YÜZÖLÇÜMÜ açısından bakıldığında Antalya merkezdeki 2’nci büyük ilçe olan Aksu’da, yatırımların önünü tıkayan mülkiyet sorunları ile ilgili ciddi adımlar atılıyor. Belediye Başkanı Halil Şahin, “2008’de, beldelerin birleşmesiyle kurulan bir ilçeyiz. Şehirleşme yolunda daha yeni mesafeler alıyoruz. Son 3 yılda ciddi adımlar attık. Ancak, imar ve planlama olmayınca, değişim ve dönüşümün kısa sürede olmadığını da biliyoruz. Bununla birlikte yaptığımız çalışmaların neticesini görmeye başladık” diye konuştu.

Aksuluların başlıca yakınma konusu olan mülkiyet sorunları ile ilgili sürdürülen çalışmaları anlatan Başkan Şahin, vatandaşa şu mesajları verdi:

-Her şeyin başı planlama… Planlamalara girdiğiniz zaman, her şey hemen bitmiyor. Bazen, neden çabuk bitmediğini düşünüyoruz. Ama sabır gerektiriyor. Mesela, birkaç gün önce Orman Bölge Müdürlüğünde, Güzelyurt’taki mesire alanı ile ilgili çalışma yaptık. O konuda da, Ankara’ya evrakların gidip gelmesi aşamasında büyük zaman geçiyor. ‘Neden bu kadar uzadı, biraz hızlandıralım’ dediğimiz zaman, ‘Zaten çok hızlı gidiyoruz. Sizlerin gayretleri olmasaydı, bu kadar hızlı yürümezdi’ diyorlar.

-‘Bir iki ayda bitirelim’ demek çok güzel, ama, bir yere tahsisli olan yeri geri alıyorsun. Biz Aksu’da vatandaşlar için sosyal donatı alanları yaratmayı hedefliyoruz ve bu alanlar imarla ortaya çıkacak. 600 kişilik bir kültür merkezinin yapımına yakında başlıyoruz. İçinde düğün salonu da yer alacak. Çalkaya tarafında yıllardır beklenen hizmetler bunlar. Temizlik İşleri binasının temelini attık. İçinde tedavinin de yapılacağı hayvan barınağını kurmaya başladık.

-Altıntaş, İncikpınarı ve Güzelyurt’ta yapılan bir imar çalışmamız var. Buradaki mevcut durumun 1997’lere doğru gittiğini biliyoruz. Yani 20 yıllık bir sorunla karşı karşıyayız. Burada yanlış yapılan uygulamalar var. İmar yapıldığı zaman bu bölgede 700 dönüm kadar bir yer elden çıkarılmış. Yeşil sahalar arsaya döndürülmüş. Yollar daraltılarak arsalar oluşturulmuş. Ondan sonra da satılmış. Bundan dolayı ciddi bir sıkıntımız var.

-Geçmiş yıllarda Defterdarlığa ait yerler satılıp, parası onlara verilmediği için ciddi borçlarımız var. Bu borçları yapılandırdık. Büyükşehir ve yerel belediyenin uyumlu çalışmasıyla sorunu aşmaya çalışıyoruz. Biz geldiğimiz zaman bu çalışmaya girdik. Masada olması gereken kişilerle görüşmeler yaptık. Tapu ve Kadastro Müdürü, Büyükşehir, Kaymakamlık, Defterdarlık dahil olmak üzere konuyu masaya yatırdık. 13 bin dönümlük alanda, 11 bin 700 parselden söz ediyoruz.

-Güzelyurt’ta çok fazla yanlış yok ama Altıntaş’taki planlama Güzelyurt ile birlikte yapıldığı için, yanlış uygulama orayı da kilitlemiş durumda. Çalışmalarda inşallah sona geldik. Bakanlar Kurulundan geçmesi gereken bir durum var. Arkasını takip ediyoruz. Bugünlerde müjdeli haberler bekliyoruz. Buna rağmen o bölgelerde de hizmet üretmeye çalışıyoruz. ‘Altıntaş’ta bu iş neden bitmedi?’ dediklerinde, bunun 20 yıllık bir yanlış olduğunu hatırlamak gerekir. İlk defa ayağı yere basan çözümler bizim dönemimizde üretildi. Müjdeli haberlere yaklaştığımızı belirtmek isterim. Havaalanı ve denize yakın bir bölgemiz orası, Aksu’nun gelecekteki vitrini olacak.

-Atatürk Mahallesinin de sorunları var. 4 bin kişinin yaşadığı bu bölgemizin okulu yok, camisi yok, sosyal donatıları yok. Atatürk Mahallesinde 60 dönümlük alanın planlamasını bitirdiğimizde, o bölgede yaşayan insanlarımızın sosyal donatı ihtiyaçlarını karşılayacağız. O mahallede yaşayan çocuklarımız, okul için 4-5 kilometrelik bir mesafeye gitmeyecekler. Oradaki asıl sıkıntı mülkiyetle ilgiliydi. Özünde tapusu var, daha sonra tapu iptal ediliyor, Hazineye dönüyor. İşin geldisine bakıldığında, ormandı. Tapu iptal edildiğinde 2B’ye dönmesi lazım, Hazineye değil. Bize göre bir yanlışlık vardı. Bu durumu bakanlarımıza ve Başbakanımıza da anlattık. Orada vatandaşın çok ciddi beklentisi olan 2B’ye döndürme işlemini yaptık. Orada görev yapacak 6 bilirkişiyi Belediye Meclisimiz tarafından belirledik. Tüm partilerimizin oybirliği ile bilirkişiler tespit edildi. Şimdi orada tespit çalışmalarına gireceğiz. Yeni yer işgal etmeye çalışanlar var. Onlara izin verilmeyecek. Vatandaşın yerlerine kavuşması ile ilgili süreçte sona geldik.

-Bizim genel düsturumuz şuydu: Aksu’da hizmet yapacağız, ama halkımızın istemediği bir şey yapmayacağız demiştik. Özellikle Cihadiye ve Pınarlı mahallelerimiz ile Çamköy’ün bir kısmına kadar da uzanan bölgede, meradan Hazineye döndürülen yerler var. Oralarda oturanlara ‘Yerlerinizin tapusunu mu istersiniz, kentsel dönüşümle daire mi alırsınız?’ diye sorduk. Belediyemizde üç toplantı yaptık ve halkı aydınlattık. Ardından yaptığımız referandumda, yüzde 90 gibi ezici bir çoğunluk, tapu istediğini belirtti. Orada imara sokmadan yerin tapusunu verme şansımız yok. Onu zaten biliyorlar. İmar çalışmalarımız o bölgede başladı. Bir an önce bitirme gayreti içindeyiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.