Ders zili öncesi kayıt telaşı

Antalya’da yaklaşık 450 bin öğrenci ders başı yapacak. Yeni dönem öncesinde okul masraflarını karşılamaya çalışan aileler, sahte ürünlere dikkat etmeleri ve kayıt parası gibi ödemeler yapmamaları konusunda uyarılıyor.

06 Eylül 2018 Perşembe 12:31
Ders zili öncesi kayıt telaşı

2018-2019 eğitim öğretim yılına sayılı günler kaldı. Antalya’da yaklaşık 450 bin öğrenci 17 Eylül’de ders başı yapacak. Özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin okul masrafları, üniforma ve malzemelere gelen zamlarla birlikte arttı. Çocuğunu okula gönderen bir ailenin cebinden çıkan para, geçen yıl ortalama 700 lirayken, bu yıl bin 500 liraya yükseldi.

SAHTE ÜRÜNLER ÇIKTI

Kağıttan silgiye kalemtraştan deftere tüm kırtasiye malzemelerine yüzde 60 oranında zam geldiğini söyleyen Antalya Fotoğrafçılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Mehmet Bayrak, sahte ürünler konusunda aileleri uyardı. Bayrak, “Fiyatların çok yükseldiği ortamda ürünlerin sahteleri çıkmaya başladı. Bize bu konuda bilgi geldikçe resmi makamlara ve markalara gerekli şikayetleri yapıyoruz. Vatandaşları sahte ürün mağduriyeti yaşamamaları için okul alışverişilerini kırtasiyelerden yapmaya yönlendiriyoruz. Antalya merkez ve ilçelerdeki kırtasiyeler, hem Milli Eğitim Bakanlığı’nın hem de bizim tarafımızdan denetleniyor” dedi.

MALZEMELER DAĞITILSIN

Ekonomik dalgalanmanın getirdiği zamlarla birlikte eğitimle ilgili tüm materyallerin pahalılaştığına işaret eden Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “HemAntalya’da hem de diğer illerde okul masraflarını karşılayamayan çok sayıda örnek var. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘ücretsiz eğitim’ ilkesine uygun olarak çocukların sadece kitaplarını değil, forma ve kırtasiye ihtiyaçlarını da dağıtması gerekiyor. Eğitimi yarıda bırakmaların yaşanmaması için devlet, olması gerektiği gibi eğitimi ücretsiz hale getirmeli” açıklamasında bulundu.

OKULLARA PARA ÖDENMESİN

Velileri okula kayıt sırasında ya da yıl içinde istenen ödemeler konusunda uyaranEğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Velilerin birlikte hareket edip okullarda para ödememeleri, çocukların ihtiyacı olan okul malzemelerini de talep etmeleri gerekiyor. Paran kadar eğitim anlayışı, ‘Eğitim ücretsizdir’ ilkesine aykırı. Milli Eğitim bütçesinden yüzde 18 kesinti yapıldı. Ama özel okullardan kesilmedi. Bu yaklaşımdan da vazgeçilmeli” diye konuştu.

Kaynak: Ceren DENİZ/HÜRRİYET

Anahtar Kelimeler:
Antalya Eğitim
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.