Çandır Antalya ekonomisini Ankara'ya anlattı

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, TOBB'un Ankara'da düzenlediği 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda, Antalya'daki oda ve borsalar adına kent ekonomisinin sorun ve beklentilerini anlattı.

06 Ekim 2016 Perşembe 14:31
Çandır Antalya ekonomisini Ankara'ya anlattı
Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra ilgili Bakanların katılımıyla gerçekleşen Şura'da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile 365 oda ve borsa başkanı yer aldı. Şura'ya Antalya'dan ATSO Başkanı Davut Çetin, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay ile Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş katıldı.

İKİ BAŞARI HİKAYESİ YAZDI
Antalya'nın son 35 yıl içerisinde ciddi bir kurulu kapasite biriktiren il olduğunu, Türkiye'nin dünyadaki vitrini olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Ali Çandır, "Antalya 1980'li yıllarda turizmle, 1990'lı yıllarda ise örtü altı üretimi ile iki önemli başarı hikayesi yazmış ve rol model bir kent olmuştur. Halen, ülkemiz turizminin ve örtü altı üretiminin yaklaşık yarısını bünyesinde barındırmaktadır" diye konuştu.
Kullandığı krediden daha fazla mevduat biriktiren Antalya'nın, borcuna en sadık il olmakla ünlü olduğuna dikkat çeken ATB Başkanı Çandır, uzun yıllar Türkiye ortalamasının üzerinde bir istihdam yarattığını belirtti. Antalya'nın sahip olduğu turizm alt yapısıyla son 7 yılda toplam 80 milyar dolar turizm geliri ve özellikle yaş meyve sebze yoğunluğuyla toplam 7 milyar dolarlık ihracat geliri sağladığını kaydeden Ali Çandır, “Yine son 7 yılda 80 ilimizden toplam 200 milyar TL'lik mal ve hizmet satın alan kentimiz toplam 5 milyar TL vergi ödemiştir" dedi.

"DİRENCİMİZİ KAYBETTİK"
Antalya'nın son 5 yıldır ekonomik ivmesini ve direncini kaybettiğini vurgulauan Ali Çandır, özellikle 2015 yılı son çeyreğinde yaşanan olumsuzlukların kenti, ülke genelinden çok daha fazla ve derinden etkilediğine işaret etti. Başkan Çandır, Antalya'nın şu anda her 1 TL'lik tasarrufa karşılık 2 TL'lik kredi kullandığını ve tasarrufçu kimliğini hızla borçlu bir kimliğe dönüştürmekte olduğunu ifade etti.
Antalya'nın çek, senet ve kredi geri ödemelerinde ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunun altını çizen Ali Çandır, Antalya ekonomisiyle ilgili şunları kaydetti:
“Kent olarak yarattığımız her 100 liralık katma değer için geçmişte 5 TL kredi kullanırken, bugünlerde 100 liralık katma değer için 94 lira kredi kullanmak durumundayız. Kentimizde istihdama katılım oranı, tarımsal ihracat tutarı ve turizm hareketliği, tarihinde olmadığı kadar düşüş göstermektedir. Uzun yıllar ülke ekonomisinde 7. sırada bulunan kentimiz, son yıllarda ilk 10'da kalma çabası içerisinde bulunmaktadır. Bugünlerde kullandığımız kredilerin yüzde 93 'ü nakit ihtiyacımızı karşılamaya ve önceki borçlarımızı ödemeye yöneliktir. Antalya ekonomisi ölmek üzeredir."

BAŞBAKAN'DAN ANTALYA YAKLAŞIMI İSTEDİ
Antalya ekonomisindeki olumsuz tablonun yeniden eski görünümüne kavuşması için Hükümetten beklentilerini dile getiren ATB Başkanı Çandır, 'Antalya Yaklaşımı'nı önerdi. Çandır, “Hükümetimizden daha önce İstanbul ve Anadolu yaklaşımı adıyla uygulanan ekonomik desteklerden Antalya'da yerleşik unsurları kapsayan bir 'Antalya Yaklaşımı' talep ediyoruz" dedi.

ANTALYA'NIN BEKLENTİLERİNİ DİLE GETİRDİ
Antalya ekonomisini canlandıracak beklentileri dile getiren Ali Çandır, “Antalya Yaklaşımı, belirli bir süreyle vergi, SGK ve kamu borçlarının ertelenmesi, yeni kredi kaynaklarına erişim kolaylıklarının sağlanması, kredilerde karşılık oranlarının düşürülmesi, peşin vergi uygulamasının iptal edilmesi, her ay yapılan KDV mahsuplaşması yerine, mümkünse birikmiş KDV'lerin ödenmesi yada üç ayda bir KDV mahsuplaşmasının yapılmasını kapsamaktadır" diye konuştu.

BAŞBAKAN'A YÖREX DAVETİ
Çandır, konuşmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım ve tüm bakanları 26-30 Ekim tarihlerinde Antalya EXPO Center'da yapılacak 7. Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'e davet etti.

Son Güncelleme: 06.10.2016 14:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.