Müteahhitlere gümrük vergisi müjdesi

ANTALYA İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, demir ithalatında uygulanan gümrük vergisinin müteahhitlerin çağrısıyla 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle sıfırlandığını söyledi.

08 Ocak 2018 Pazartesi 12:39
Müteahhitlere gümrük vergisi müjdesi

İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, demir ithalatında uygulanan gümrük vergisinin müteahhitlerin çağrısıyla Temmuz 2017 tarihinde yüzde 30'dan yüzde 10'a düşürüldüğünü hatırlattı. Müteahhitlerin çağrısıyla gümrük vergisinin 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle sıfırlandığını aktaran Başkan Karataş, "Ancak 9.4 milyon ton demir tüketen ülkemiz Ocak -Kasım 2017 arasında 52 bin ton ithalat gerçekleştirmiştir. Bu durum ne kadar dengeleyici olabilir hep birlikte göreceğiz" dedi

'DEMİR, PETROL AYRI HESAPLANMALI'

Karataş, "Ülkemiz 2016 yılında 16.1 milyon ton inşaat demiri üretmiş. Üretimimiz, tüketimimizden fazla olmasına rağmen fiyatlar devamlı yükseliyor. İşin ilginç tarafı inşaatın en önemli girdisi olan metal sektöründe fiyatlar döviz bahanesiyle yükselmekte. Ancak döviz gerilediği zaman maalesef demir fiyatları gerilemiyor. İstikrarsız piyasa oluşmakta. Demir, petrol ve enerji ayrı hesaplanmalı, müteahhittin işi şansa kalmamalı" diye konuştu.

'KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ OLMAMASI İÇİN UĞRAŞIYORUZ'

Demirin kontrolsüz şekilde ihraç edilmesinin de fiyat artışına neden olduğuna işaret eden Deniz Karataş, "Bu durum, konut fiyatlarının yükselmesini ve satış zorluğunu kaçınılmaz kılmakta. Maliyet unsurlarından kaynaklı, konutlarda fiyat artışı olmaması için uğraşıyoruz. Satılan aynı daireyi yakın maliyetlerle üretebilmek, yani müteahhidin sattığını aynı maliyetle yerine koyabilmesi bugünkü şartlarda zor" dedi

MALİYETLERE ETKİ EDECEK UNSURLAR'

Başkan Karataş, hükümet tarafından sektöre dönük uygulanan bazı kesintilerin kaldırılması ve maliyetlere etki edebilecek düzenlemelerin yapılması durumunda, daire fiyatlarının artmayacağını öngördüklerini ifade etti. Aksi halde üreticilerin yanında vatandaşın da etkileneceğine değinen Karataş, "Konut fiyatları artacak. İnşaat demiri ithalatına uygulanmakta olan gümrük vergisinin iptal edilmesinin, iç piyasada fiyatların ne kadar kontrol altında tutulabilecek bunu hep birlikte göreceğiz, bu aşamadan sonraki tedbirleri de daha önce dile getirmiştik, sırayla uygulamaya sokulacağını düşünüyor" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.