Tıp Fakültelerine Dair Şok İddialar

Tüm Öğretim Elemanları Derneği(TÜMÖD) Genel Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur “Tıp fakültelerinde bırakın dersliği laboratuarı, tuvalet sorunu var” dedi.

19 Temmuz 2014 Cumartesi 10:01
Tıp Fakültelerine Dair Şok İddialar
Tüm Öğretim Elemanları Derneği(TÜMÖD) Genel Başkanı Prof.Dr. Recep Akdur, yaptığı açıklamada tıp fakültelerinin durumuna dair ilginç rakamlar verdi:

“2014-2015 Öğretim yılında tıp fakültelerinde 13 bin 500 kontenjan ilan edildi. Şu anda tıp fakültelerinde 51.445 öğrenci var, altı yıl sonra 81 bin öğrencisi olacak. Bu sayı 810 tane 100 kişilik derslik 1620 tane elli kişilik derslik, 4050 tane yirmi kişilik dersliğe gereksinim var demektir.

ÖĞRENCİLER EVLERİNDEN BANYO TABURESİ GETİRİYOR?
Nerede bu derslikler? Öğrenciler ayakta ders dinliyor, Evlerinden banyo taburesi getiriyor, koridorlarda dolaşıyorlar. Bırakın derslik sorununu, tıp fakültelerinde tuvalet sorunu var.

VE TUVALET SORUNU
Üç bin öğrencinin olduğu bir okulda yalnızca öğrenciler için 150-200 tuvalet kabini bulunması gerekir. Bu kadar sayıdaki öğrenci 10-20 tuvalet kabini ile idare ediyor. Buna bir de personel ve hasta nüfusları eklenince durum çok kötü. Bu durum hastane enfeksiyonları açısından olduğu kadar öğrencinin hijyen konusundaki kültürlenmesi açısından da çok kötü.

STAJYER DOKTOR ÖNLÜĞÜ EVE GİDİP GELMEZ
Tıp fakültesinde öğretim özeldir. Klinik öncesi ilk üç hazırlık sınıfları bir yana bırakılır ise, tamamen stajlar şeklinde, usta çırak ilişkisi içinde yürütülür. 24 saat süren bir öğretimdir. Bundan ötürü öğrencilere otelcilik hizmetleri de verilmesi gerekir. Öğrencilerin temel gereksinimlerini karşılamaları için 3-4 kişilik odaları olmalıdır. Şu andaki 51 bin 445 öğrencinin yaklaşık 25 bini staj aşamasındadır. Her dört stajyere bir oda hesabı ile 6250 stajyer odası bulunması gerekiyor. Bırakın odayı öğrenciler için birer göz soyunma dolabı bile yok. Stajyerler koridorlarda, boş buldukları bekleme solanlarında ve diğer alanlarda gereksinimlerini karşılıyorlar. Adeta sürünüyorlar. Boş hasta yatağı bulduklarında bayram ediyorlar.

BIRAKIN ÖĞRETİM KALİTESİNİ İNSANİ BİLE DEĞİL
Bu durum bırakın öğretim kalitesini sağlamayı, insani bile değil. Birçok okulda stajyer ve intörn doktorlara ayrılmış ortak bir oda bile yok. Bu hastane enfeksiyonları ve öğrencinin bu enfeksiyonları topluma taşıması açısından da çok sakıncalı. Stajyerler beyaz önlüklerini evlerine götürüyor. Stajyer doktor önlüğü eve gidip gelmez.” 

Son Güncelleme: 19.07.2014 10:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.