Tarımı ayakta tutmalıyız

Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, tarımda tüketiciden komisyoncuya, her kesimin birlik olması ve devletin tarımı ayakta tutmak için önlemler alması gerektiğini söyledi

03 Haziran 2019 Pazartesi 13:01
Tarımı ayakta tutmalıyız

Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, çiftçilerin çalışkan olduğunu ancak devletin de çiftçiye destek vermesi gerektiğini belirtti. Akcan, herkesin birbirine isyan etmek yerine birlikte hareket etmesi gerektiğini ve tarımın mutlaka ayakta kalması gereken bir sektör olduğunu vurguladı.

YETERLİ PAZAR YOK

Tarımda yeni pazarlar bulunması gerektiğini belirten Nevzat Akcan, “Ben tarımda bize rakip olan Hollanda, İspanya, Fas gibi ülkelerin hepsini geziyorum. Şunu belirteyim; Türk çiftçisi kadar çalışkan bir toplum yok. Çiftçi üretiyor ama yeterli pazar yok. Devletin, bu kadar çalışkan çiftçilerin sırtını yere getirmemesi ve yeni pazarlar bulması gerekiyor. Geçtiğimiz ay Azerbaycan’da tarım fuarına gittim ve isyan ederek döndüm. Azerbaycan bizim çok iyi bir pazarımızdı. Şimdi bakıyorum, son sistem seralar yapmışlar. Üreticiye bedava doğalgaz var, ışık var ve üretici 12 ay aynı ürünü yetiştiriyor. Böylece fiyat istikrarını da yakalıyor. Bizim de iyi bir tarım politikamız olsa dünyaya hükmederiz” diye konuştu.

DURUM İÇLER ACISI

Tarımdaki tablonun içler acısını olduğunu söyleyen Akcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kış döneminde tüketici için tanzim satış yaptılar, şimdi de bizim için tanzim satış yapsınlar. İki liraya alıp iki liraya satsınlar, devletimiz zarar da etmesin. Şu anda domates fiyatları 1-1.5 TL arasında. Bu fiyatlarla üreticiler yeni sezonun ekimini yapamaz. Yerle bir oldu domates, kimse domates toplayıp getirmiyor. Salatalıklar, biberler çöpe gidiyor. İçler acısı bir tablo var. Sebze-meyve fiyatları yüksek olduğu zaman enflasyonun bu nedenle yükseldiğini söylüyorlardı. Şimdi sebze-meyve fiyatları düştü ama enflasyon düşmüyor”.

BİRLİK VURGUSU

Tarımda birlik ve beraberliğin sağlanması gerektiğini belirten Başkan Akcan, “Kalkınma kırsaldan başlamalı. Biz kırsalı mutlu edemezsek şehir merkezlerini mutlu etme şansımız yok. Ne yapıp edip tarımı ayakta tutmak zorundayız. Ülkemizde güneşimiz, havamız, suyumuz var. Bu doğanın avantajlarını çiftçiye iyi yansıtmalıyız. Ayağımızı denk almamız gerekiyor. Bizim üreticisiyle, tüketicisiyle, ihracatçısıyla, komisyoncusuyla topyekun birlik olmamız gerekiyor. Bizde herkes birbirine isyan ediyor. İsyanla bir yere varamayız. Tarımı acilen gözden geçirmemiz gerekiyor. Çünkü geleceğimiz berbat görünüyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.