Enflasyon son 8.5 yılın rekorunu kırdı

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı nisan ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde çıktığını söyledi.

03 Mayıs 2017 Çarşamba 17:20
Enflasyon son 8.5 yılın rekorunu kırdı
ATB Başkanı Ali Çandır yaptığı açıklamada, tüketici enflasyonunun (TÜFE) Türkiye ortalamasında yüzde 1.31, üretici enflasyonunda (Yİ-ÜFE) ise yüzde 0.76 artış yaşandığını belirtti. Başkan Çandır, yıllık bazda tüketici enflasyonunun yüzde 11.87, üretici enflasyonunun ise yüzde 16.37 olduğunu kaydetti.

8.5 YILIN REKORU
Enflasyonun yılbaşından itibaren tırmanmaya başladığı ve beklentilerin üzerinde gerçekleştiğine dikkat çeken Çandır, enflasyonun son 8.5 yılın rekorunu kırdığını belirtti. Ali Çandır, "Tüketici ve üretici fiyatlarındaki bu artışlar sonucu enflasyon ne yazık ki çift hanede asılı kalmıştır" dedi.

ÇİFT HANEYİ ERKEN GÖRDÜK
2016 yılı sonunda yaptığı değerlendirmelerde 2017'nin çift haneli enflasyonlar halinde geçeceği uyarısında bulunduğunu anımsatan Çandır, "Bu çift haneye geçiş, beklentimizin de öncesinde gerçekleşti" dedi. Üretici fiyatlarındaki enflasyonun belirli bir gecikme ile tüketici fiyatlarındaki enflasyonu tetiklediğini belirten Ali Çandır, "Yüzde 20'ye yaklaşan üretici enflasyonu ve yüzde 25'e yaklaşan yurtdışı üretici enflasyonu kur fiyatlarındaki yaşanan artışı da dikkate alırsak üretici fiyatlarının henüz tüketici fiyatlarına yansımadığını görüyoruz. Bu yansımanın eninde sonunda yaşanacağını bilip, geleceğe yönelik beklentilerimizi buna göre şekillendirmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

BATI AKDENİZ'DE ENFLASYON
Burdur, Isparta, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz'de tüketici enflasyonun nisan ayında aylık yüzde 1.35 ülke ortalamasının üzerinde seyrettiğini anlatan Ali Çandır, yıllık ise yüzde 11.84 ile ortalamanın altında olduğunu kaydetti. Çandır, "Aylık enflasyon artışında geçen aya göre 1 basamak yükselerek 26 bölge içerisinde en fazla artış görülen 6. bölgeden biri konumunda bulunan bölgemiz enflasyonu, ülke geneline oranla negatif yönde bir eğilim göstermiştir" dedi.

EN FAZLA TARIM ÜRÜNLERİ ARTTI
Tüketici fiyatları bazında en yüksek artış gösteren 20 ürünün yüzde 45'ini tarım ürünlerinin oluşturduğunu kaydeden BAGEV Başkanı Çandır, "Yine, en fazla düşüş gösteren 20 ürün içerisindeki ürünlerin yüzde 50'si tarım ve gıda ürünleridir. Bu artış ve azalışın temeli mevsimsel geçişlerden kaynaklanmakla birlikte artış görülen bazı ürünlerde yaşadığımız arz problemlerinin de devam ettiğini göstermektedir" diye konuştu. Ana harcama gruplarını değerlendiren Çandır, bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en fazla artışın yüzde 21.65 ile alkol ve tütün grubunda gerçekleştiğini, ulaştırmada yüzde 17.94, gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 15.63 artış gerçekleştiğini belirtti.

EKONOMİYİ RAHATLATACAK KARARLAR ALINMALI
Başkan Ali Çandır, Merkez Bankası'nın yüzde 8 enflasyon hedefini revize ederek yüzde 8.5 çıkardığını belirtirken, çok sıkılaştırılmış Türk Lirası politikasının enflasyonu geriletmekten çok ekonomik aktiviteyi daralttığını kaydetti. Ali Çandır, şunları kaydetti: "Gerçekleşmelerin geride bıraktığımız 4 ayın sonunda yukarı yönlü seyir halinde bulunması, tüketici ve üretici cephelerinin önümüzdeki dönemde daha hassas davranacağına işaret etmektedir. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde tüketiciyi rahatlatacak, girişimcileri ise risk alarak yatırım yapabilmesinin önünü açacak kararların alınıp uygulanması gerekmektedir" diye konuştu.

Son Güncelleme: 03.05.2017 17:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.