Öğrencilerden güneş paneli yıkama robotu

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Elmalı Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri güneş paneli yıkama robotu yaptı.

05 Haziran 2018 Salı 11:09
Öğrencilerden güneş paneli yıkama robotu

Elmalı MYO öğretim görevlisi Halil Ertaş rehberliğinde Sistem Analizi ve Tasarım çalışmaları kapsamında öğrenciler güneş paneli temizleme robotu yaptı. Robotun son yıllarda hızla artan güneşten elektrik üretimi yapılan panellerde büyük iş kolaylığı sağladığı belirtildi.

Halil Ertaş, "Son yıllarda hem Elmalı hem de diğer bazı bölgelerde güneş enerjisinden yararlanarak elektrik üretimi çalışmaları yoğunlaşmış durumda. Bu amaçla kurulan üretim tesislerine 'güneş tarlası' da denilmektedir. Kullanılan güneş panelleri yağmur, rüzgar ve çevresel etmenlerle kirlenmektedir. Panellerin kirlenmesiyle üretilen elektrik miktarında azalma meydana gelebiliyor. Panellerin temizlenmesi ise büyük iş gücü gerektiriyor. Güneş panellerinin verimliliklerini arttırmak için bir yıkama robotu tasarladık. Güneş paneli yüzey temizleme robotu tamamen öğrencilerimiz tarafından yapıldı. Yapılan bu robotun daha da geliştirilmesi mümkündür. Minimum enerji harcayarak yüzlerce metrekare panel yüzeyinin temizlenmesi düşünüldüğünde bu çalışma önem arz etmektedir" dedi.





AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) ELMALI MESLEK YUKSEKOKULU (MYO) OGRENCILERI GUNES PANELI YIKAMA ROBOTU YAPTI.(FOTO:ELMALI-DHA)

 

2013 © Latis - DHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.