Süs bitkileri kongresi Antalya'da başladı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) ve EXPO 2016 Antalya ortaklığında düzenlen Süs Bitkileri Kongresi'nin 6'ncısı, Antalya'nın turizm bölgesi Kundu'da başladı.

19 Nisan 2016 Salı 17:01
Süs bitkileri kongresi Antalya'da başladı
4 gün sürecek kongrede akademisyen, araştırmacı, özel sektör temsilcileri ve kamu sektöründen 200'e yakın katılımcı yer alıyor.


Kongrenin açılış oturumunda konuşan BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, süs bitkileri sektörünün dünyada ve Türkiye'de bitkisel üretim içinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, son yıllarda ekonomiye, istihdama, tarım sanayisine katma değer sağlayan lokomotif sektörlerden biri haline geldiğini söyledi. 



'EXPO SÜS BİTKİLERİNİN MERKEZİ OLACAK'



Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, eskiden özel sektörün tek başına olduğu süs bitkileri üretiminde artık özel ve kamu iç içe geçmiş bir yapı bulunduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda 22 Nisan'da açılışı yapılacak EXPO 2016 Antalya'da 6 aylık sergi dönemi tamamlandıktan sonra gerçek anlamda sektörün dile getirileceği, araştırmaların yapılacağı yer haline geleceğini belirten Bağdatlıoğlu, “Daha da önemlisi EXPO'nun burada biteceğine inanmıyorum. Çok büyük etki yaratacak. Başka şehirlerde de küçük küçük açılacağına inanıyorum" dedi. 



RAKAMLARLA SÜS BİTKİLERİ SEKTÖRÜ




Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sebzecilik ve Süs Bitkileri Çalışma Grubu Koordinatörü Bülent Sayal, Türkiye'de bahçe bitkileri üretiminin 4 milyon hektarlık açık alanda gerçekleştiğini söyledi. Sektörün yaklaşık 48 milyon tonluk meyve sebze üretimi, 5.5 milyar dolarlık yıllık ihracata ve 25 milyar liralık katma değere sahip olduğunu kaydeden Sayal, Türkiye'nin dünyanın en önemli üretici ülkelerinden biri olduğunu söyledi. 



Çevre sorunlarının insanları doğadan uzaklaştırırken doğaya özlemin arttığını belirten Sayal, bunun da süs bitkilerinin önemini giderek artırdığını, süs bitkilerinin özel günlerde kullanılan materyal olmaktan çıkarak günlük yaşamda kendine yer bulduğunu söyledi. Bunun süs bitkilerine sektör olma yönünde önemli gelişme sağladığını belirten Sayal, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyayla süs bitkileri sektörünün gelişmesi için önemli bir potansiyeli barındırdığını söyledi. Sayal, 2000 yılında 15 bin dekar alanda başlayan süs bitkileri üretiminin günümüzde 50 bin dekarlara ulaştığını belirtti.

Son Güncelleme: 19.04.2016 17:10
Anahtar Kelimeler:
Antalya Süs Bitkileri
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.