PATRONLARDAN KIDEM UYARISI

‘Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları’ takvimindeki en önemli başlık olarak açıklanan kıdem tazminatı düzenlemesi Antalya iş dünyasının da yakın takibinde.

16 Nisan 2019 Salı 11:59
PATRONLARDAN KIDEM UYARISI

ANTALYA iş dünyası tarafından uzun süre gündemde tutulan kıdem tazminatı düzenlemesi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ‘Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’ takvimiyle yeniden gündeme taşındı. Bayrak, kıdem tazminatı sisteminin yıl sonuna kadar yeniden düzenleneceğini açıklarken, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar’dan çalışmayla ilgili kritik uyarılar geldi.

SİSTEM DEĞİŞMELİ

ATSO Başkanı Çetin, “Düzenleme ile ilgili detaylar henüz belli değil. Düzenleme geri dönük işleyecek mi bilmiyoruz. Ancak düzenleme ihtiyacının olduğunu herkes kabul etmeli. Mayıs ayında detaylar netleşecek. İşte o zaman daha kolay öneri sunabileceğiz” dedi.

ÇALIŞAN EZİLMEMELİ

Sürecin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından da takip edildiğini kaydeden Çetin, şöyle dedi: “Bu süreçte hem işçi hem de iş veren korunmalı. Çünkü biz çalışanlarımızın ezilmesini asla istemiyiz. Tabi işverene yeni yüklerin bindirilmesini de kabullenemeyiz. Devlet orta yolu bulmalı.”

TEK TARAFLI OLMAMALI

Kıdem tazminatı düzenlemesinin kayıt dışılığın önüne geçeceğine dikkat çeken AOSB Başkanı Bahar, özetle şunları söyledi: “Böyle bir fonun kurulması mantıklı ve doğru. Düzenlemede kesinlikle işçi haklarına önem verilmeli. Yeni yapılanma işçi ve işveren haklarını koruduğu gibi kayıt dışılığında önüne geçecek. Mayıs ayında yapılması beklenen görüşmelerde masada muhakkak işçi sendikaları da olmalı. Tek taraflı, sadece işvereni düşünerek çıkarılacak bir kanunun hiçbir faydası olmaz.”

KIDEM FONU NASIL ÇALIŞACAK?

Kıdem tazminatında fonlu bir sisteme geçilecek ve bu da tamamlayıcı emeklilik ile entegre edilip, bir bütün olacak. Çalışanın kıdem tazminatı fonunun ayrı, tamamlayıcı emeklilik hesabının ayrı hesaplarda mı takip edileceği, tek bir hesapta mı toplanacağı henüz netleşmedi. Yeni işe girenler ve belirli çalışma süresi olanlar hem tamamlayıcı emekliliğe hem de kıdem tazminatı fonlu sisteme zorunlu olarak dahil edilecek. Belirli yaşın üzerinde olanlar ya da emekliliğine az süre kalanlar her iki sisteme de girmeyecek. Yaş ve kıdem konusu önümüzdeki dönemlerde belirlenecek. Çalışan ile işveren anlaşırsa geriye dönük hakların korunması için kıdemler fona aktarılabilecek.

KIDEM FONU NASIL ÇALIŞACAK?

Kıdem tazminatında fonlu bir sisteme geçilecek ve bu da tamamlayıcı emeklilik ile entegre edilip, bir bütün olacak. Çalışanın kıdem tazminatı fonunun ayrı, tamamlayıcı emeklilik hesabının ayrı hesaplarda mı takip edileceği, tek bir hesapta mı toplanacağı henüz netleşmedi.

Kaynak: Salim UZUN/HÜRRİYET

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.