Batı Akdeniz ihracatında yüzde 23 artış

ANTALYA, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz'de yılık ilk dört ayında ihracat yüzde 23,4 oranında artışla 550 milyon 508 bin 275 dolar olarak gerçekleşti.

02 Mayıs 2017 Salı 11:27
Batı Akdeniz ihracatında yüzde 23 artış
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı yapığı açıklamada, Batı Akdeniz'de ihracatın yüzde 30,1 oranında artışla 144 milyon 90 bin 77 dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Yılık 4 aylık dönemindeki toplam ihracatın ise yüzde 23,4 oranında artışla 550 milyon 508 bin 275 dolar olarak gerçekleştiğine vurgu yapan Başkan Satıcı, ihracatın lokomotif sektörünün ise yaş sebze ve meyve ürünleri olduğunu belirtti.

YAŞ SEBZE VE MEYVE LİDER
Geride kalan 4 aylık dönemde Batı Akdenizli ihracatçıların sergilediği yüksek performans ile bölgeden en fazla ihracat gerçekleştiren ilk beş sektörde yüzde 20 ile yüzde 40 oranında ihracat artışı yaşandığını vurgulayan Satıcı, "Diğer sektörlerde de ihracat artış oranının yüksek olması sektör temsilcilerinin morallerini ve geleceğe dair umutlarını artırdı. Bu dönemde 162 milyon 543 bin 825 dolarla yaş meyve sebze sektörü en fazla ihracatı gerçekleştirdi" dedi.



EN FAZLA İHRACAT ÇİN'E
Başkan Mustafa Satıcı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Batı Akdeniz'den en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke olarak öne çıktığını, bu ülkeye gerçekleştirilen ihracatta yüzde 48,3 oranında artış yaşandığını söyledi. Bu ülkeye 75 milyon 918 bin 501dolar ihracat yapılırken, en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke listesinde Almanya dışındaki tüm ülkelerde ciddi oranda artış yaşandığına işaret eden Mustafa Satıcı, "İkinci sıradaki Romanya'ya ihracat yarı yarıya artarken, Beyaz Rusya'ya yapılan ihracattaki artış yüzde 73 oranında arttı. İlk beşte yer almayan ancak 10 milyon dolar rakamını aşan ülkelere bakıldığında ABD'ye yapılan ihracatta yüzde 79, Özbekistan'a yüzde 202, Hollanda'ya yüzde 53,8, İtalya'ya yüzde 72,5, KKTC'ye yüzde 99,6 oranında artış var" dedi.

HEDEF 1.6 MİLYAR DOLAR
Başkan Satıcı, değerlendirmesini şöyle tamamladı: "En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülkenin yanı sıra ihracat rakamlarımızın 10 milyon doları aştığı ülkelere baktığımızda rakamların önemli ölçüde arttığı görülüyor. Bu tablo Batı Akdeniz ihracatının alternatif pazarlarda ve var olduğumuz pazarlarda etkinliğimizi önemli ölçüde artırdığımızı gösteriyor. Bu çerçevede önümüzdeki süreçte alternatif pazarlara ve mevcut pazarlardaki etkinliğimizi artırmak için daha da çalışacağız. İhracat rakamlarımızdaki artışı yılsonuna yansıtmayı ve ihracat rakamlarımızı 1,6 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz."


Son Güncelleme: 02.05.2017 11:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.