Marketleri denetleyin çağrısı

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, Marketlerin sebze ve meyve fiyatları konusunda denetlenmesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, "Sebze ve meyve fiyatlarıyla ilgili komisyoncu ve çiftçiye yüklenmenin bir anlamı yok.  Marketlerin denetlenmesi gerekiyor. Satışın en son halkasında bu iş patlıyor” ifadelerinde bulundu.

04 Ekim 2021 Pazartesi 13:27
Marketleri denetleyin çağrısı

Asıl sorun bizden sonra

Üretici ve komisyonculardan uygun fiyata çıkan ürünlerin marketlerde daha pahalıya satılması konusunda açıklama yapan Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Asıl sorun bizden sonra başlıyor. Komisyoncu mal satın almaz. Çiftçiden aldığını satar. 100 kuruşluk satışta kendi payı 8 kuruştur. Bunun %25’i vergi. İşçi ve personel giderleri var. Çiftçimiz bunları biliyor, bu yüzden aramızda sorun yok. Asıl sorun bizden sonra başlıyor. Marketlerin denetlenmesi gerekiyor. Burada komisyoncu ve çiftçiye yüklenmenin bir anlamı yok” şeklinde konuştu.

“Bizim derenin taşıyla bizim kuşumuzu avlıyorlar”

Devlet tarafından tekelleşmiş yabancı ayaklı marketlerin Türkiye’de sınırlandırılması gerektiğini savunan Yılmaz, “Meyve ve sebze sektöründe yabancı sermayeye Türkiye’nin ihtiyacı yok. Onlar kazanıyorlar parayı yılsonunda sermayeye çeviriyorlar. Bizim derenin taşıyla bizim kuşumuzu avlıyorlar. Onlar değil buranın yerli halkı, market açsınlar, onlar kazansınlar. Devletin bunlara bir sınırlama getirmesi lazım. Her yere marketlerin açılmaması lazım. Köylere kadar marketler ulaştı. Köylü Mehmet amca kazansın onların kazanacağı parayı. Mehmet amcanın cebine para girsin. Onun cebine giren para Türkiye’de kalıyor. Burada bizim yapmayacağımız ve onlardan öğrenebileceğimiz bir şey yok” dedi.

Sezonun yavaş yavaş başladığını da dile getiren Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Ayın 15’ine doğru tonajlar artmaya başlar. Tüccar ve Komisyoncu birleşerek 15-16’sı gibi toplanıp piyasa kurmaya başlıyoruz. Hale gelen ürünlerin büyük çoğunluğu Aksu’dan geliyor diyebiliriz. Örtü altı tarımdan bize gelen ürünlerin oranı %30’u geçiyor. Domates ve Kaliforniya biber ağırlıklı olmak üzere tüm sebzeler geliyor” dedi.

 “Bu sene fiyatlardan umutluyuz”

Tüm çiftçilere hayırlı bir sezon olması yönünde iyi dileklerini aktaran Hasan Ali Yılmaz, “Bu sene fiyatlardan umutluyuz. Girdiler arttı ama çiftçinin de kazanacağını düşünüyorum. Sezonun başında konuşmak için biraz erken ama dövizin yüksek olması ihracatın artacağı anlamına gelir” ifadelerinde bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.