EĞİTİME DÜZEN ŞART!

Eğitim Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Çoban Türkiye’de eğitim sisteminin en alt planda kalmasından ve yanlış sınav sistemi uygulanmasından rahatsızlık duyduğunu açıkladı.

30 Ekim 2017 Pazartesi 14:57
EĞİTİME DÜZEN ŞART!

Eğitim sisteminin sürekli değişmesine sitem eden Eğitim Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Çoban, “Başarılı insanların yetiştirilmesi için en büyük değerin her zaman eğitim alanına verilmesi gerekir. Sistem, plan ve istişareye dayanmayan hiçbir proje, başarılı olamaz” dedi.

SİSTEM ENİNE-BOYUNA TARTILMIYOR

Ülke olarak yıllardır sancının, sıkıntının ve stresin yaşadığı noktanın eğitim sistemi olduğunu savunan Eğitim Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Çoban, “Yerel değerlere dayanan evrensel bir eğitim sistemi kuramayışımızın temel sebebi, öğrencileri sürekli başka yönlere kanalize eden, velileri tedirgin eden ve sık sık değiştirilmek zorunda kalınan sınav sistemleridir” dedi.

LGS, OKS, SBS, ÖSS, ÖYS, LYS gibi sistemlerin sadece harflerinin değiştiğini ama kaderlerinin değişmediğini kaydeden Çoban, “Kaldırılacak sistemin eksikliklerinin ne olduğunu ve yerine getirilecek olanı tartışıp olgunlaştırmadan yapılan değişimler yarar sağlamaz. Paydaşlarla tartışıp istişare etmeden kurulan sınav sistemlerinin birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiği tecrübelerle bilinmektedir. Hal böyle olunca önce öğrencilerimiz, sonra veliler üzerinde olumsuz etkileri görülen sistemleri kaldırılmak zorunda kalıyoruz. Yanlışı terk ederken gösterdiğimiz acelecilik, yapım aşamasında bir hıza dönüşmemeli. Yetkililer, konuya katkıda bulunacak kişi ve kurumlarla bir araya gelmekten imtina etmekte. Durum böyle olunca da, kabul gören bir model ortaya çıkmamakta. Enine boyuna tartmadan, tartışmadan yöneldiğimiz modeller eğitimde telafisi zor şeylere neden oluyor.” şeklinde konuştu.

“TEOG BENZERİ MODELLERDEN KAÇINILMALIDIR”

TEOG konusunda en büyük sıkıntının sınav boyutunda değil, aksine sınav puanına dayalı merkezi yerleştirme olduğunu ve bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Eğitim Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Çoban, “Belli bir grubu seçen ve yerleştiren değil, tüm öğrencileri hayata hazırlayan bir sistem kurulmalıdır” dedi.

Çoban, “Ortaöğretim sistemine yerleştirmedeki en büyük sorun, merkezi sınavın var olmasından ziyade, merkezi sınavın zorunlu olarak bütün öğrencilere uygulanması ve tüm öğrencilerin bu sınav sonuçlarına göre merkezi olarak yerleştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı, 8. sınıftaki tüm öğrencilerin zorunlu olarak sınava girdiği, öğrencilerin hepsinin tüm okullara merkezi olarak puan üstünlüğüne göre yerleştirildiği TEOG’a benzer bir modelden kesinlikle kaçınmak gerekmektedir. Dahası, zaman zaman kamuoyuna yansıyan TEOG’a benzer merkezi bir yazılı sınav yapılması, tüm öğrencilerin bu sınava girmeye zorlanması ve bu sınav sonuçlarına göre tüm öğrencilerin merkezi olarak yerleştirilmesi, TEOG’un neden olduğu sorunları olduğu gibi devam ettirecektir” ifadelerini kullandı.

Çoban, yeni sınav ve yerleştirme sistemi tasarlanırken, öğrencilerin okul dışı kaynaklara mecbur bırakılmayacağı, öğrenci başarısının okullarda heterojen olarak dağılacağı, hem genel liselerin hem de meslek liselerinin başarılı öğrencilere sahip olabileceği bir sistemin amaçlanması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.