Üreticiye destek çağrısı

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkan vekili Halil Bülbül, halkın dengeli beslenebilmesi, ucuz ve güvenilir gıdaya erişebilmesi için daha fazla üretim gerektiğini söyledi. Bülbül, kırsalda yaşamanın cazibesini artıracak ve üretim yapma motivasyonunu yükseltecek yeni bir model tasarlamak gerektiğini vurguladı.

29 Mayıs 2019 Çarşamba 15:41
Üreticiye destek çağrısı

ATB Mayıs ayı meclis toplantısı, ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında, meclis ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla yapıldı. ATB Başkan vekili Halil Bülbül, sektörün sorunları ve taleplerini anlattı. TOBB'un genel kurulunda da gündeme getirilen ve Borsa olarak da önerdikleri talepleri hatırlatan Bülbül, “Biriken KDV alacaklarımızın bir takvime bağlanarak ödenmesi, peşin verginin kaldırılması, kalkınma ajansları kaynaklarıyla belediyeler yerine özel sektör yatırımlarının desteklenmesi, tarım ve hayvancılık politikalarının tüm tarafların görüşleriyle oluşturulması ve kıdem tazminatı gibi birçok konu ve sorun Sayın TOBB Başkanımız tarafından da genel kurulda ifade edildi" dedi.

ÜRETİCİ DAHA FAZLA DESTEKLENMELİ

Bu yıl Cumhurbaşkanı tarafından sert ekmeklik buğdayın ton başına 1350 liradan alınacağı, arpanın ton fiyatının da 1100 lira olarak belirlendiğinin açıklandığına dikkat çeken Bülbül, "Tüccar ve sanayi ayakları dikkate alındığında ve tüketici fiyatları da göz önünde bulundurulduğunda fiyatların normale yakın düzeyde olduğunu ifade edebiliriz. Fakat üretimin devamlılığı ve ithale bağımlı olmamak için artan maliyetler nedeniyle üreticilerin önümüzdeki yıl daha fazla desteklenmesi gerekmektedir. Sosyal yardımların kırsalda üretim yapan genç ve kadın üreticiler başta olmak üzere üretene yönelik planlanması ve üretimde kaliteyi, verim artışını ve sürekliliği sağlamak için sertifikalı tohumluk desteğinin artırılarak devam ettirilmesi son derece önemlidir. İlimiz sahil kuşağında başlayan yayla kuşağında ise önümüzdeki günlerde başlayacak olan hububat hasadının herkes için bereketli olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyoruz" diye konuştu.

TARIM ŞURASI YÖNETMELİĞİ İYİ BİR FIRSAT

Bülbül, halkın dengeli beslenebilmesi, ucuz ve güvenilir gıdaya erişebilmesi için daha fazla üretim gerektiğini belirtti. Bülbül, kırsalda yaşamanın cazibesini artıracak ve üretim yapma motivasyonunu yükseltecek yeni bir model tasarlamak gerektiğini söyledi. Tarım Şurası Yönetmeliğini de iyi bir fırsat olarak gördüklerini söyleyen Bülbül, “Şuradan beklenilen faydanın sağlanabilmesi için bölgelerin kendine has kırsal ve tarımsal özelliklerinin, üstün ve zayıf taraflarının ayrı ayrı dikkate alındığı, kendi içinde gerçekçi bilgilerle irdelendiği alt çalışma gruplarının raporlarından etkili bir şekilde faydalanılması gerekiyor. Bu çalışma grupları her bölgede ayrı ayrı oluşturulmalıdır" dedi.

TURİSTE YÖRESEL ÜRÜN İKRAMI

Antalya'ya hem yurtdışı hem yurtiçinden ağırlıklı havayoluyla çok ciddi turist geldiğine işaret eden meclis üyesi Ergin Civan ise turizmin önemli bir tanıtım imkanı sunduğunu belirterek, Antalya'ya gelen turistlere uçakta veya havaalanında reçel, lokum, zeytinyağı gibi Antalya'nın yöresel ürünlerinin bedelsiz dağıtımı konusunda bir kampanya planlandığını anlattı. YÖREX'i düzenlemesi bakımından ATB'nin bu konuda kurumsal öncülük edebileceğini kaydeden Civan, “Hedefimiz Antalya'ya özgü yöresel lezzetlerin gelen turistlere bedelsiz dağıtımı. Bu konuda sektördeki arkadaşlarla görüşmelere başladık. Onlar da elini taşın altına koymayı kabul etti. Lokum, reçel, zeytinyağı, tıbbi ve aromatik bitkiler gibi benzer ürünler dağıtılabilecek. Uçaklarda veya geliş esnasında kendilerine dağıtımını istiyoruz. Bu hem önemli bir tanıtım ve ekonomik fayda da sağlayacaktır" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.