Demir fiyatında yükseliş durmazsa inşaat sektörü duracak

ANTALYA İnşaat Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, "Demir fiyatlarında yükseliş devam ederse inşaatlar duracak" dedi.

05 Aralık 2017 Salı 14:41
Demir fiyatında yükseliş durmazsa inşaat sektörü duracak

Deniz Karataş, yükselen demir fiyatlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Atatürk Parkı içindeki Gaziantep Restaurant'ta gerçekleşen toplantıya, Karataş ile birlikte yönetim kurulu da katıldı. İnşaat sektörü olarak, hız kesmeden artmaya devam eden demir fiyatlarından dertli olduklarını söyleyen Karataş, artışın sürmesi durumunda inşaat sektörünün duracağına değindi. Karataş konuşmasına şöyle devam etti:

"Önceki yıllarda 1.63 milyar ton civarında gerçekleşen dünya ham çelik üretiminin, bu yıl 1.86 milyar ton seviyesinde olması bekleniyor. Türkiye'yi malzeme temini yönüyle olumlu etkilerken, satış fiyatlarının yüksek, olumsuz seyretmesi şaşırtıcı. Ülkemizde bu yıl çelik üretimi ciddi oranda arttı. Ancak ne oluyorsa oluyor, üretimimiz tüketimimizden fazla olmasına rağmen fiyatlar devamlı yükseliyor. Bu artışlar yatırımları yavaşlatmıştır, durdurmasından endişeleniyorum. Sektör temsilcilerimizin talebi üzerine, bizim toplu durdurma kararımıza gerek kalmadan zaten duracak. Direkt 180 milyar TL, dolaylı olarak da 250 milyar TL'lik inşaat sektörümüzde 2.2 milyon işçi çalışmaktadır. 800 bin işçi de mevsimsel olarak eklenmektedir. Ortaya çıkan toplam istihdam tablosunda 3 milyon kişiye ekmek veriyoruz. Durdurmayı bırakın, olası bir yavaşlatmayı yüzde 10 bile yapsak 300 bin işçi sokakta kalacaktır. Bu husus da istihdam artış çağrılarını olumsuz etkiler."

GIDA İÇİN BUĞDAY NE İSE, İNŞAATÇI İÇİN DE DEMİR ODUR

Fiyatların düşmemesi halinde şantiyelerin durma noktasına geleceğini kaydeden Karataş, inşaat sektörü vergi ayarı düzenlemesine yönelik iki talebi olduğunu söyledi. Geçici süreliğine de olsa demir fiyatlarında KDV indirimine gidilmesi gerektiğini aktaran Karataş, "Buna ek olarak Ankara'daki federasyonumuz, daha çarpıcı bir taleple inşaat demiri ihracatına yüzde 20 vergi getirilmesini istemiştir. Demir fiyatlarındaki yukarı yönlü artış trendi halen daha devam etmektedir. Son 1 yıllık sürede, inşaat demirindeki fiyat artış oranı yüzde 60 düzeyinde. Bu yılın ocak ayında demir 1780 TL iken, Aralık ayında bugün 2 bin 720 TL. 2017 yılı Ocak ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca açıklanan inşaat demiri yapımının malzeme- işçilik- yüzde 25 yüklenici karı ve genel giderler dahil birim fiyatı, yaklaşık 2 bin 500 TL ton artı KDV iken, bugünkü tarih itibariyle başka hiçbir gider dahil edilmeden, sadece demir malzemesinin birim fiyatı, yaklaşık 2 bin 200 TL ton + KDV seviyelerine ulaşmıştır" dedi.

Devlet tarafından 2008 yılında hazırlanan 'Demir Fiyat Farkı Kararnamesi'ne benzer bir çalışma yapılmasının mağduriyetleri biraz olsun giderebileceğini aktaran Deniz Karataş, "Özel sektör ve kamuya yapılan işlerdeki inşaat demiri fiyatlarında da geçici bir süre için bile olsa, hammadde ve nihai tüketiciye satılan demir fiyatlarında KDV indirimi uygulanmasını en hızlı ve somut atılabilecek adımlar olarak görüyoruz" diye konuştu.

Kaygılarının müteahhitlerin daire satamaması olmadığını, sektörde çalışan insanların işsiz kalması olduğunu sözlerine ekleyen Karataş, "Müteahhit bir yıl daire satmasa bir şey olmaz. Sonuçta daire yoğurt değil, bozulmaz. Ama gel gelelim işçiler ve aileleri mağdur olacak kesim. Bu nedenle bu sorunun çözülmesi çok önemli" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.