Symes: AB sahip çıkmamız gereken bir projedir

TÜRKİYE Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes, AB ekonomi çerçevesi dışında kalan bir Türkiye’nin kalkınma hedeflerinin ciddi sekteye uğrayabileceğini belirtti. Symes, “AB, iş dünyası olarak sahip çıkmaya devam etmemiz gereken bir projedir” dedi.

14 Aralık 2016 Çarşamba 09:54
Symes: AB sahip çıkmamız gereken bir projedir
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) 22’nci Akdeniz Toplantısı’nın konuğu TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes oldu. Toplantıya Muratpaşa Belediye Başkanı CHP’li Ümit Uysal, ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, Süs Bitkileri ve İmalatçıları İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ve ANSİAD üyesi işadamları katıldı. Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Eroğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı toplantıda TÜSİAD Başkanı Symes, ‘Küresel Ekonomi ve Türkiye Ekonomisinin Dayanıklılığı’ başlıklı bir konuşma yaptı. Symes, konuşmasının başında İstanbul’da yaşanan terör saldırısını kınadı. Symes, “Her seferinde kınıyoruz ama pırıl pırıl hayatlar sönüyor, aileler yanıyor ve gerçekten yaşanan acıların tarifi hiç kolay değil” dedi.



DÜNYA EKONOMİSİNİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRECEK GELİŞMELER
2008 krizinden bu yana dünya ekonomisinin tam toparlanmış olmadığı ve hala çok yavaş büyüdüğünü kaydeden Symes, “Bu durum ekonomik açıdan pek çok sonuç içermesinin yanında siyasi anlamda da dünyayı sarsmış durumda. Özellikle finansal kriz sonrasında küreselleşmenin ulusal egemenliğin önüne geçmesine yönelik bir direnç var. Gelişmiş ülkelerde küreselleşme ve göçmen karşıtlığının yükseldiğini görüyoruz. İngiltere’nin AB’den çıkma kararı alışı, ABD’de başkanlık seçimleri, İtalya’da çok yakın ciddi ekonomik reformlar içeren paketin referandumda reddedilişi, Çin’de siyasal sistemin tekrar içe kapanma eğilimi ve radikal sağ partilerin bazı Avrupa ülkelerinde yükseliyor oluşu, son dönemde şahit olduğumuz önemli gelişmeler. Hiç şüphesiz bizim de içinde olduğumuz dünya ekonomisini yeniden şekillendirecek gelişmeler” dedi.



TÜRKİYE’NİN HEDEFLERİ CİDDİ SEKTEYE UĞRAYABİLİR
TÜSİAD Başkanı Symes, ABD’nin dünya ile özellikle de Avrupa ve Ortadoğu ile ilişkilerini nasıl kurgulayacağının, dünyanın en kritik coğrafyasının merkezinde olan Türkiye açısından da son derece önemli olacağına işaret etti. AB’nin ciddi bir kimlik krizi yaşaması, karar vermede zorlukları olması, dünya siyasetinde ekonomik gücü oranında bir ağırlık gösterememesi, içindeki dayanışmanın kırılmasının AB’nin önemini azaltmayacağına da vurgu yapan Symes, “Maalesef AB ile ilişkilerimizin giderek yıprandığı bir süreç içindeyiz. Burada tek taraflı haklı ya da haksız görmek mümkün değil. Karşılıklı olarak üyelik müzakerelerindeki süreçte iki taraf da üzerine düşeni tam olarak yapmıştır diyemeyiz. Bunun sonucunda üyelik sonucundaki ivme her iki taraftan kaynaklanan nedenlerle önce kaybedildi, sonrasında da geriye gidişler oldu. Avrupa ekonomisinin bizim için olan önemini çok iyi biliyorsunuz. AB ekonomi çerçevesi dışında kalan bir Türkiye’nin kalkınma hedefleri ciddi sekteye uğrayabilir” dedi.

