Buğdayın geleceği konuşuldu

ANTALYA'da buğdayın geleceğinin konuşulduğu toplantıda söz alan AÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Akar, "Sanayicinin istediği buğdayı nasıl üretiriz buna cevap bulamazsak buğday üretimi biter" dedi.

23 Mayıs 2017 Salı 16:40
Buğdayın geleceği konuşuldu
Antalya Ticaret Borsası (ATB), Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığındaki toplantıya, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, AÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Akar, Toprak Mahsulleri Ofisi Antalya Ajans Amiri İrfan Cesur, BATEM'den Ziraat Mühendisi Ali Koç, Batı Akdeniz Biçer Döverciler Kooperatifi Başkanı Kadir Sarıcalar, ATB Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi üyeleri, ilçe ziraat odaları başkanları, tarım il ve ilçe müdürlükleri ve un fabrikalarından temsilciler katıldı.

SANAYİCİNİN TALEBİ KARŞILANMALI
Toplantının moderatörü Prof. Dr. Taner Akar, Antalya'nın tarım kenti olduğunu belirterek, üniversitenin yaptığı çalışmaların sektörle paylaşılması gerektiğini, bunun için çalıştıklarını kaydetti. Buğdayda verim ve kalitenin elde edilmesinin tercih edilen tohum çeşidine de bağlı olduğunu belirten Akar, “Sanayicinin istediği buğdayı nasıl üretiriz buna cevap bulamazsak buğday üretimi biter" diye konuştu. Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınırken, ekim alanlarının azaldığına dikkat çekti.



YAYLA BUĞDAYI YAĞMUR BEKLİYOR
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden Hidayet Güç, çiftçi hangi tohumu bulursa onu ekme yolunu seçtiğini belirterek, artık bölgeye uygun çeşit tercihinin yapılması gerektiğini söyledi. Sahilde buğday verim ve kalitesinin iyi olduğunu kaydeden Güç, yayla bölgesindeki buğdayın bu dönem yağış görmemesi halinde kuraklık nedeniyle yüzde 35-40 verim kaybına uğrayacağını kaydetti. Güç, "Yaylada kritik aşamadayız" dedi.

İHRACAT YAPMAK İÇİN BUĞDAY İTHAL EDİYORUZ
Nar Un Fabrikası yetkilisi Cem Oğuz Kırtız, çiftçi başına düşen arazi miktarı ülkemizde 60 dönümken, buğday yetiştiren ülkelerde 500 dönümün üzerinde olduğunu belirterek, arazilerin küçüklüğünden yakındı. Türkiye'nin buğday ithal eden bir ülke olduğunu, ancak 2007'den bu yana dünyada un ihracatında birinci sırada yer aldığını belirten Kırtız, 2016 yılında 77 milyar dolarlık un ihracatı yapıldığına dikkat çekti. Kırtız, “Şimdiki ithalatın tamamı un ihracatı için yapılıyor. Dünya sıralamasında Türkiye bir numaradır" dedi.

HASAT 5 HAZİRAN'DA BAŞLIYOR
Kadir Sarıcalar ise bu yıl buğday biçiminde sıkıntı çekmeyecekleri söyledi. Bölgede buğday hasadının 5 Haziran'da başlayacağını kaydeden Sarıcalar, sanayici ve tüccarın topraklı biçilmemesi talebini dikkate alacaklarını vurguladı. Toplantıda, hububat ekimi yapılan alanların pamuğa kaydığı belirtilirken, devletin sertifikalı tohuma daha fazla destek vermesi gerektiği ifade edildi. Antalya'da tarım topraklarının betona kurban edilmemesi istenirken, kuraklığa dayanıklı çeşit geliştirilmesi talebinde bulunuldu.

Son Güncelleme: 23.05.2017 16:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.