Sektör olarak ham madde sıkıntısı yaşıyoruz

Antalya Tüccar ve Esnaflar Derneği Başkanı Adalet Yandık, son zamanlarda yaşanan döviz kurlarındaki dalgalanmalardan dolayı, tarım sektöründe ciddi anlamda bir ham madde sıkıntısı yaşandığının altını çizdi. Yandık, “Şu an ambalaj olarak kullandığımız ham madde, içindeki üründen daha pahalı.  Ham madde sıkıntısını devletimiz çözmediği taktirde, çok büyük ekonomik sorunlarla karşılaşırız” dedi.

06 Aralık 2021 Pazartesi 11:31
Sektör olarak ham madde sıkıntısı yaşıyoruz

Artışlar iki misli

Çiftçiler tarafından üretilen ürünlerin sofralarımıza gelmesinde büyük rol oynayan ve aynı zamanda tarım sektörünün bir bileşeni olan tüccarlar,  döviz kurlarının dalgalanmasından büyük ölçüde zarar gördüklerini ifade ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Antalya Tüccar ve Esnaflar Derneği Başkanı Adalet Yandık, “Sektörde ki kullandığımız ürünlerin tümü ithal ürünler. Bu ürünler dışardan geldiği için, dövizdeki artışlar bu fiyatlara yansıyor. 2 ay önceki aldığımız ürünle, şimdiki ürün arasında yüzde 100 bir artış var. Bunun içinde nakliyesi hariç. Böyle giderse sektör çökme noktasına gelir” dedi.

Ciddi sıkıntılar var

Üretici olan çiftçilerinde zor bir süreçten geçtiğine değinen Adalet Yandık, “Şu an çiftçimiz ürettiği ürünün maliyetinin altına satış yapıyor. Ürünler, halde kurulan piyasanın altında satılıyor. Gübrede ciddi bir artış var. Çiftçi ektiğinin karşılığını alamıyor. Bunun yanı sıra,  Rusya’nın biber çeşitleri ve nar da uyguladığı ambargodan dolayı oldukça sıkıntılı süreç yaşanıyor. Bu fiyatlarda para kazanma şansı yok. Çiftçilerimiz borçlu. Fideci’sin den tutunda gübrecisi, komisyoncusuna kadar borçlu. Bu borcun en büyük yükünü komisyoncular çekiyor. Bu fiyatla bu borçları karşılama şansları yok. Anlayacağınız ciddi anlamda sıkıntı yaşanıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Destek beklentisi

Böyle giderse çitçinin ekemeyecek bir pozisyona geleceğini dile getiren Antalya Tüccar ve Esnaflar Derneği Başkanı Adalet Yandık, Tarım ürünleri dışında ki tüm  ürünler yüzde yüz zamlı satılırken, maalesef maliyet fiyatları yüksek olan tarım ürünleri maliyetlerin altında satılıyor. Böyle giderse ülkenin üretiminde büyük rol oynayan Tarım sektörü yerle bir olur.  Yetkililerden acil çözüm bekliyoruz. Kontrollü ekim yapılması lazım. Çiftçiyi desteklememiz lazım. Fiks fiyatlar belirlenmeli.  Çitçi ektiği üründen para kazanabilmeli ki, seneye ekebilsin. İhracatta biber çeşitleri, nar da acilen çözüm bulunması gerekir. Bunların önünün açılması, çiftçimizin yüzünü güldürecek bir çözüm olacak.  Dövizde fiyatlar artmasına rağmen, girdi maliyetleri yine hakeza, ama tüm buna rağmen, fiyatlar geçen senenin çok çok altında” dedi.

Son Güncelleme: 06.12.2021 11:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.