Antalya ihracatı 862 milyon dolar

Antalyalı ihracatçılar, bu yılın temmuz ayını da artışla kapatarak, 112 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Yılın ilk 7 aylık dönemindeki toplam ihracat ise 862 milyon dolar oldu.

01 Ağustos 2013 Perşembe 17:33
Antalya ihracatı 862 milyon dolar
Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) üzerinden, başta Antalya olmak üzere Isparta ve Burdur'dan yapılan 2013 yılı Temmuz ayı ihracatı, yüzde 10.3 oranındaki artışla 112 milyon dolar olarak gerçekleşti. 1 Ocak-31 Temmuz 2013 tarihleri arasındaki 7 aylık dönemde ise toplam ihracat, yüzde 19.62'lik artışla 862 milyon dolara yükseldi.

LİDER SEKTÖR YAŞ MEYVE VE SEBZE
2013 yılının Ocak - Temmuz döneminde yaş meyve-sebze sektörü, 317 milyon dolarlık ihracat ile bölge ihracatında öncü sektör konumunu korudu. Bölgenin dinamik gücü olan yaş meyve-sebze sektörünün geçen yıla oranla yüzde 10 seviyesinde bir artışa ulaştığını belirten AİB Başkanı Mustafa Satıcı, "Batı Akdeniz ihracatının yükselen değeri konumunda olan maden sektörü ihracatı da ilk 7 aylık periyotta yüzde 80 gibi yüksek bir artış ivmesi yakalamış ve 135 milyon dolarlık ihracata ulaşmıştır. Söz konusu dönemde bölge ihracatımıza önemli oranda katkı sağlayan diğer sektörler ise 91 milyon dolar ile toprak sanayi ürünleri, 66 milyon dolar ile kimya ve 48 milyon dolar ile demir-demirdışı metalleri sektörleridir" dedi.

EN ÇOK İHRACAT RUSYA'YA 
Yılın ilk 7 ayında AİB üzerinden yapılan ihracatın yüzde 20'sinin Rusya Federasyonu'na gerçekleştiğini anlatan Mustafa Satıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "173 milyon doları aşan dış alımı ile Rusya Federasyonu, bölgemiz ürünlerinin en önemli pazarı olmuştur. 73 milyon dolar ile Almanya, 63 milyon dolar ile Çin, 40 milyon dolar ile Bulgaristan ve 38 milyon dolar ile Ukrayna ise Batı Akdeniz'in ihracat ürünlerinin en yoğun olarak yöneldiği diğer pazarlar olarak belirmişlerdir. Kazakistan, Libya, Azerbaycan-Nahçıvan, Irak, Fransa, Birleşik Krallık, Hollanda, Birleşik Devletler, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Moldova ve İsrail'e 7 ayda yapılan ihracatlarımız 10'ar milyon doların üzerindedir. Ayrıca, 7 aylık dönemde 26 farklı sektörden 136 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir."

HEDEF 1.5 MİLYAR DOLAR
Bölge ihracatındaki olumlu gelişmelerin de gösterdiği gibi 2013 yıl sonu hedefi olan 1,5 milyar dolarlık ihracat hacmine doğru emin adımlarla ilerlediklerini belirten Satıcı, "Bölgemizdeki ihracat sektörlerinde yaşanacak artışlarla, yıl sonunda yeni rekor seviyelere ulaşacağımıza inanıyoruz" diye konuştu. 

Son Güncelleme: 01.08.2013 17:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.