Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde, “Kaşgar’dan Dinar’a, Divan-u Lügat-it Türk Türkçemiz” etkinlikleri kapsamında 11’inci Ulusal Türkçe etkinlikleri yarışması geçen hafta Afyon Dinar’da düzenlendi. Bu yarışmalara Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda okulu temsilen öğrenciler katıldı.

Bu projenin Liseler arası Makale Yarışmasında Hürriyet Gazetesi Kültür Sanat Köşesi Makale Yazarı Ömür Kurt, Dinar Meslek Yüksek Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Okutmanı Özge Sönmezler Duran öğretmenin yer aldığı kurulun “Jüri Başkanlığı” görevini gazetemizi temsilen ben üslendim.

Böyle bir projede görev almak hem gazetemiz adına hem de şahsım adına onur verici bir durum. Ülkemizin dört bir yanından Lise öğrencilerinden gelen Makaleleri seçici üst kurul olarak tek tek okuduk ve değerlendirdik.

Neydi bu yarışma, niçin yapılıyordu? Kısaca bahsetmek istiyorum.

 Yarışmanın amacı; Dünyanın en zengin dillerinden biri ve millî kimliğimizin ana unsuru olan Türkçemizi korumak, yaşatmak, zenginleştirmek ve gelecek nesillere güçlü bir şekilde aktarmak ve Türk dilini yerinde, doğru, dil kurallarına uygun, açık ve anlaşılır olarak konuşma ve yazma becerilerini geliştirmek amacıyla; Dinar Fen Lisesi olarak “Kaşgar’dan Dinar’aDivan-u Lügati’t Türk Türkçemiz Türkçe Etkinlikleri” kapsamında bütün ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere yönelik olarak “Türkçenin Yozlaşması” konulu Türkçeyi doğru ve güzel kullanma.

Bu yarışmaya katılan Türkiye’nin çeşitli illerinden öğrencilerin makalelerini büyük bir titizlikle değerlendirdik ve içlerinden ilk üçe girebilecek makaleyi ve 10 mansiyon ödülü kazanan öğrencileri belirledik. 5 Mayıs tarihinde Dinar’da gerçekleştirilen ödül törenine katıldık.

Ödül Törenine, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İlçe Kaymakamı Mustafa Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Rafet Şimşek, İlçe jandarma Komutanı üsteğmen Serkan Ateş, İlçe Emniyet Müdürü Halil İbrahim Küpeli, Yazı İşleri Müdürü Tekin Mumcu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Tahtaoğlu, İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Mehmet Mezher Işık, İlçe Müftüsü Şahin Yaşar ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen veliler, öğrenciler, öğretmenler, vatandaşlar katıldı.

Dinar Ulusal Türkçe Etkinlikleri Şiir dalı birincisi Isparta Büyük Kabaca Ortaokulu öğrencisi Ayşegül Çakmak ve Danışman Öğretmeni Betül Kahve,

Makale dalı birincisi Aydın Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Necla Nur Karakaya ve Danışman öğretmeni Erhun Ergüder,

Öykü dalı birincisi Nevşehir Özel Altın Yıldız Ortaokul öğrencisi Hasan Savaş ve Danışman öğretmeni Mehmet Özyiğit oldu.

 Ödül töreninin sonunda konuşma yapan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz şunları söyledi. “ Güzel bir etkinlikte sizlerle beraberiz emeği geçenlere öncelikle teşekkür ederim. Ata yurdu Orta Asya’ dan dan yine ülkemizin önemli beldelerinden kültürümüzün kaybolmadığı Dinar’a uzanan yolculukta bizi biz yapan tek değer dilimizdir. Dilimizi korumak adına yapılan böyle bir etkinliği önemsiyoruz. Ancak dilin sadece etkinlikle kalmaması gerekiyor, bunun için okumamız gerekiyor okudukça düşünmemiz gerekiyor. Okumadan düşünmenin bir anlamı yok okumaya özellikle önem vermemiz gerekiyor daha çok okumamız gerekiyor. Bu doğrultuda gerek milli eğitime bağlı okullarımızda önemli projelerin yapıldı. Kaymakamlıklarımız önemli projeler yaptılar. Emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ederim.” Dedi.

Program sonunda ödüller sahiplerini bulurken Makale yarışmasında Seçici üst Kurul Jüri Başkanlığı görevini yerine getiren Güneyhaberci Aksu Gazetemizin ödülü ve plaketini Kaymakam Mustafa Şahin tarafımıza takdim etti.

Bu ulusal projede gazete olarak yer almaktan büyük bir onur ve gurur duyuyoruz. Layık gören herkese teşekkür ediyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.