Zirai ilaç mercek altında

Tarım kenti Antalya’da hayata geçirilecek ‘Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi’ uygulaması olumlu karşılandı. ZMO Şube Başkanı Vural Şahin, sistemin doğru altyapı ile uygulanması gerektiğine vurgu yaparken, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de, illegal satışların azalmasının üretimin kalitesine yansıyacağı görüşünde.

21 Ocak 2019 Pazartesi 11:31
Zirai ilaç mercek altında

TÜM bitki koruma ürünlerinin mart ayı itibariyle ‘Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi’ne alınacağını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sektör temsilcilerinden destek ve uyarı geldi. Hürriyet’e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Vural Şahin, “Sistem doğru altyapı ile uygulanırsa yüzde yüz destek veririz” diye konuştu.

GENELE YAYILMALI

Kayıt dışı işlemlerin, tavsiye dışı kullanımların ve illegal satışların önüne geçecek sistemin temelden genele yayılması gerektiğinin altını çizen Şahin, şöyle devam etti: “Sistem oluşturulurken hiçbir açık nokta bırakılmamalı. Yani denetim sistemi bütün sektörü içine almalı. Siz 600 firma yerine 600 bin çiftçi üzerinden sistem kurmaya çalışırsanız bu olmaz.”

EĞİTİM ÖNEMLİ

“Mevcut yapı içinde ciddi bir karmaşa var. Biz de kalıntı sorunu olmayan, kaliteli üretim yapmak istiyoruz. Öyle etken maddeler var ki tarlada ruhsatlı, serada değil. İşin başında ilaç firmaları var. Teknoloji gelişiyor, ürünler de gelişiyor. Sadece sistem kurmak da değil, eğitim de çok önemli. Yani biz taşradan gelen bilgiyi yukarıya taşıyıp doğru bilgi, doğru üretim, doğru iş yapmalıyız.”

HIZLI BİLGİ ŞART

Teknolojik gelişmelerin tarım sektörünün geleceği açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Kayıt dışı işlemlerin, tavsiye dışı kullanımların ve illegal satışların engellenmesi direk olarak ürün kalitesine yansır. Bu sadece iç tüketimi değil, ihracat kalitesi ve hedeflerini de etkileyecektir. Ruhsatlı bitki koruma ürünleri, zararlı organizmalar, bitkiler ve aktif maddeler hakkında bilgilere hızlı ulaşımın sağlanması da gerekiyor” dedi.

MOBİL UYGULAMA

Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı Mobil Uygulaması da üretici, satıcı ve kullanıcı gibi tüm paydaşların hizmetine sunulacak. Çevrimdışı çalışma özelliğiyle internetin çekmediği alanlarda da verilerin görüntülenmesi sağlanacak. Hızlı arama özelliği sunularak tüm veriler içinde bilgi taraması yapılabilecek. Mobil uygulama, web tabanlı Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı Programı ile eş güdümlü olup, ruhsat iptalleri, yeni ruhsat, etiket değişikliği gibi yapılan tüm değişiklikler güncel olarak anında mobil uygulama programına da yansıyacak.”

BAKAN NE DEDİ?

Bakan Bekir Pakdemirli, yeni sistemle ilgili şu bilgileri verdi: “Kayıt dışı işlemlerin, tavsiye dışı kullanımların ve illegal satışların da önüne geçilecek. Bu programla aynı sistemi kullanan bitki koruma ürünü satışı yapan toptancı ve bayiler ile üretim ve ithalatını yapan firmaların tüm işlemlerini kayıt altına almış olacağız.”

Kaynak: Salim Uzun/Hürriyet

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.