AKGİAD’ın Hollandalı misafirleri

Hollanda ve Türkiye Ticaret Odası Derneği Başkanı Ethem Emre’nin de aralarında bulunduğu 13 kişilik heyet, Aksu’ya gelerek yapılabilecek işbirlikleri konusunda AKGİAD üyeleri ile fikir alışverişinde bulundu.

28 Ekim 2021 Perşembe 14:26
AKGİAD’ın Hollandalı misafirleri

Aksu Girişimci İş Adamaları Derneği (AKGİAD), yeni pazar bulmak için Hollanda ve Fas’tan gelen 13 kişilik heyeti ağırladı. Üyelerinin büyük bölümü tarım sektöründen olan AKGİAD, Hollanda ve Türkiye Ticaret Odası Derneği Başkanı Ethem Emre ve Sean Funweg’in de ara-larında bulunduğu 13 kişilik heyete, yapılabilecek işbirlikleri konusunda fikir alışverişinde bulundu. Önce yemekte bir araya gelen heyet, ardından seralarda incelemelerde bulundu.

AKSU’DAN HOLLANDA’YA YENİ BİR AĞ

İYİ Parti Meclis Üyesi ve Antalya Komisyoncular Derneği Eski Başkanı Nevzat Akcan, Türkiye-Avrupa pazarına yeni bir pazar ağı oluşturmak düşüncesiyle Hollanda ve Fas tan gelen 13 kişilik bir grup ihracatçı heyeti Aksu’da pazar araştırması yapmaları için ağırladıklarını belirterek, “Aksu’dan Hollanda’ya hangi ürünlerimizi pazarlayabiliriz diye araştırma yapmak için bize ulaştılar. Bizler de bu pazar araştırması için gerekli yönlendirmeleri yaparak yardımcı olduk. Amacımız Aksu’muzdan Hollanda pazarına yeni bir ağ kurabilmek ve bunu sağlamak” dedi.

ORTAK ÇALIŞMA ALANLARI

Gruba danışmanlık yapar Zeynep Yılman da, amaçlarının Türkiye pazarını Hollanda’ya tanıtabilmek olduğunu belirtti. “Türkiye’miz meyve ve sebze konusunda çok zengin bir ülke” diyen Yılman, “Hollanda, Türkiye ile pek fazla çalışmıyor. Bunun nedenlerini araştırıyoruz. Ticaret yapmak için heyetler kurup buraya geldik. Onları birbiri ile tanıştırıp, iş alanları oluşturarak, beraber çalışmalarını ve buradaki halkımızın da Hollanda’dan para kazanabilmelerini sağlamak istiyoruz. Hollanda ve Türkiye Ticaret Odası Derneği kuruldu. Dernek Başkanımız Ethem Emre ve Sean Funweg derneğimizin kurucularından, birlikte böyle bir çalışma yapmak istediler” dedi.

DANIŞMANLIK HİZMETİ

Türk yemeklerinin, sebze ve meyvelerinin İtalya, İspanya ve Avrupa ülkelerinde çok önemsenmediğini belirten Yılman, şunları söyledi: “Biz bunun araştırmalarını yapmak için ve nasıl düzeltebiliriz diye bu tip geziler düzenleyerek Ülkemizi daha çok tanıtmak istiyoruz. Aksuya gelen heyetimiz bizim muhasebelerini ve danışmanlıklarını yaptığımız kendi müşterilerimiz. RAAD adında şirketimiz var. Türkiye’den Hollanda’ya gelip şirket açmak isteyenlere, biz şirket açmak için ve oturma izinlerini almalarını sağlamak adına danışmanlık hizmeti veriyoruz. Görüşmelerimiz çok başarılı ve verimli geçti. Aksu’daki seraları gezdik ve çok beğendik. Özveriyle yapılmış başarılı bir çalışma ortaya çıkmış. Gurur duymaları gerektiğini düşünüyorum. Hollanda - Türkiye adına başarılı ve güzel anlaşmaların yapılacağına inanıyoruz”.

