olumlu yönde değiştirecek bir atmosfer yaratacaktır. Yani olumlu sözcüklerle ifade edilen olumlu bir yaklaşım, olumlu bir tepkiye vesile olacaktır. Olumlu sonuçlar için neler yapılabilir?

Beraber zaman geçirin: İlişkinizde dostluğa, arkadaşlığa, muhabbete önem verin. Ortak zaman geçirme, paylaşma çok önemli. Ama birbirinize nefes alacak alan da verin. Ne çok kopuk, ne de çok bağımlı olmak mutlu bir beraberlik için sağlıklı değil.

Eşinizin Beğendiğiniz Özelliklerini Hatırlayın: Birbirinizi niye seçtiğinizi ve sevdiğinizi hatırlayın. Hatta bunu hem kendinize hem de eşinize hatırlatın.

Ailelere çok da yakın durmayın: Anne, baba ve kardeşlerle geçirdiğiniz zaman, eşinize ve çocuğunuza ayırdığınız zamanlarda dengeli olun.

İhtiyaçlarınızı dile getirin: Dile getirilmeyen hiçbir ihtiyaç hissedilmez. Bazen susarız ve eşimizin bizim ihtiyacımız olan şeyi yapmasını bekleriz. Buna gerek yok. İhtiyaçlarınızı eşinizi övdükten sonra dile getirin ve yine onu överek konu kapanışı yapın. Siz de ondan ihtiyacı olan şeyi isteyin ve yerine getiri. Unutmayın ki en büyük ihtiyaç sevgidir ve bazı insanlar nasıl seveceklerini bilmezler. Eşinize, tatmin olduğunuz ve istediğiniz sevgiyi anlatın fakat önce onun istediği sevgiyi ondan isteyin ve ona gösterin

 Doğru iletişim kurun: Anlaşamadığınız konuları çözmeye çalışırken, konuya odaklanın. Birbirinizi eleştirmekten, alay etmekten, aşağılamaktan kaçının. Çatışmaların ve kızgınlıkların her ailede olması doğal. Önemli olan olumsuz duygularınızı ifade edebileceğiniz güvenli bir ortam sağlamaktır. Tartışmalarınızda kimin haklı olduğu veya kimin kazanacağı asıl amaç haline gelirse, ikiniz de kaybedersiniz. Probleminizi çözmek için seçtiğiniz yolların doğru olup olmadığını anlamaya çalışın. Evliliği bozan çatışma veya fikir ayrılığı değil, yönetme biçimidir.


Romantizmi canlı tutun: Baş başa yemeğe çıkın, el ele yürüyüş yapın, beraber film seyredin, dans edin, birbirinize mektup yazın, çiçek alın.


Anne-baba olduğunuzda, karı-koca olmayı da sürdürün: Bebeğin aileye girişindeki etkiyi beraber göğüslemeli ve paylaşmalısınız. Anne-baba olmanın getirdiği sorumluluklar ve rolleri yerine getirirken evlilikteki duygusal alış verişin sürmesini sağlamalısınız. Birbirinize zaman ayırmalı, çocuk dışında baş başa olabileceğiniz aktiviteler yapmalı, ilişkinizin büyüsünü korumalısınız.


 Cinsel yaşamınızı canlı tutun ve koruyun: İş stresi, aile sorumlulukları, psikolojik veya fizyolojik problemler önce cinsel hayatı etkiler. Bunun farkında olup, dış etkenlerin cinsel hayatınızı olumsuz etkilemesine izin vermeyin. Cinsel hayatınızda problemler var ise mutlaka çözmek için girişimde bulunun, gerekirse yardım alın. Problemi görmemezlikten gelmeyin, yok saymayın. Mutlu ve uzun bir evlilik için mutlu bir cinsel hayat gereklidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.