Sanat gelişmedikçe ticarette gelişemeyiz

24 Ekim 2017 Salı 13:55
Sanat gelişmedikçe ticarette gelişemeyiz

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Sanat, gelişmedikçe millet olarak resme, heykele önem vermedikçe sanayide, turizmde, ticarette gelişemeyiz. Maalesef genç nesiller, Türkiye'nin sanat mirasını ve klasik sanatçılarını tanımıyor. Hatta bazen üzücü olaylar, yaşanıyor. Bir ilimizde, kitap fuarında bir yazar, İstanbul'da bir sergiye katılanlar tarafından taciz edildi. Sanata, sanatçıya en yüksek önemi vermek zorundayız" dedi.

ATSO'nun ekim ayı olağan meclis toplantısı, ATSO binasında yapıldı. ATSO Başkanı Çetin, konuşmasının başında, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a geçmiş olsun dileğinde bulundu. Avrupa Şampiyonu olan Ampute Futbol Milli Takımı'nı da kutlayan Çetin, "Antalya'nın uzaydan fotoğrafını çeken Rus kozmonot Sergey Ryazanskiy'e de teşekkür ediyorum. Antalya'ya bu ilgi ve sevgi için biz de kendisine teşekkür ettik ve davet ettik. Umarım bir gün dünyaya döndüğünde konuğumuz olur" dedi.

Antalya Kültür Sanat Sergisi'nde Abidin Dino, Fikret Mualla, Avni Arbaş, Nejad Melih Devrim ve Selim Turan gibi ressamların eserlerinin tanıtıldığını hatırlatan Başkan Çetin, "Sanat, gelişmedikçe millet olarak resme, heykele önem vermedikçe sanayide, turizmde, ticarette de gelişemeyiz. Maalesef genç nesiller, Türkiye'nin sanat mirasını ve klasik sanatçılarını tanımıyor. Oysa bir milleti millet yapan, sanatçılardır. Hatta bazen üzücü olaylar da yaşanıyor. Bir ilimizde, kitap fuarında bir yazar, İstanbul'da bir sergiye katılanlar tarafından taciz edildi. Sanata, sanatçılara, yazarlara en yüksek önemi vermek zorundayız" diye konuştu. 

'KAYIT DIŞI EKONOMİ, EN BÜYÜK SORUN'
Vergi reformunun değil, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) öne çıkmasının gereksiz olduğunu savunan Çetin, "Türkiye'de esas sorun, yüksek ÖTV ve KDV'lerdir. MTV artışında oranlar, düşürüldü; fakat ÖTV ve KDV konusu unutuldu" dedi. En büyük sorunun, kayıt dışı ekonomi olduğunu kaydeden ATSO Başkanı Çetin, şöyle devam etti:

"Türkiye'de gelirin halen dörtte biri, kayda girmemektedir. Sosyal güvenliğe kayıtlı olmayan istihdam oranımız, yüzde 35. Bu, daha çok tarımdan kaynaklanmaktadır; fakat tarım dışında bile yüzde 22. İşverenlerde bile yüzde 17, sosyal güvenliğe kayıtlı değildir. 10 milyonluk kayıt dışından 3 milyonu kayda girse ve prim ödese 20 milyar lira gelir. Böylece SGK açığı, azalır. Kayda girmeyen gelirler, yüzde 25'ten yüzde 15'e çekilse en az 60-70 milyar lira da oradan gelir. Bütçe açığı, geçen yıl 30 milyar liraydı. Bu yıl, istihdam teşvikleri, KDV indirimleri, kredi destekleri nedeniyle bütçe açığı hızla yükseldi. Yıl sonunda 60 milyar liraya yaklaşması bekleniyor."

'İSTANBUL'DA HALKIN DENİZ KENARINDA OTURACAĞI YER YOK'
Kent merkezindeki yerlerin milli servet olduğuna vurgu yapan Başkan Çetin, şunları söyledi:

"Türkiye, son yıllarda çok sayıda hazine arazisini satmıştır. Belediyeler, arsalarını satmıştır. Bugün, artık yatırım yapacak arazi yoktur. Kentlerimizde yeşil alan, sosyal alan, spor alanı çok çok yetersiz. Türkiye'de kentleşme modeli konusunda Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı ve son olarak Sayın Cumhurbaşkanı, ciddi eleştirilerde bulundu. Artık yeşil ve sağlıklı kentleşme yönünde adımlar atılmalıdır. Deniz kıyısı gibi sınırlı olan alanlarda herkesin hakkı vardır. İstanbul Boğazı'nda, halkın deniz kenarında oturacağı yer olmaması, doğru bir durum değildir. Antalya kent merkezinde orduevi, DSİ lojmanları, kara yolları lojmanları gibi yerler, özel mülk olmamalıdır. Bu yerler, kamu yararı için kullanılmalıdır. Orduevi Cumhuriyet Meydanı'nın parçasıdır. Kara yolları, müzenin yanıdır. Biz, aylardır müzenin büyütülmesini savunuyoruz. Antalya'da kent merkezine turist gelmiyorsa bunun nedeni Kaleiçi ve sahil şeridi dışında estetik yer, meydan ve yeşil alan olmamasıdır."

Antalya ekonomisinin geçen yıla oranla daha iyi durumda olduğuna da dikkat çeken Çetin, "Geçen yıl işsizlik, vergi ve çek sorunu çok ciddiydi. Bu yıl göstergelerde iyileşme ortada. Ar-Ge bültenimizdeki verilere baktığımızda geçen yıldan çok farklı olduğunu görüyoruz" dedi.

RUSYA'NIN 'DOMATES' YASAĞI
Rusya'ya domates ihracatında sorunun devam ettiğini hatırlatan Başkan Çetin, "Rusya hükümeti, 50 bin ton domates alacağını açıkladı ve ayrıca ürün alımında 4 şirkete yetki verdi. Hükümetimiz, bu kısıtlamanın kaldırılması için çaba harcıyor; fakat Rusya da Türkiye'ye et satmak gibi başka tavizler istiyor. Bu yıl Rusya yasağına rağmen domates ihracatımız, iyi bir artış göstermiştir. Eğer bu trend devam ederse fazla sorun yaşamayız" diye konuştu.

Son Güncelleme: 24.10.2017 14:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.