Antalyalı kuyumcular 2016'yı takvimden sildi

TÜRKİYE'de 2016 yılında yaşanan olumsuzluklardan, Antalya'da turizm kadar kuyumcular da etkilendi. Yüzde 70 kayıp yaşayan kuyumcular 2016'yı takvimden silip, 2015 rakamlarını yakalamayı hedefliyor.

16 Mayıs 2017 Salı 11:09
Antalyalı kuyumcular 2016'yı takvimden sildi
2015 yılı sonunda Rus uçağının düşürülmesi, 2016 içerisinde ise meydana gelen terör saldırıları nedeniyle turizm sektörü olumsuz etkilendi. Kriz, Antalya'da turizmin yanı sıra kuyum sektörünü de olumsuz etkiledi. Bazı kuyumcular kepenk kapatma noktasına geldi. 2017 yılı turizm sezonunun hazırlıklarının sürdüğü Antalya'da kuyumcuların ortak beklentisi 2015 sezonunu yaşamak.

'2016 YILINI YOK SAYIYORUZ'
2016 yılını takvimlerden sildiklerini ve geçmişe bir sünger çekip yeni sayfa açmaya hazırlandıklarını belirten Antalya Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ferda Erdem, 2016 yılında yüzde 70 kayıp yaşadıklarını söyledi. Şu sıralar yeni yeni hareketlenme olduğuna dikkat çeken Erdem, “Bizim baz aldığımız sezon aslında 2015 yılı sezonu. 2016 yılını yok sayıyoruz. 2017 için hedefimiz 2015 yılı verilerini yakalamak. Sürekli esnafımızı geziyorum ve yavaş yavaş bir hareketlenme olduğunu görüyorum" dedi. Erdem, hareketliliğe bakılırsa 2017 yılında 2015 yılındaki rakamları yakalayacaklarını öngördüklerini de söyledi.

ÇARŞI SİSTEMİ DE YANLIŞ
Turizmde otellerin uyguladığı her şey dahil sisteminin kuyum esnafına zarar verdiğini söyleyen Erdem, mevcut çarşı sistemini de eleştirdi. 'Her yerde kuyumcu her yerde terzi' anlayışına bir düzenleme getirilmesi gerektiğini savunan Erdem şöyle konuştu: “Her yerde çarşı var. Bütün esnafın disipline edilmesi lazım. Burada 5 kuyumcu, 3 terzi, 1 ayakkabıcı gibi olmalı. Ancak bakınca her yer kuyumcu her yer terzi gibi oldu. Böyle bir pazar anlayışı olmaz. Alışveriş merkezine gidince bakıyorsunuz her meslekten var. Bu düzenlemenin bir an önce ele alınması lazım" dedi.

ESNAF SERMAYEDEN YEDİ, KAPANMAYA DİRENDİ
Kuyumcular arasında 2016 yılında kapananlar kadar yeni açılanlar olduğunu belirten Erdem, esnafın kepenk kapattığını söylemek için büyük oranda kuyumcunun kapanması gerektiğini söyledi. Oda olarak üye sayısında değişiklik olmadığını belirten Erdem, “Esnaf olarak işimizin başımızdayız. Bazı yıl kar yılı bazı yıl zarar yılı olur inşallah bunu kısa zamanla telafi edeceğiz. 2016 yılında kapanan kadar açılan kuyumcular oldu. 430 ile 450 arasında üyem var. Kuyumcular kepenk kapattı demem için 450 esnafın en az 100'ünün kapanması lazım" diye konuştu.

VATANDAŞ DÜŞMESİNİ KUYUMCU ÇIKMASINI BEKLİYOR
Altının son durum değerlendirmesini de yapan Erdem, yatırımcıya tavsiyelerde bulunarak şöyle konuştu: “Altın bir ara çok çıktı. Şu anda fiyatlar alınabilir- satılabilir duruma geldi. Vatandaşımız için fiyatlar alınabilir konumda. Şu sıralarda bir durgunluk var. O durgunluğun nedeni ise vatandaş biraz daha fiyat düşer, kuyumcu ise çıkar diye bekliyor. Kurban Bayramı'ndan sonra sezon açılır ve bizim işlerimiz de açılır" dedi.

Son Güncelleme: 16.05.2017 11:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.