Aksu'nun mucit öğrencileri

Türkiye'de alanında ilk ve tek tematik meslek lisesi olan Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin 15 yaşındaki iki öğrencisi, uçak simülatörü ve yazılımı üretti.

01 Mayıs 2017 Pazartesi 12:14
Aksu'nun mucit öğrencileri
Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 3'üncüsünü düzenlediği Bilim Festivali'nde standıyla yer alan Türkiye'nin alanındaki ilk ve tek tematik okulu Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, projeleriyle dikkati çekiyor. Ali Buğra Büyüktatlı ile sınıf arkadaşı Oğulcan Uluç'un profesyonel destek almadan kendi çabalarıyla ürettiği uçak simülatörü ve yazılımı, fuarda en çok ilgi çeken buluş oldu.



5 AYDA TAMAMLADILAR
Okul müdürü Haldun Çevik, çalışmanın 9'uncu sınıfta okuyan 2 öğrencinin 5 aylık emeğiyle ortaya çıktığını söyledi. Öğrencilerinin kendi çabalarıyla havalanabilen, uçabilen, tekrar piste inebilen ve okulun bahçesinde 360 derece dönebilen uçak yazılımı geliştirdiğini belirten Çevik, “Amacımız Türk uçak sanayisine en iyi kalifiye elemanları yetiştirmek. Kendi uçağımızı yapmayı planladığımızda bu eksiklikleri bu tür yazılımlarla görebileceğiz. Aksamları değiştirip, yeni parçalar ekleyebileceğiz. Yazılım eğitimlerde de kullanılabilecek. Öğrencilerimizin uçağın altyapısını bilmeleri gerekiyor. Bu tür simülatörlerle bunu öğrenebilirler. İşin güzel yanı kendi yazılımlarıyla bunu öğrenebilecekler" diye konuştu.



KENDİLERİ UÇURABİLİYOR
Çalışmanın ortaklarından Oğulcan Uluç, bu işlere küçük yaşlarda merak sardığını söyledi. Uluç, şöyle konuştu: “Bu okula gelince de hem okula katkımız olsun hem de bizim ilk büyük işimiz olsun istedik. Önce arkadaşımla uçakların modellenmesi ve kodlanması aşamasını gerçekleştirdik. Daha sonra bunu bir program üzerinde kodlayıp uçağın hareket etmesini ve uçmasını sağladık. Uçağı hem yakından incelebiliyoruz hem de uçurabiliyoruz. Yakında yolcuları eklemeyi düşünüyoruz ve uçağımızın göstergeleri olacak."

KİMSEDEN DESTEK ALMADILAR
Diğer mucit Ali Bora Büyüktatlı ise simülasyonla hiç uçak kullanmamış olanların da bu yazılımla uçak kullanmayı test edebileceklerini dile getirdi. Büyüktatlı, “Okulumuz uçakla ilişkili olduğu için neden yapmayalım dedik. Kimseden destek almadık, araştırarak yaptık" dedi.



VANTİLATÖRLÜ ŞAPKA
Aksu’nun gururu haline gelen Aksu Uçak Bakım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin, hafta sonu kapanan bilim festivalindeki diğer icatları da dikkat çekti. Uçak modellemesi üzerine yaptıkları çalışmaları sergileyen öğrenciler, aynı zamanda güneş enerjisi ile çalışan vantilatörlü şapka icatlarını da gururla sergilediler.

Son Güncelleme: 01.05.2017 12:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.