Aksu İş Dünyası NE DİYOR?

ABD’nin Dünya ve Türkiye ekonomisine yönelik uyguladığı saldırıyla ilgili görüş bildiren Aksu İş Dünyası temsilcileri olumsuz havanın yakında sona ereceği kanaatinde olduklarını dile getirdi.

17 Eylül 2018 Pazartesi 16:20
Aksu İş Dünyası NE DİYOR?

Aksu İş Dünyası ile son zamanlarda yaşanan ekonomik anlamda olumsuz havanın piyasalara yansımasını ele aldık ve iş insanlarının bu konuda görüşlerine yer verdik. İş dünyası ülkemize karşı düzenlenen bu olumsuzluğu hep beraber birlik içerisinde çözebiliriz mesajını verdi.

Emin BAL / BALTAŞ

Bu küresel bir kriz. Dünya ile dalga geçer gibi Çin, Rusya ve İran’a uygulanan, faizi yükselterek doları ülkesine geri almaya çalışarak sistemi kilitledi. Piyasada dolar değer kazandı ilk defa. Kur artışlarında ki neden ABD’nin dünya ülkelerinin tehdit ederek yurt dışında dolaşan dolarların ülkesine geri dönmesini sağlamak. Birçok ülke bu durumdan mustarip.

Bizim yapmamız gereken çözüm üretmeliyiz. Üretim ayaklarını çoğaltmalıyız. Turizm ve tarım da Antalya üretiyor. Faizler düşürülmeli. Yandık, bittik havasını kabul etmiyorum. 1994- 2001 krizlerinde ülkemiz bedel ödedi. Elbette herkesin sorumluluğu var. Üretime teşvik de daha çok adım atılmalı. Bizim şuan bir otomobilimiz, telefonumuz olmalıydı. Bunlar için adımlar çok önceden atılmalıydı.

1923’ den bu yana 7 tane darbe geçirmiş ve ekonomik krizler atlatmış bu ülke. En büyük darbeyi ise 15 Temmuz’da yaşadık. Kavga ve gürültü ile değil de birlik olarak sorunlarımızı çözmeliyiz. Dünya ve ABD ile ilişkiler düzeltilmeli. Başkanları buna yanaşmasa da Amerika’daki diğer güçler, ülkemizle iyi olmak istiyorlar. Avrupa ülkeleri ile ilişkilerimiz kuvvetli. Yakında Cumhurbaşkanımızın yapacağı Almanya ziyareti çok önemli ve inanıyorum sonuçlar iyi olacak.

Antalya’mız adına şunu söylemek istiyorum, tam kapasite oteller dolu, döviz geliyor. 40 milyar dolar yıllık bazda turizm geliri sağlanıyor bunun 15 milyon dolarını Antalya sağlıyor. Tarım üretiminin içindeyim, bugün yaylada domates 5 lira, geçen sene 80 kuruş ile 1 lira arasındaydı. Döviz yükselince ihracat yapmayanlar şimdi Türkiye’nin en büyük ihracatçıları Balkan ve diğer ülkelere ihracat yapıyor. Birlik beraberlik içinde bu durumu aşacağımıza inanıyorum. İş insanı olarak yükselen faizlerden etkileniyoruz ama bunları beraber aşacağız. Haksız kazanç kimseye kalmaz. Dövize saldırarak kazanılmaz. Bu ahlaki değil, Türk Lirası’nda duracağız dolarları elimizden çıkartacağız. Bu günler geçer Amerikan başkanına da kalmaz. Canavar olup dünyaya hükmedip ezmeye çalışması nafile, biz Türkler boyunduruk altına asla girmedik ve girmeyeceğiz. Sakin, fırsatçılık yapmadan bunu aşacağız. İnşaat sektöründen ziyade teknolojiye yönelelim, üretime yönelelim. Üretim yaygınlaştırılmalı.

Duran CELBİŞ / AKGİAD BAŞKANI

Banka faizlerinden dolayı yatırımcılar kendini beklemeye aldı. Bu mevcut durumu yatırımcı takip ediyor. Kredisiz hiçbir şey alamıyoruz. Yatırımını bekletiyor yatırımcı. Dövize yatırmak istiyor, orada da kararsız kalıyor. Genel olarak baktığımızda umutluyuz, faizin yükselmesi doları durdurmak için yapılıyor.

Parası olan kişilerde fiyatlar düşünce taşınmazda seyrekte olsa Yabancı yatırımcılar ve gurbetçilerimiz için bir fırsat, oradaki kazançlarını birikimlerini taşınmaza yatırıyorlar. Faizler düşecek, dolar için bir fikir yürütmek istemiyorum, ne oranda düşer bekleyip göreceğiz.

Ülkemizdeki bu sıkıntıları birlik içerisinde üretim yaparaktan çözüm kaynağı yaratabiliriz. Antalya çok şanslı turizm ve tarım olduğu için sürekli üretmekte. Her il bunu yaparsa bu zorlu sürecin içinden çıkarız. Üretmemiz lazım diyorum.

Cengiz KUŞ / Giz Mobilya

İyi bir dönemden geçmiyoruz. Kurlarla ilgili sıkıntı var. Yükseliş ve hareketlenmelerde fırsata çevriliyor. Ülkenin zarar etmesi bir takım insanları ilgilendirmiyor. Ekonomiyi baskı politikalarla ezmeye çalışıyorlar.

Bizim gibi istihdam sağlayan, üretim yapan kurumlar bunları yapmıyor. Ürettiğimiz malı nereye satacağız, İşçi çıkarmadan nasıl iş yapacağız biz bunun derdindeyiz. Krizi bahane ederek işçilerinin maaşlarını özellikle ödemeyen firmalar var. Bu kriz de art niyetli tutumlar sergileyen firmalar var ne yazık ki.