HEDEF; PAZARI GENİŞLETMEK

AKGİAD Başkanı Fatih Ekinci de Aksu’da ki özellikle Kaliforniya biberinde pazarı genişletmek adına heyet davet ettiklerini belirterek, görüşmelerle ilgili şu bilgileri verdi: “Bölgemizde araştırma yapmaları Türk tarımını tanıma ve tanıtmak için geziler düzenledik. Aksuda yetiştirdiğimiz Kaliforniya ve kapya biberi, domates gibi ürünlerde Hollanda pazarını daha da büyütmek adına girişimlerimiz oldu. Bizlerde onların daveti üzerine Hollanda ya giderek orada ziyaretlerde bulunacağız”.

YERİNDE İNCELEME YAPILDI

Beka Tarım sahibi Kazım Akbulut da, Hollandalı misafirleri Aksu’da ağırlamaktan ve onlara yetiştirdiğimiz ürünleri tanıtmaktan gurur duyduklarını ifade ederek, “Sebze üzerine üreticiden depolamayla ilgili bilgiler verildi. Antalya Ticaret Odası 6. Grup Komite Başkanı olarak ben de katıldım. Güzel ve verimli görüşmeler geçti. Aksu’nun tarımda üretimin merkezi konumunda olduğunu ve nasıl yapıldığını anlattık. Katkısız, biyolojik, kalıntısız ve kaliteli ürünler yetiştirdiğimizi anlattık ve bizzat yerlerinde tattırarak görmelerini sağladık” dedi.

ÜRETİM TÜRKİYE’DEN,

PAZARLAMA HOLLANDA’DAN

Ethem Emre: Hollanda ve Türkiye Ticaret Odası Derneği Başkanı Ethem Emre, Türk ve Hollandalı işletmeleri bir araya getirmek için ziyarette bulunduklarını belirtti. Hollanda’nın bir tarım ülkesi olduğunu belirten Emre, “Yılda 95 Milyar Euro tarımda ihracat yapıyor. Türkiye bu rakamlardan çok uzak. Amacımız Hollanda’yı Avrupa pazarı olarak kullanarak tüm Avrupa’ya ulaşmak. Bunun için de üretimi Türkiye’de yaptırıp, pazarlamasını Hollanda üzerinden geliştirmek istiyoruz. Bu vesile ile ziyaretlerimiz oldu. Sektörü çok daha ileri seviyelere taşımak için mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

AVRUPA STANDARDI

YAKALANMALI

Türk işletmelerin de Hollanda’ya gelip oradaki sistemleri yerinde görmelerini teşvik ettiklerini belirten Emre, “Burada kalıcı uzun vadede çözümler öneriyoruz. Sadece mal satıp para kazandım üslubuyla değil de kalıcı, nitelikli gelişmelere vesile olmak istiyoruz. Türk işletmelere katkı sağlamayı hedefliyoruz. 13 kişilik heyetimizde üretici, ihracatçı, toptancı firmalar bulunuyor ve tamamen tarım sektörüne hitap ediyor. Hollanda merkezli olarak tüm Avrupa birliği ülkelerine satış yapan kuruluşlar var. Aramızda muhasebeci, mali müşavirler var. Hollanda’ya gelen Türk işletmelere de aynı zamanda yerleşmeleri için rehberlik hizmetleri veriyoruz. Yeter ki firmalar Avrupa standartlarını yakalasınlar. Sertifikalı ürünler üretsinler ki Avrupa piyasalarına rahat girsinler. Türkiye de potansiyel yüksek. Tarım alanları ve üretim çok. Kaliteli ve iyi fiyatlarla pazarlamak lazım Türkiye ürünü ucuz fiyatlı ülke olmamalı, kalite varsa ona göre de fiyat olmalıdır. Ürünlerimizle markalaşmamız lazım. Bilinçlendirmeye gitmemiz gerekiyor. Burada devlet kurumlarına Tarım Kredi kooperatiflerine de rol düşüyor. Çiftçilerimiz eğitilmelidir. Bizde buna katkı yapmak istiyoruz. Dernek olarak tüm çalışmalarımız gönüllülük bazında kar amacı olmadan bu hizmetleri veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 28.10.2021 14:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.