"21 yıllık tecrübemizi tohumlara aktardık”

2000 yılında yola çıkan ve 10 yıl boyunca yaptığı AR-GE çalışmaları sonucunda tescilletildiği PTK 40 silor hıyar tohumuyla, yerli tohum piyasasına giren Petektar Tohumculuk, bugün 40’ı aşkın ıslahını gerçekleştirdiği tohumları, 20 ayrı ülkeye ihraç ediyor. Her şeyden çok ülkesini sevenler olarak, bu sektördeki dışa bağımlılığı sonlandırmak için yola çıktıklarını ifade eden firma yöneticisi Ziraat Mühendisi Büşra Yapıcı, “Petektar, yüzde 100 yerli ve aynı zamanda kaliteli sebze tohumu üreten bir firma. 21 yıldır biz bu işle uğraşıyoruz. Tecrübemizi olduğu gibi tohumlara aktardık” dedi.

29 Aralık 2021 Çarşamba 10:46
"21 yıllık tecrübemizi tohumlara aktardık”

Ziraat Mühendisi Büşra Yapıcı, eşi Mehmet Yapıcı ile beraber bundan 21 yıl önce attıkları adım, kıtalar arasında aranan isim haline geldi. 2000 yılından 2011 yılına kadar verdikleri zorlu bir mücadeleyle AR-GE çalışması yaparak ıslahını gerçekleştirdikleri PETEK TAR 40 silor hıyar tohumunu tescil ettirmeleri sonucu, yerli tohum sektörüne giren ve kurdukları PETEKTAR Tohumculuk firması, bugün 40’a yakın tohum çeşidiyle sektörde adından söz ettiriyor.  Aynı zamanda ürettikleri yerli tohumları 20 ülkeye ihraç eden firma, bir taraftan ülke ekonomine çok büyük katkı sağlarken, öte yandan bölge halkına da ciddi anlamda istihdam oluşturuyor.

Ticari olarak 11 yıllık firma olduklarının altını çizen Ziraat Mühendisi Büşra Yapıcı,  Petektar Tohum ’un geçmişinin 21 yıla dayandığını ifade etti.  Yapıcı , “Bugün için hıyar, domates, patlıcan, biber, kavun ve karpuz olmak üzere 40 çeşit tohum üretmekteyiz. Ürettiğimiz ürünleri 20 ülkeye ihraç ediliyoruz. İsmimiz duyuldukça da her geçen gün talep artıyor. Olmazsa olmaz ürünlerimizin başında silor hıyar tohumu,  sonra da domates geliyor. Yaptığımız ıslah çalışmaları sonucu,  hem çiftçiyi, hem de tüketiciyi memnun ediyoruz. Çeşitlerimizin verim oranı yüksek. Bundan dolayıdır ki hem ülke genelinde, hem de dış piyasada tercih ediliyoruz. Albenisi yüksek ürünler ortaya çıkıyor. Üretici satmada sıkıntı yaşamıyor. Aynı zamanda tüketicinin damak tadına da uyuyor” dedi.

Tohumların uzman ekipler tarafından yüksek kalite standartlarıyla fiziksel ve fizyolojik testlerden geçerek üretildiğini kaydeden Yapıcı, “Ülkemizin her tarafına ürünlerimizi gönderiyoruz.  İlk ihracatımız İngiltere ile başladı. Meksika ve Amerika’ya göndermeye başladık. Bu hattımız gene devam etmekte. Şimdi de Ortadoğu, Arap ülkeleri ve Türki Cumhuriyetleriyle çalışıyoruz. Ortadoğu tohum ihtiyacının tamamını neredeyse ülkemizden karşılanıyor. Türkiye’ye bağlanmış durumdalar. Tarım girdilerinin tamamı ülkemizden karşılanıyor. Avrupa ülkelerine baktığımız zaman, oralarda işçilik çok yüksek. Maliyetlerin yüksekliğinden dolayı üretim zor gerçekleşiyor.  Oralarda da ülkemize dönüşler var. Hollanda İngiltere, İspanya.  Örneğin ispanya tarımın merkezi olarak bilinir, ama İspanya’dan bile ülkemize talep var. -Tohumu siz üretin, bize gönderin- diyorlar” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 31.12.2021 14:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.