Akçan, İran ile Türkiye arasında ki farkı ortaya koydu

Üretici, Hal Komisyoncusu ve aynı zamanda İYİ Parti Aksu Belediye Meclis Üyesi Nevzat Akçan, İran’ın Rusya’yla Avrasya Gümrük Birliği Anlaşması yaptığının altını çizerek, “İran, bu anlaşma sonucu sıfır Gümrük Vergisi’yle tarım ürünü gönderecek. Bizler ise tır başına 6 bin dolar vergi ödüyoruz. Bu şartlarda nasıl rekabet edebiliriz” tepkisini ortaya koydu.

22 Şubat 2021 Pazartesi 11:07
Akçan, İran ile Türkiye arasında ki farkı ortaya koydu

Tır başına ödenen 56 bin TL

Akçan, mevcut iktidarın tarım politikalarına eleştirilerde bulundu. Hükümetin yürüttüğü kavgacı politikaları sonucu Türk çiftçisinin komşu ülkelerin çiftçileriyle yarışamaz hale geldiğini ileri süren üretici ve Hal Komisyoncusu Nevzat Akçan, “Her geçen gün maliyetler artıyor. İhracat kapıları bir bir kapanıyor. Bu yetmezmiş gibi Rusya’ya yaptığımız ihracatta tır başına, 6 bin dolar gümrük vergisi ödüyoruz.  2 bin dolar ise analiz raporları için ödüyoruz. Bunun TL karşılığı, 56 bin TL’dir” dedi.

Bu yük üzerimizden alınmalı

Kapı komşumuz olan İran’ın ise Rusya’yla Avrasya Gümrük Birliği Anlaşması yaptığını ifade eden Akçan, “Bu anlaşma karşılığı İran, Rusya’ya göndereceği her tarım ürününde gümrük vergisinden muaf olacak. Biz göndereceğimiz üründe tır başına 6 bin dolar öderken, onlar sıfır masrafla gönderecekler. Bu şartlarda bizim çiftçilerimiz, nasıl yarışacak. Nasıl ayakta kalacak.  Ayrıca ödediğimiz analiz raporu ücreti de cabası. Oysaki Devletimiz bu analizi kendisi yapmalı ve bu yükü tüccarın üzerinden kaldırmalı” diye konuştu.

Karşılığı bu olmamalı

Tarım sektörünün çok büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını dile getiren Akçan, “Her geçen gün mevcut sorunlar, karşımıza katlanarak çıkıyor. Bir taraftan üretim maliyetlerinin artması, bir taraftan da ihracatta yaşadığımız sorunlar. Bu yetmezmiş gibi, Antalya ürününün Antalya’dan ihracat çıkışı yasak. Burada ihracata gidecek ürünler, İzmir ve Manisa’ya gidiyor. Orada 3-5 gün, yerine göre bir hafta bekletiliyor. Oysa bizler yaptığımız üretimle ülke ekonomisine katkı koyuyoruz. Bunun karşılığı bu olmamalı” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Aksi taktirde tarım biter

Tarım Bakanı ile iktidar partisinin milletvekillerine seslenen Akçan, “Bizler üreticiler olarak siyasi kavgalardan yorulduk. İşimize gücümüze bakmak ve üretmek istiyoruz. Tarım sektörünün karşılaştığı bu sorunları çözmek için elinizi taşın altına sokun.  Siyasi kavgalardan ziyade, bu sorunları çözmek için mücadele edin. Aksi taktir de tarım biter. Tarım bitince de her şey biter.”  

Son Güncelleme: 22.02.2021 11:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.