Kopya iddiası hayatını kararttı

Antalya'da oturan öğrenci 15 yaşındaki Bilal Aykut Sarıkaya'nın, Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) 'ikili kopya' iddiasıyla sosyal bilimler puanı silindi.

19 Ağustos 2013 Pazartesi 17:34
Kopya iddiası hayatını kararttı
Kopya çekmediğini söyleyen öğrenci, ailesi ile birlikte bunu ispat etmek için mücadele başlattı.

Konyaaltı Ortaokulu öğrencisi Bilal Aykut Sarıkaya, büyük umutlarla girdiği 2013 SBS'de hayatının şokunu yaşadı. Sınav sonucu eline ulaştığında sosyal bilimler testinin 'ikili kopya' gerekçesiyle silindiğini öğrenen Bilal Sarıkaya, kopya çekmediğini belirterek, bunu ispat etmek için ailesiyle birlikte mücadele başlattı.

İKİLİ KOPYA NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ
Yaşadıkları durumu anlatan anne 41 yaşındaki Ferda Sarıkaya, sınav öncesi her şey normal giderken sınav sonucunu öğrendiklerinde büyük şok yaşadıklarını söyledi. Sınav sonucunda sosyal bilimler dersinin 'ikili kopya' nedeniyle iptal edilmesiyle karşılaştıklarını aktaran anne Ferda Sarıkaya, "Durumu okuduğu okula anlattık, ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvurduk. Ardından itiraz dilekçesi yazdık. Sonuç olumsuz geldi" dedi.

ÇOCUĞUMUN HAYATINI KARATTILAR
Bu sınav sonucu ile oğlunun hiçbir okula yerleşemediğini dile getiren Ferda Sarıkaya, "Benim çocuğum şu an ortada kaldı. Meslek lisesine gitmek istemiyor. Anadolu lisesine gidecek çocuğum varken niye meslek lisesine gitsin? Böyle bir şey olmaz. Çocuğumun hayatını kararttılar. 1,5 aydır çektiğimizi biz biliriz. Bir an önce bize çözüm üretmelerini ve çocuğumun iyi bir liseye girmesini istiyorum. Belki başka insanlar da var. Bu uygulama kaldırılsın" diye konuştu.

KOPYA ÇEKMEDİM
Öğrenci Bilal Aykut Sarıkaya ise sınav sonucunu temmuz ayında öğrendiğini belirterek şöyle dedi:

"Sosyal bilimler bölümünün karşısında ikili kopya yazıyordu. Yıkıldım. Kopya çekmediğim halde kopya muamelesi görmek bana zor geldi. Anadolu lisesine gitmek istiyorum. Orada okumak varken neden meslek lisesinde okuyayım? Polis ya da bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu sistemi kaldırmasını istiyorum."

BAKANLIĞA İTİRAZ ETTİLER
Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne itirazda bulunan aileye gönderilen resmi bildirimde ise, 'ikili kopya' tespitinin bilgisayar sisteminde yapılan inceleme sonucu iptal edildiği bildirildi. Yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Sınavdan sonra cevap kâğıtlarının değerlendirmesi yapılırken, aynı salonda sınava giren ve aynı tür soru kitapçığını kullanan öğrenciler arasında bilgisayar sistemi aracılığıyla ikili/toplu kopya taraması yapılır. İkili/toplu kopya taraması sonucunda kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin ilgili testleri iptal edilir. Bu nedenle sınav esnasında adayların cevap kâğıtlarını hiçbir öğrencinin göremeyeceği şekilde önlerinde bulundurmaları ve kesinlikle herhangi bir yöntemle kopya çekme teşebbüsünde bulunmamaları gerekmektedir. Adı geçen adayın sosyal bilimler testinde ikili kopya tespit edildiğinden bu derse ait sınav sonucu iptal edilmiştir." 

Son Güncelleme: 19.08.2013 17:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.