Tarım ürünlerine destek geliyor

Batı Akdeniz illeri olan Antalya, Isparta ve Burdur’da gelecek yıl buğday’dan mercimek ve kuru fasulyeye, pamuktan soğana birçok ürün ve yem bitkileri üreticilerine destek verilecek.

13 Kasım 2018 Salı 11:29
Tarım ürünlerine destek geliyor

TARIM ve Orman Bakanlığı 2019 yılında Batı Akdeniz’de tarım havzalarında desteklenecek ürün listelerini açıkladı. Antalya, Isparta ve Burdur’da 16 ürüne destek verilecek. Desteklenecek ürünler buğday, arpa, çavdar, mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, ayçiçeği, aspir, zeytinyağı, patates, kuru soğan ve yem bitkileri olarak belirlendi.

BUĞDAY ÖNE ÇIKIYOR

Antalya’nın 19 ilçesinden 17’sinde arpa ve buğday ikilisi desteklenecek ürün olarak belirlenirken, Muratpaşa ve Serik’te sadece buğday listeye alındı. Arpa ve buğday desteğinin Burdur ile Isparta’nın bütün ilçelerinde de verilmesine karar verildi.

Yem bitkileri de Antalya, Isparta ve Burdur’un bütün ilçelerinde ortak ürün olarak listeye girerken, kapsama alınan ürünlerden bir diğeri zeytinyağı oldu. Zeytinyağı Antalya’nın Elmalı, İbradı ve Korkuteli ilçeleri hariç bütün havzalarında destek kapsamında. Aynı zamanda Isparta’nın Sütçüler ilçesinde de zeytinyağı üretimi teşvik edilecek.

HAVZAYA UYGUN ÜRÜN YETİŞECEK

Bakanlık tarafından başlatılan ‘Havza Bazlı Destekleme Modeli’nin hangi ürünün hangi havzada yetişmesi gerektiğini belirlemek için uygulandığını açıklayan Antalya Tarım İl Müdürlüğü, amacın üretici tercihlerini yönlendirmek olduğunu aktardı. Çalışmayla ilgili şöyle bilgi verildi: “Stratejik öneme sahip, insan sağlığı ve hayvansal üretim açısından önemli ürünlerde, mazot, gübre, tohum ve destekleme uygulamaları yürütülüyor. Bölgelerin ihtiyaçlarına uygun olarak Serik’teki çiftçi pamuk, Akseki’deki çiftçi nohut üretsin isteniyor. Bu kapsamda, 2019’da tarım havzalarında yetiştirilecek ürünleri planlamak amaçlanıyor.”

Ceren DENİZ/HÜRRİYET

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.