Kumluca'da biber toplantısı

KUMLUCA'da, biber fiyatlarının beklentinin altında olmasından dolayı üreticilerin katılımıyla çözüm toplantısı düzenlendi.

02 Şubat 2018 Cuma 15:05
Kumluca'da biber toplantısı

Bey- Kent halindeki toplantıya Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Haller Daire Başkanı Muharrem Kavurgacı, Kumluca Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (KUM -SEK -DER) Başkanı Ahmet Kaya, Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durduaş, Mavikent Komisyoncular Derneği Başkanı Faik Öncel, Beykonak Komisyoncular Derneği Başkanı İbrahim Uğur Çakır, Finike Sahilkent Komisyoncular Derneği Başkanı Şükrü Açıkyürek, komisyoncular, tüccarlar ve üreticiler katıldı.

Beykonak Komisyoncular Derneği Başkanı İbrahim Uğur Çakır, geçen yıla göre bu yıl biber fiyatlarının düşük olduğunu, bunun hava sıcaklıklarının yüksek olması gibi birçok nedeninin olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da "Geçen yıl bu bölgede biber fiyatları tartışılmıyordu. Çünkü biber fiyatları beklediğimiz şekilde satılıyordu. Bu yıl aynı tüccar, aynı komisyoncu, aynı üretici var. Ama biber beklediğimiz fiyatlardan satılmıyor. Yani biberde kriz yaşıyoruz. Gelin bu krizi fırsata çevirelim. Değişim gerçekleştirelim. Artık biber piyasasındaki sorunlar konuşulmaya başladı. Bu tartışılmaya başlamışsa değişim kaçınılmazdır" dedi.

ÇUVAL YERİNE KASA

Domateste değişim yaşandığını kaydeden Başkan Çetinkaya, "Biz Kumluca Merkez Toptancı Halinde değişimi nasıl gerçekleştirdik? Büyük domates kasalarını daha küçük yani üstte biriken domateslerin alttaki domatesleri ezmediği kasalar hale getirdik. İyi ürüne iyi ücretler belirlendi. Aynı sistemi biberde de uygulayalım. Çuvalda hale getirdiğiniz biberler eziliyor. Kalite düşüyor. Raf ömrü düşüyor. Bu yüzden düşük fiyatlarla satılıyor" dedi.

Üreticiler, Mayıs Ayında bir kerede 100 çuval biber hasat ettiklerini, bunun en az 500 kasa anlamına geldiğini, 500 kasayı depolayacak yerlerinin olmadığını, bu yüzden kasa kullanamayacaklarını ifade etti.

Başkan Çetinkaya ise "Kasadan vaz geçtik. Ama kaliteli ürüne yüksek fiyat verildiği sisteme geçelim. Toptancı halimizde biber için bir fiyat belirlensin, ancak kaliteli ürün hasat edenler için fark yazılsın. Bu sisteme var mısınız" diye sordu.

Üreticilerin bu öneriye de karşı çıkması üzerine Başkan Çetinkaya; “Hem ürünlerinizin para etmediğinden yakınıyorsunuz hem de her öneriye hayır diyorsunuz. O zaman aynı şekilde devam edelim. Ancak şunu unutmayın. Değişim tartışılmaya başlanmıştır. Bu böyle gitmez. Bu sistem mutlaka değişir" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.