Çocukları istismardan korumanın yolu, eğitim ve güven

İZMİR'in Menderes ilçesinde, okul müdürünün, yaşları 6 ile 11 arasında değişen 6 kız öğrencisine cinsel istismarda bulunmasını ortaya çıkaran, bu çabasıyla ABD Dışişleri Bakanlığı'nca en cesur kadın seçilen Saadet Öğretmen Ulusal Çocuk İttifakı Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) kurucu başkanı öğretmen Saadet Özkan, çocukların eğitim ve güvenle istismardan korunabileceğini söyledi.

30 Temmuz 2018 Pazartesi 13:27
Çocukları istismardan korumanın yolu, eğitim ve güven

Antalya'da yayımlanan yerel bir dergiye çocuk istismarı ile ilgili röportaj vermek için gelen Saadet Öğretmen Ulusal Çocuk İttifakı Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) kurucu başkanı öğretmen Saadet Özkan, çocukları istismardan koruyacak en büyük yeteneğin eğitim ve güven olduğunu söyledi. Anne ve babaların çocuklarıyla konuşmasını isteyen Özkan, "Çocuğa 'Sana birisi kötü bir şey yaparsa bana mutlaka söyle' demek çözüm değil. Çünkü çocuk kötü şeyin ne olduğunu bilemez. Ona kötü olanı anlatmak gerekli. İyi sevmek ile kötü sevmenin farkını bilmeli. Kötü insan, 'Anneni ve babanı öldürürüm' diye tehdit ederek çocukları korkutur. Siz onlara kimsenin size zarar veremeyeceğini söyleyin" dedi.

'ÇOCUKLARINIZI İYİ İZLEYİN'

"Güçlü çocuklar yetiştirirsek toplumu da koruyabiliriz" diyen Özkan, şöyle devam etti:

"Çocuklar sevgiyi doğru veren insanları da, kötü insanları da görecektir. Öğretmenlerimizin bu konuda eğitim alması lazım. Sadece rehber öğretmenler değil. Bizlerin bu eğitimleri ailelere de vermesi gerekiyor. Aileler çocukların takipçisi olacak. Bir çocuk okula gitmek istemiyorsa, mutlaka sebebini dikkatlice sorgulayın. Çocuk çok cinsel içerikli konuşabilir, tamamen içine de kapanabilir. Cinsel istismarcı küçük basamaklarla başlayıp istismarı nitelikli hale getirebilir. Anne veya babalar 'Git amcayı öp, git sarıl' gibi söylemlerde bulunur. Bunları yapmayın. Çocuklarınızın mümkünse kendinden yaşça büyük çocuklarla oynamasına izin vermeyin. Çocuklar kendinden büyük insanlarla iletişim içinde olmasın. Çünkü bir güç dengesi var. Akran zorbalığı yaşanabilir. Yaşıt çocuklar birbirine denktir, güçleri eşittir. Birbirleriyle iyi anlaşabilir, kavga da edebilir. Ama güç dengeleri eşit olduğu için sorun büyümeden çözülecektir. En önemlisi, çocuk kendinden yaşça büyük birisiyle baş başa zaman geçiriyorsa burada bir sorun vardır. Normal insanlar çocuklarla uzun uzun kapalı alanlarda zaman geçirmek istemez. Çocuklarınızı gözünüzün önünden ayırmayın."

İSTİSMARIN YÜZDE 70'İ AİLE İÇİ

Saadet Özkan'ın yardımcısı iş adamı Yücel Ceylan da cinsel istismar olaylarının yüzde 70 gibi büyük oranının aile içinden geldiğini kaydetti. "Türk halkı olarak feodal bir milletiz" diyen Ceylan, "Geleneklerimiz törelerimiz var. Biz çocuklarımızı dayıya, dedeye, amcaya emanet ederiz. Çocuklarımız olur da dedesiyle, amcasıyla, dayısıyla ilgili bir şey söylerse de buna inanmayız. Çocuğumuz yanımıza gelip 'Amcam şöyle bir şey yaptı' dese 'Hayır mümkün değil yavrum, senin amcan' diyen insanlarız. Biz derneğimiz kurulduğu günden bu yana edindiğimiz tecrübelerde şunu anladık. Çocuklara istismarda bulunanların yüzde 70 gibi büyük oranı aile içinden geliyor" diye konuştu.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.