Önce iş ahlakımızı düzelteceğiz. Bu ülke o zaman kalkınacak. Dünya malına ne kadar meylederseniz o kadar huzurunuz kaçar. Huzur ancak paylaşım ve sevgiyle olur. İşçi ve patronuyla işine sahip çıkarak kenetlenirsek batmayız. Çalışan personelimizle güçlü üretimle bunlarla baş edebiliriz. Doların yükselmesi ile cebiniz dolmaz. Daha fazlasını kaybedersiniz.

İlklere giren iş insanlarına bakın: çalışanın hakkını gözetiyor, saygı var, sevgi var ve üretim var bu şekilde kazanıyorlar. İş ahlakı önemli. Yabancı parayla çalışmaktan ziyade Türk lirası ile çalışmak lazım.

Banka borçlarından kurtulup, ekibimizle üreterek ülkemizi kalkındırmalıyız. İhracattan ciddi rakam geliyor Türkiye’ye bunlar yatırıma çevirmeli. Ama bunları art niyetli yatırma değil. Üretime dayalı yatırımlara çevirmeliyiz. İnsanların elinden 100 liralık araziyi 50 lira karşılığında alarak değil.

Yakup TÜZÜN / ASÇE İnşaat

Faizin yükselmesi alım satımı etkilemekte. İş dünyası bundan olumsuz etkilendi. Üretim olmadan bu şekilde düzelme şansımız yoktur. Benim görüşüm ‘Bir koyun bir fabrikadır.’ Bunu yapmalıyız. Yatırımcılara önerim inşaat değil, üretime yönelik yatırımda bulunsunlar. Tüketim toplumu olarak değil, üreterek ayağa kalkabiliriz.

Bir inşaat firması sahibi olarak şuan elimizdeki daireler ve gayrimenkuller öylece duruyor, en son geçen sene satış yaptım. Ülkenin genelinde konut stoku var. Belediyelerimiz halkın parasını şu zamanda kaldırım yapmak için çar çur etmesin, onlar da üretime yönelsin ve önce alt yapıyı tamamlasın sonra ruhsatları versin ki işimizi gönül rahatlığıyla yapalım. Ticaret oda başkanlarına da sesleniyorum, şirketlere sermayesi oranında iş imkânı versinler. Limit koysunlar. Sınırsız olmasın. Bu durum piyasayı olumsuz etkiliyor. Örneğin 100 TL sermayesi varsa çok daha fazlası sağlanmasın.

Biz firma olarak hayvancılık ve tarım alanında 25 dönüm üzerinde üretime başlayacağız.  Ülke kalkınmasına ve ekonomisine katkıda bulunmak için seneye bu projeyi hayata geçiriyoruz. Yüzlerce insana da iş istihdamı sağlamış olacağız.

Metin Kanmaz ( Kemerağzı Mahallesi Kundu Esnafları Koruma Derneği Başkanı)

Bu dövizdeki artış turizm esnafını mağdur etti. Gelen turistler TL ile alış veriş yapmaya başladı. Bu durum bizi bayağı etkiliyor. Kiraların dövizle değildi TL ile olacak olması bizi sevindirdi. En geç bir ay içinde sözleşmeler yapılacak. Resmi gazetede yayınlandı. Sezon başında 4 TL idi Euro şimdi 7. 7,5 arasında gidip geliyor. Bu yılda turist sayısı çok ama esnafa yansımıyor. İnanıyorum ki halkın sağduyusu ile ülke paramız yükselişe geçecek diye umut ediyoruz. Faizler çok yükseldi. Bankadan 100 bin TL talep edilen bir krediden 35 bin TL geri alınıyor. Bunlarında kısa zamanda düzeleceğine inanıyorum. Yatırımcılara önerimiz üretime yönelik yatırımlar yapsınlar. Tüketici millet olarak devam edersek tükeniriz. Üretim üretim üretim.

Ülkemiz bu durumları geçmiş yıllarda da yaşadı, yine atlatacağız. Birlik olarak atlatacağız. Dünya artık uyanmaya başladı. Artık milli paralarla alış veriş yapılarak bu krizi atlatacağız. Dolarla işimiz olmayacak.

Ali Aksu / Turizmci

Dövizdeki artış turizm esnafını etkiledi. Kiralarımız Euro bazında olduğundan sezon başındaki kiralar ile şuan sezon sonunda ki kiralar arasında yüksek oranda artışlar yaşandı. Neyse ki devletimiz bu duruma el attı ve kiraların TL olarak yapılması konusunda bir yasa çıkardı. Para ve faiz politikalarında yaşanan bu olumsuzluklar ve ülkemiz genelinde yaratılan panik havasının kısa zamanda son bulacağını düşünüyorum. Bu bizim ülkemizle birlikte birçok ülkeyi etkisi altına aldı.

Rusya ile politikalarımız son zamanlarda düzeldi ve şu an verimli görüşmeler içerisindeyiz. İnanıyorum ki bu gelen turist ve tarım ihracatımıza da yansıyacaktır. Elbette ki olumsuzluklar bütün iş dünyasını etkiledi. Biz güçlü bir ülkeyiz ve diğerlerinde olduğu gibi bu yaşatılmaya çalışılan krizden de başarılı bir şekilde çıkacağız. El birliğiyle ve beraber hareket ettiğimiz sürece altından kalkamayacağımız bir iş yoktur bunu da böyle bilsinler.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.