Torba Kanunda ihracatçıyı sevindiren değişiklik

TBMM'de görüşülen Torba kanunun 132'nci maddesi ile TİM ve İhracatçı Birlikleri Kanunundaki değişiklik ve eklemelerle bir çok konuda yeni yetkiler tanınması ihracatçıyı sevindirdi.

09 Eylül 2014 Salı 17:48
Torba Kanunda ihracatçıyı sevindiren değişiklik
TBMM'de görüşülen Torba kanunun 132. Maddesi ile 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 3. Maddesi'nde değişiklik ve eklemeler yapıldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin katkılarıyla gerçekleşen kanun değişiklikleri çerçevesinde 5910 sayılı Kanun'da bazı değişiklikler yapıldı. Değişikliklere ilişkin Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, ihracatçılara çok önemli avantajlar sağlayacağını açıkladı.

KANUNUN GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER
BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Torba kanun ile gelen değişiklikler çerçevesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birlikleri'ne dış ticaret ve yurt dışı hizmetlere yönelik konularda ve ülke çıkarları çerçevesinde koruyucu, geliştirici çalışmalar yapma izni verildiğini kaydetti. Satıcı, D bendinde ise TIR karneleri, ATA, A.TR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri ve EAN-UCC çizgi kod işlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgelerin düzenlenmesi veya onaylanması yetkisi verildiğini de açıkladı.

ÖNEMLİ GÖREVLER
Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Yönetim Kurulu üyesi de olan Satıcı, torba kanun ile TİM Kanunu'nda gerçekleşen değişikliklerin başta TİM olmak üzere ihracatçı birliklerine önemli görevler verdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu görevlerin arasında ihracatı geliştirmeye yönelik faaliyetler, yürütmenin yanı sıra ihracata yönelik bürokratik işlemleri yürütme yetkisi de bulunuyor. Bütün bu işlemlerin ihracatçı birlikleri tarafından yürütülecek olması, özellikle dış ticaret işlemlerinde sürekliliğin sağlanması ve gerekli işlemlerin süratle tamamlanabilmesi adına ihracatçılarımıza önemli bir avantaj sağlayacak. Bu değişiklikler bölgemizin ihracatına da katkı sağlayacak. Önümüzdeki süreçte TİM ve ihracatçı birlikleri yurt dışı ticaret organizasyonlarına ağırlık verecek. Böylece ülkemizin ihracatının artması sağlanacaktır." 

Son Güncelleme: 09.09.2014 18:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.