Hal esnafına yaramadı

Rusya, resmi olarak 1 Kasım itibariyle Türkiye'den domates ithalatı yasağını kaldırdığını açıklamıştı. 50 bin ton ürün için kaldırılan yasak öncesi yıllık 350 bin ton civarında olan ihracata miktar kısıtlamasının yanı sıra 4 firma şartı da getirilmesi sektörde ciddi tartışmalara neden olmuştu.

14 Kasım 2017 Salı 12:40
Hal esnafına yaramadı

Tarım sektörünün lokomotif ayaklarından biri olan “Antalya Hali’ndeki durum nedir?” diye merak ettik. Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akçan’a sorduk.  Hala problemlerin büyük bir kısmının çözülmediğinin altını çizen Akçan, “Tek kelimeyle özetleyecek olursak, Rusya’nın kaldırdığı yasak hal esnafına yaramadı” açıklamasında bulundu.

Rusya’ya yapılan domates ihracatı hususunda sadece bir adım atıldığına değinen Nevzat Akçan, bu sürecin daha yapıcı bir şekle ilerlemesinin en büyük temennileri olduğuna da vurgu yaparak şunları söyledi.

“Henüz ihracat yasağının kaldırılmasının üreticiye olumlu olarak yansıması yok. Sadece üç firmanın ihracat yapabileceği ifade ediliyor. Yani 1 Kasım’da alınan ihracatın kaldırılmasıyla ilgili kararın şu an üretici ve hal ile bir alakası yok.  Süreç aksak bir şekilde ilerliyor. Bu sıkıntılı bir durum. Çünkü bu üç firma üreticiden ürün almayarak kendi ürünlerini satıyor. Bu durumun ne üreticiye nede hal esnafına bir yararı yok. Her zaman dediğim gibi, bizim ihracatçımız çok çalışkandır. Tarım Bakanlığı’nın yapabileceği şeyleri bile kendileri yapmaya çalışıyorlar. İhracatçılarımız köy köy dolaşıp üreticinin kayıt defterini tutuyorlar. Keşke bu yükü yeni yasalarla birlikte firmalarımızın üstünden alabilsek”

Rusya’nın almak istediği ürünlerin standart çerçevesi ve şartlarının tam olarak belirtilmesi halinde,uygun arz oluşturma güçlerinin olduğunu vurgulayan An­tal­ya Top­tan­cı Hal Yaş Sebze ve Meyve Ko­mis­yon­cu­la­rı Derne­ği Başkanı Nevzat Akçan, en büyük tesellilerinin Habur Sınır Kapısı konusunda tıkanma yaşamamaları olduğunu şu sözlerle özetliyor: “Şu an iç piyasa zor durumda. Kuzey Irak pazarı iç piyasayı kurtaran en önemli faktör. Kuzey Irak pazarı bilhassa domates için çok önemli bir konumda. O pazar sayesinde domates piyasası ayakta diyebiliriz”

Habur Sınır Kapısı’nın kapanması gündeme geldiğinde endişelendiklerini bu yüzden böyle bir aksilik yaşatılmadığı için yetkililere teşekkür etmek istediğini belirten Akçan, “ Habur’da sorun olsaydı tarım piyasası adına büyük sorun olurdu ve piyasa biterdi. Şu an piyasa ne olursa olsun yoluna devam diyor. Her şey daha iyi olabilir.  Şu an arz ve talebi uygun bir şekilde sağladığımızı düşünüyoruz” diyerek bu sorunları piyasadan kazınacağı ve otuz-kırk yıldır binlerce kişiye istihdam sağlayan firmaların rahat nefes aldığı günleri görmeyi umduklarını belirtiyor.

Ayrıca aracıların üzerinde çok baskı oluşturulduğuna değinen Akçan, bunun da tüketiciyi etkilediğini ve olmayan şeyleri düşünmeye ittiğini söyleyerek sözlerini şöyle noktaladı: “Şunu bilmeliyiz ki, aracı olmadan bu sektör yürümez. Bu yüzden üreten, satan, alan ve tüketen kadar aracıların da göz önünde bulundurulması en büyük temennimiz.”

Son Güncelleme: 14.11.2017 12:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.