Tarımın başkenti AKSU

Antalya Komisyoncular Derneği’nin Aksulu Başkanı Nevzat Akcan, Aksu ve Antalya tarımının analizini yaptı: “En önemli sorunumuz planlama. Sökter temsilcileri olarak bir araya gelmek zorundayız. Ürün çeşitliliğini artırıp yeni pazarlar bulmalıyız”.

22 Mayıs 2017 Pazartesi 16:42
Tarımın başkenti AKSU
Antalya Toptancı Hal Komisyoncular Derneği Başkanlığı’na seçilen Aksu Yurtpınarlı Nevzat Akcan, tarımın sorunlarını bildiklerini ve çözüm için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Göreve yeni geldiğini hatırlatan Akcan, öncelikle kendisine destek veren herkese çok teşekkür ettiğini, güvenenleri mahcup etmemek için elinden gelen çalışmayı yapacağını söyledi.

AKSU ANTALYA’NIN KALBİ
Tarım sektörünün zor ve sorunlu bir sector olduğunu belirten Akcan, “Sorunlarımız çok. Hep beraber bu sektörün sorunlarını çözmek ve sector temsilcilerine faydalı olmak için çalışacağız. Çünkü; Türkiye’de turizm gibi tarımın da başkenti Antalya. Bu özelliğimizi iyi kullanmalıyız. Antalya’daki en önemli tarım merkesi de Aksu. Aksu, Antalya tarımının kalbi konumunda. Aksu olarak tarımda öncülük yapmak zorundayız. Çünkü üretici, komisyoncu, ihracatçı ve tüccar olarak hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemiyi sağ salim karaya çıkarmak zorundayız” dedi.

ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRMALIYIZ
Aksu Yurtpınarlı olduğu için Aksu’daki üreticilerin sorunlarını daha yakından bildiğini belirten Akcan, sözlerine şöyle devam etti: “Aksu Yurtpınarlı Nevzat Akcan olarak, Aksu’ya faydalı olmak istiyorum. Aksu’da şu anda zaten başarılıyız. Kaliforniya biberi üretmeye başladık ve şu anda bu işin merkezi Aksu oldu. Sektörde baka ürünleri de Aksu’ya sokmayı planlıyoruz. Çünkü sadece domatese bağlı bir üretim var ve çeşitliliği artırmak zorundayız. Demre’de olan her ürünün Aksu’da da olması gerekiyor. Başta tarım sektöründen gelen Antalya Milletvekili Hüseyin Samani ile bu konuları konuşacağız. Ayda bir kez de olsa Antalya milletvekilleri ile toplantı yapmak istiyoruz”.

PLANLAMA YAPAMIYORUZ
Sektörün en önemli sorununun planlama olduğunu belirten KOmisyoncular Derneği Başkanı Nevzat Akcan, şunları söyledi: “Mesela ben hem üreticiyim, hem de halde komisyoncuyum. Herşeyden önce planlama eksiğimiz var. Mesela domates Şubat ayına kadar 10 kuruş ile 50 kuruş arasında satıldı ve salça yapıldı. Ancak bir kilo domatesin maliyeti 1 TL. Rusya kapıları açmayacak diye bu sezon herkes domates üretiminden kaçtı. Bunun yerine kavun, karpuz ve yeşillik ekildi. Şu anda karpuz turfanda olmasına ragmen 1 TL. Bu rakam çok düşük. Bir yıl para yapmayan ürün ertesi yıl hiç ekilmediği için çok pahalı oluyor, aynı şekilde bir yıl iyi para yapan bir ürün de bir yıl sonra herkes ürettiği için hiç para yapmıyor. Burada bir planlmama olmalı. Bunun planlaması Tarım il ve ilçe müdürlükleri ile oturup konuşmalıyız. En büyük sorunumuz planlama. Bakanlık burada öncülük yapmalı”.

BİR ARAYA GELEMİYORUZ
Tarım sektörünü oluşturan ögelerin her birinin kendi başına birşeyler yapmaya çalıştığını ifade eden Nevzat Akcan, “Çiftçi ne üreteceğine kendi başına karar veriyor. Toptancı HAli’ndeki komisyoncu kendi pazarını bulmak için bireysel olarak çalışıyor. Tohumcu aynı şekilde, fideci de öyle. Herkes kendi çapında birşeyler yapmaya çalışıyor. Tarım Bakanlığı bize öncülük yapıp bu konularda bir planlama yapmalı. Masanın etrafında toplanıp herkes birbirini anlamalı ve ortak bir planlama yapılmalı. Ancak bir araya gelip konuşamıyoruz. Bir ürün ile ilgili 5 kiyşi iyi para kazanıyor 95 kişi maliyetini kurtaramıyor. 3 gün önce aynı mal 5 TL iken bugün çöpe dökülüyor” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 22.05.2017 16:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adem Sefer 2017-05-23 09:22:11

Sn.Başkan Nevzat Akcan'ı desteklememek mümkün değil.Tarımın içinde olan ve fiilen uygulama da olan bir kişi.Aksu'lu olarak ve bir çiftçi kuruluşunun yönetim kurulu başkanı olarak başkana güveniyoruz ve tam destek veriyorum.Çiftci nin hakkını korumak için her türlü yardım ve desteklerimizi sürdüreceğim.Selam saygı ve hürmetlerimi iletirim.23.5.2017