İkinci el frenledi

Taneler Otomotiv Yetkilisi Şahin, döviz kurundaki düşüşle birlikte ikinci el araç piyasasında fiyatların yukarı yönlü hareket etmesinin beklenmediğini, bu nedenden dolayı satışların yavaşladığını söyledi.

24 Kasım 2020 Salı 11:59
İkinci el frenledi

2020 başında etkili olan koronavirüs salgını nedeniyle otomobil üretimi durma noktasına gelirken sıfır ya da ikinci el taşıtlara gösterilen talepte büyük artış yaşandı. Artan talep dolayısıyla ikinci el piyasasında araç fiyatları sıfır araç fiyatlarının üzerine çıktı. Yaşanan fiyat artışlarından sonra sektörle ilgili en çok merak edilen konu, fiyatların ne zaman düşeceği oldu. Döviz kurundaki düşüşle birlikte ikinci el ve sıfır araç piyasasında fiyatların aşağı yönlü hareket etmesi beklentisi üst seviyeye ulaştı.

Üretim durdu, talep arttı

Salgınının ikinci el taşıt sektörü üzerindeki etkilerini özetleyen Taneler Otomotiv Yetkilisi Şahin, “Yılın ilk çeyreğinde patlak veren salgınla birlikte otomobil üretiminde ciddi düşüş yaşandı. Koronavirüs olmak istemeyenler talebi katlarken, araç bulunurluğu düştüğü için ikinci el taşıt fiyatlarında artış yaşandı. Bayilerde yaşanan araç temini sıkıntısıyla ikinci el araçlar sıfır araç fiyatlarının üzerinde satıldı” dedi.

Beklenti satışları yavaşlattı

Döviz kurunda yaşanan düşüşlerle birlikte ikinci el taşıt fiyatlarında aşağı yönlü hareket beklentisinin tavan yaptığını aktaran Şahin, “Ekonomide yaşanan gelişmeler neticesinde döviz kuru düşüşe geçti. Kurdaki düşüşle birlikte ikinci el sektöründeki satışlarda da frene basıldı. Aylardır beklenen ‘Fiyatlar düşer mi’ sorularına karşılık arayan onlarca alıcı, şu an fiyatların düşen kurdan kaynaklı gerileme yaşayacağını düşünüyor. Bu nedenle de ikinci el sektöründe satışlar şu an hızını kesmiş durumda” diye konuştu. 

Fiyatlar ne olur?

Döviz kurundaki düşüşün, ikinci el taşıt fiyatları üzerindeki etkilerine yönelik öngörülerde bulunan Şahin, “Şu an itibariyle ikinci el taşıtlardaki fiyat artışları durdu. Fiyatlarda bir gerileme yaşanmadı. Döviz kurundaki düşüş devam ederse sektördeki fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket gerçekleşmesi zor görünüyor ” ifadelerini kullandı.

Son olarak araç bulunabilirliğindeki olumsuzlukların bir süre daha devam etmesini beklediklerini kaydeden Şahin, “Ülkemizde ve Avrupa salgının ikinci dalgası başladı ve üretim sürecini olumsuz etkileyeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki yılın bahar döneminden önce araç bulunabilirliğinin normale dönmesini beklemiyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 24.11.2020 12:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.