AB SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKEN BİR PROJEDİR
Ancak AB’ye yönelik perspektifini koruyan bir Türkiye ile mevcut ekonomik ilişkiler küresi ve tedarik zincirlerinin korunabileceğini dile getiren TÜSİAD Başkanı, “Siyasal demokratik değerler, ortak değerler haline gelebilir. Türkiye’ye giren doğrudan yatırımların yüzde 70’i Avrupa ülkelerinden geliyor. İhracatımızın yarıya yakınını Avrupa ile yapıyoruz. Türkiye gelen turistlerin yüzde 45’i Avrupa ülkelerinden, Avrupa ekonomisinin bir an önce daha sağlıklı bir yapıya kavuşması, Türkiye ekonomisi için kritik öneme sahip. Türkiye’nin AB ile ilişkileri ve üye müzakere sürecinin sağlıklı bir şekilde yürümesi de karşılıklı işbirliği ve güven için de şart. Türkiye AB ile müzakerelerde ilerledikçe dünyanın geri kalanı ve doğu ile güçleniyor. Küresel ilişkileri güçlendikçe de AB ile müzakerelerdeki gücü artıyor. AB iş dünyası olarak sahip çıkmaya devam etmemiz gereken bir projedir. Bunun altını burada bir kez daha çizmek istedim” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN AZ YÜZDE 5 BÜYÜMEYE İHTİYACI VAR
Son iki yıldır yaşanan terör olayları ve siyasi belirsizliklerle Türkiye ekonomisinin yavaşladığını, ama büyümeye devam ettiğini dile getiren Symes, son açıklanan rakamların ekonominin yüzde 1.8 oranında daraldığına işaret ettiğini söyledi. Bunun süratle tedbir alınması gereken bir alan olduğuna da işaret eden Symes, “Zira işsizliğin artmaması, iş gücüne giren gençlerimizin yeni istihdam yaratabilmemiz için Türkiye’nin en az yüzde 5 büyümeye ihtiyacı var” dedi.



SANAYİ 4.0 PLATFORMU BU AY TANITILACAK
Hükümet ile yakın diyalog olduğu ve birçok konuda rekabet gücünün artırılması için işbirliği yapıldığını anlatan Cansen Başaran Symes, günümüzde bilimsel ve teknolojik gelişmelerin son derece hızlı aktığını da anlatarak, TÜSİAD olarak ülkemizde bu dönüşüm sürecinin daha etkin hayata geçirilmesi için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın başkanlığında ve ilgili paydaşların katılımıyla Sanayi 4.0 Platformu oluşturulduğu ve platformun lansmanının tüm paydaşların katılımıyla bu ay içinde bakanlığın liderliğinde yapılacağını açıkladı.

BAŞKANLIK TASARISI ÜZERİNE ÇALIŞMA
Toplantıda işadamlarının sorularını da yanıtlayan TÜSİAD Başkanı’na, TBMM’ye sunulan başkanlık tasarısı ile ilgili düşünceleri de soruldu. TÜSİAD olarak kapsamlı bir çalışma yapmadan bir görüş vermek istemediklerini belirten Symes, “Son derece önemli bir konu ama başkanlık konusu Türkiye’nin gündemine ilk defa girmiyor, geçmişte de geldiğinde TÜSİAD’ın o dönemdeki çalışmalara yönelik bütün raporları ve görüşlerine TÜSİAD sitesinden ulaşabilirsiniz. Ama yeni tasarıyla ilgili, açıkçası tasarıyı bekledik. Tasarı öncesinde anayasa komisyonu başkanıyla kapsamlı görüşmelerimiz oldu. Kendisi TÜSİAD’ı ziyaret etti, yapılan çalışmaları izah etti. Dolayısıyla diyaloğumuz zaten vardı, ama bu çalışmayı kapsamlı değerlendirdikten sonra TÜSİAD görüşünü açıklamayı uygun görüyoruz” dedi.
ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan ve BAKSİFED Başkanı Ali Eroğlu, Symes’e plaket verdi. Gecede ayrıca ANSİAD yeni üyelerine rozet ve belgeleri takdim edildi.

Son Güncelleme: 14.12.2016 09:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.