Çetin: Tayland ve Vietnam'da bile FETÖ ile karşılaştık

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATSO üyesi işadamlarının Vietnam ve Tayland'a düzenlediği iş gezisini hatırlatarak, “Tayland gibi Uzakdoğu ülkesinde bile arkadaşlarımız FETÖ ile karşılaştı. Bu yapı oralarda da ticarete el atmış, siyasi bağlantılar kurmuş ve her yerde çalışmaya devam ediyor" dedi.

27 Eylül 2016 Salı 09:46
Çetin: Tayland ve Vietnam'da bile FETÖ ile karşılaştık
ATSO'nun eylül ayı meclisi, ATSO Meclis Salonu'nda yapıldı. Ülke ve kent ekonomisi üzerine değerlendirmeler yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO Tarım Kümesi'ndeki firmaların 4-10 Eylül tarihlerinde Vietnam ve Tayland'a düzenlediği iş gezilerinde karşılaştıkları ilginç FETÖ tespitini anlattı.

VİETNAM VE TAYLAND'DA FETÖ TEHLİKESİ
15 Temmuz darbe girişiminin etkilerinin devam ettiğini belirten Davut Çetin, URGE projesi kapsamında ATSO'dan bir heyetin Vietnam ve Tayland'a gittiklerini kaydetti. Çetin, şöyle devam etti:
“İlginç olan şey şudur, Tayland gibi Uzakdoğu ülkesinde bile arkadaşlarımız FETÖ ile karşılaştı. Bu yapı oralarda da ticarete el atmış, siyasi bağlantılar kurmuş ve her yerde çalışmaya devam ediyor. Gerçekten tam bir paralel devlet gibi yapılanmış. Her yerde önü açıla açıla küresel lobi gücü elde etmiş. Şimdi dünyada güçlü bir devlet gibi yapılanmış bir örgütle karşı karşıyayız. Halen küresel lobi gücüyle çalışıyorlar ve Türkiye'nin imajı bir de bu yapının propagandasıyla bozuluyor. Bu risklere karşı yeni bir politika ve yeni bir dil gereklidir. Artık içerde siyasi çekişmenin bir kenara bırakılması gerekir."

TARIM İSTİHDAMINDA BÜYÜK KAYIP
Sektörel istihdamda geçen yıl hazirandan bu hazirana kadar tarımda 421 bin kişilik düşüş görüldüğünü belirten Davut Çetin, sanayide 47 bin azalma olduğunu söyledi. Tarımda 421 bin istihdam kaybı olduğunu ama kimsenin bu konu üzerinde durmadığını belirten Çetin, sosyal güvenliğe kayıtlı çiftçi sayısının geçen yıl haziranda 833 binken, bu yıl haziranda 733 bine düştüğünü, 100 bin çiftçinin SGK'dan çıktığını söyledi. 81 ilin hepsinde, hatta İstanbul'da bile kayıtlı çiftçi sayısında azalma olduğunu belirten Çetin, Antalya'daki yüzde 9 oranında 4 bin kişi, Hakkâri'de 1200 azalma olduğunu anlattı. Çetin, hem çiftçi hem çalışan azalıyorsa, insanların tarımdan çıktığını gösterdiğine dikkat çekti.

VERGİ BORÇLARI KREDİ KARTIYLA ÖDENİYOR
Kredi kartı borç yapılandırması ve taksit sayısı artırılması yönündeki kararı değerlendiren Davut Çetin, “Basında ağustos ayında kredi kartı harcamaları rekor diye yazıldı. Rekor denilen şey geçen yıla göre yüzde 12 artıştır. Hatta geçen ay kredi kartıyla kuyum satışları, geçen yıla göre yüzde 8'e yakın azaldı. Ağustos ayında kredi kartıyla beyaz eşya, elektronik elektrikli eşya alımı hiç artmadı. Kredi kartıyla yapılan giyim ve market harcaması artışı yüzde 6 oranında kaldı. Ağustos ayında kartla harcamanın en hızlı arttığı iki kalem var, birisi sigorta, diğeri vergi ödemesi. Kartla yapılan vergi ödemesinde geçen yıla göre yüzde 50'ye yakın artış olmuş" dedi.

KONUTTA BEKLENEN ARTIŞ OLMADI
Konut satışlarını desteklemek için faiz oranlarının düşürüldüğü, 150 metrekare üzerindeki konutlarda KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e çekildiğini söyleyen Çetin, “Çünkü özellikle İstanbul'da lüks konut satışında yavaşlama başladı. Temmuz ayında konut satışları hem bayram tatili hem de 15 Temmuz nedeniyle Türkiye'de yüzde 16, Antalya ve İstanbul'da ise yüzde 31 oranında düşmüştü. Ağustos ayında faiz indirimi ve kampanyalara rağmen konut satışında beklenen çıkış olmadı. İstanbul'da bile düşüş devam ediyor. Antalya'da çok az bir artış oldu. Bu KDV indirimi konut sektöründe canlanma yaratacak mı, yoksa sadece belirli kentlere veya semtlere mi katkı sağlayacak, göreceğiz" dedi.

RUSYA'DA DAHA FAZLA KAYBEDEN OLDUK
Geçen yıl tarımda bizde üretici, Rusya'da ise artan fiyatlar nedeniyle tüketicinin kaybettiğini belirten Davut Çetin, “Ortak yatırımlar etkilendi. Tabii ki biz daha fazla kaybeden taraf olduk. Rusya ile ilişkilerimiz başka ülkelerle ilişkilerden daha önemlidir. Turizmde şu ana kadar 4 milyon turist kaybettik, yıl sonuna kadar kaybımız 5.5 milyona yaklaşır. 4 milyon kaybın yarısı Rusya'dan, 600 binden fazlası Almanya'dan kaynaklandı. Bu yıl şu ana kadar tarımda yaş meyve ve sebze ihracatımız yüzde 21, sebze ihracatımız yüzde 31, ana ürünümüz olan domates ihracatı yüzde 49 düştü" diye konuştu.

Son Güncelleme: 27.09.2016 09:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.