'Ürünlerdeki artışın tek çözümü: ÜRETİM'

Tarım sektörünün yakinen tanıdığı Karayusuf Kantar ve Ambalaj yetkilisi aynı zamanda Kepez Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Adnan Kabaağaç, dolara bağlı ürünlerdeki artışın tek nedeni, yeterli derece üretimin olmamasından kaynaklı olduğunu savundu. Kabaağaç, “Üretim şart” dedi.  

17 Eylül 2018 Pazartesi 16:05
'Ürünlerdeki artışın tek çözümü: ÜRETİM'

Türkiye’de lirada yaşanan erime bir yandan iğneden ipliğe tüm ürünlerin zamlanmasına yol açarken, ithalata bağımlı esnaf için ise maliyetler hızla katlanıyor. Bu maliyetler ister istemez tüketiciye yansıyor.  Yaşanan bu olaylardan esnaf olarak rahatsızlığını dile getiren Tarım sektörünün yakinen tanıdığı Karayusuf Kantar ve Ambalaj yetkilisi aynı zamanda Kepez Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Adnan Kabaağaç, “Üretimin olmadığı yerde dışa bağımlılık artıyor. Sattığımız ürünlerin yüzde 50’sini ithal ediyoruz. Dışarıdan aldığımızı ürünlerin birçoğunu ülkemizde üretebiliriz.  Ama bizim insanımıza dışardan almak daha basit geliyor. Böyle olunca da kurlarda yapılan bir artış, ürünlere yansıyor” dedi.

Biz bunları yaparız

Bünyelerinde yaklaşık olarak bin çeşit ürün sattıklarını dile getiren Kabaağaç, “Bu ürünlerin hemen hemen yarısı ülke dışından ithal ediliyor. Bizler elimizden geldiğince sattığımız ürünleri ülkemizde üretmeye çalışıyoruz. Daha önceden ülke dışından ithal ettiğimiz bir kaç ürünü, ülkemizde üretebilecek yerler bulup, oralarla çalışmaya başladık. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Ülke dışından çok fazla mal ithal ediyoruz. Başta Çin, Endonezya, İtalya olmak üzere birçok ülkeden ürün getiriyoruz. Bu alımlarda TL bazında değil de dolar bazında oluyor. Devletimiz iç piyasadaki insanları teşvik etmesi, bizlerinde ‘biz bunları yaparız’ dememiz lazım. En basitinden, Çin’den aldığımız eldiven, mandal gibi ürünleri yapamayacak kadar aciz insanlar değiliz” şeklinde konuştu.

Paramız dışarıya gitmesin

Millet olarak istediğimiz zaman yapamayacağımız hiçbir şeyin olmadığını ifade eden Kabaağaç, “Üretim olduğu zaman dışa bağımlılığımız ortadan kalkar. Bunun içinde, Ticaret Sanayi Bakanlığının el ele verip, memur arkadaşlarımızın bu islerle ilgilenen esnaflardan fikir alması lazım. Hepimiz bir araya gelip bir istişare yapıp, Türkiye’de üretmenin yollarına bakmamız lazım. Biz bu ürünlerin yüzde 90’ını çok rahatlıkla Türkiye’de üretebiliriz. Paramızı yurt dışına vermeye benimde gönlüm razı olmuyor, aynı şekilde milletimizin de razı değil. Üretime dayalı bir politikamız olsaydı bu kadar zam olmazdı. Bizlerde memnun değiliz bu zamlardan, müşterilerimizle karşı karşıya geliyoruz. Çoğunlukla tüccara ve çiftçiye hitap etiğimiz için soruyorlar, -10 gün önce aldığımız bir ürüne bugün neden bu kadar zam geldi- diye, bizde her gün her gün anlatmakta zorluk çekiyoruz. Karşılıklı gerginlikler oluyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.