İki kırmızı biber kazandırıyor!

TÜRKİYE'nin en önde gelen turfanda biber üretim merkezlerinden biri olan Antalya'nın Demre ilçesinde havanın ısınmasıyla biber fiyatları düştü. Ancak kapya ve kırmızı Şili biberi üreticinin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

14 Mayıs 2020 Perşembe 10:13
İki kırmızı biber kazandırıyor!

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Özel iklimi ve konumu nedeniyle Türkiye'nin önde gelen turfanda biber üretim merkezlerinden biri olan Demre'de 8 bin 187 dekar alanda biber üretimi yapılıyor. Bunun 4 bin 200 dekarında kapya, 155 dekarında Şili biberi üretiliyor. İki biber de yeşil ve kırmızı olarak tüketiliyor. Ancak kırmızısı bu günlerde üreticinin yüzünü güldürüyor. Diğer biber türlerinin fiyatlarının düştüğü bu günlerde kırmızı kapyanın kilosu toptancı halde 8,5 liradan, kırımızı Şili biberin fiyatı da 11 liradan satılıyor. İki biber türü de başta Rusya, Balkan ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.



Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran, "Şu anda biber ağaçlarında bir geçiş dönemi yaşanıyor. Bu nedenle kapya ve zehir gibi acı olan kırımızı Şili biberinin kırmızı renk alması uzun zaman alıyor. Hala gelen mal talebi karşılamıyor. İki tür biber de yoğun olarak ihraç ediliyor. İhracatı en kolay olan iki ürün. Ayrıca iç piyasada da tüketiliyor. Bu nedenle her yıl olduğu gibi iki kırmızı biber, bu sıkıntılı süreçte Demreli üreticinin yüzünü güldürüyor. Örneğin yeşil Şili biberinin kilosu 2,2 lira iken kırmızısı 11 lira. Çünkü bu iki biber de yoğun olarak kırmızı tüketiliyor" dedi.

Öte yandan biber türlerinden Demre sivrisi 80 kuruş, çarli 80 kuruş, acı çarli 1,8 lira, kıl sivri 1,5 lira, üç burun biber 1,3 lira, dolma biber 1,8 lira, Macar çarli 2,2 lira, Macar dolma 2,4 lira, campari 1,5 lira, sarı ve kırmızı California 4 lira, yeşil Şili biberi de 2,2 liradan Demre Toptancı Hali'nde işlem görüyor.

Son Güncelleme: 14.05.2020 12:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.