Aksu ekonomisinin duayen markalarından Mega Tarım, önümüzdeki 15 Aralık tarihinde 22 yılı geride bırakarak, 23 yaşına giriyor. Dünyaca ünlü Netafim markasını bölge tarımı ile tanıştıran Mega Tarım’ın sahibi Ali Ormancıoğlu ile “Tarım ve Aksu” bağlamında bir söyleşi gerçekleştirdik. İlçemiz için “Tarım Çarşısı” önerisini ilk kez dile getiren Ormancıoğlu, şimdi de, devrim niteliğinde bir başka proje öneriyor: Sera Köyleri. İşte o söyleşiden köşemize yansıyanlar…



-Aksu Girişimci İş Adamları Derneği’nde (AKGİAD) yaşanan gelişmelerle söyleşiye başlayalım dilerseniz… Başkan Mustafa Altıntaş’ın önümüzdeki genel kurulda aday olmayacağı kesinleşti. İş dünyasının kulislerinde iki adayın ismi dolaşıyor. Biri sizin diğeri de Medu Gayrimenkul’ün sahibi Duran Celbiş’in…
-Evet, Başkanımız Mustafa Altıntaş, önümüzdeki genel kurulda aday olmayacağını belirtti. Bu süreçte yeni başkan adayları arasında benim de adım geçti. Ancak, arkadaşlarla kendi aramızda yaptığımız istişareler sonucunda ben aday olmayacağımı bildirdim. İkinci bir isim çıkmazsa eğer, Duran Bey tek aday olarak görünüyor. Bizler de genel kurula gider ve kendisine oyumuzu veririz. AKGİAD bugüne kadar, Aksu’nun iş dünyasını bir çatı altında toplama gayretinde oldukça önemli bir yol aldı. Umarım ileriki dönemde de başarılı projeler gerçekleşir.

-Bu açıklamanın ardından, Mega Tarım odağında söyleşimize devam edelim; 15 Aralık 1994 tarihinde kurulan şirketiniz, önümüzdeki günlerde 22 yılı geride bırakarak, 23 yaşına giriyor. Sektörde önemli tecrübelere sahip olan Mega Tarım’ın CEO’su olarak ekonominin genel durumu ile ilgili değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?
-Çok şükür artık 1990’lı yıllardaki o krizler dönemi geride kaldı. Batan bankaları, hortumlamaları çok şükür unuttuk, böyle olaylar yaşamıyoruz. Ekonomi rahat bir nefes aldı. Düzgün çalışan, şeffaf olan şirketler, günümüzde artık çok fazla bir sorun yaşamıyor. Fotoğrafı küçültüp Aksu özeline baktığımızda da, benzer bir pozitif görünümle karşılaşıyoruz. Dağınık bir coğrafyada olmamızın sıkıntılarını elbette yaşıyoruz, ancak, çok güzel gelişmeler de oluyor. Belediye Başkanı Halil Şahin ve ekibinin, sorunları aşma noktasında çok samimi bir gayret içinde olduklarını görüyoruz. Aksu artık yeni bir değişim sürecine girdi. Kent meydanı, hükümet konağı, hastane gibi projelerin başlamasını da sabırsızlıkla bekliyoruz.

-2016 yılı Mega Tarım açısından nasıl geçti, firmanızın 2017’deki hedefleri nelerdir?
-Bu yılın zor bir yıl olmasını bekliyorduk, ama bizim beklediğimiz gibi olmadı. Hedeflerimizi beklentilerimizin üzerinde gerçekleştirdik. Mega Tarım olarak, ağırlıklı olarak yurt dışında çalıştık. Azerbaycan, Rusya, Dağıstan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’a önemli bir sevkiyatımız oldu. Kendi ihracatımızı iki yıldır yapmaya başladık, ama önceki yıllarda da, ihracatçı firmalara mal temin ediyorduk. Biz, sulama ürünlerini, topraksız tarım ürünlerini Türkiye’de stok yapan ender firmalardan biriyiz. Firmalar aradıkları malzemeleri bizde rahatlıkla buluyor. Bunun yanı sıra, yurt dışındaki müşteriler de artık bize rahatlıkla ulaşıp, ihtiyacı olan malzemeyi temin ediyor. 2017’de, yurt dışındaki çalışmalarımızı geliştirerek devam ettirme amacındayız.



-Aksu Çayı Islah Projesi’nde de işler büyük bir hızla devam ediyor. Bu proje ile bölgemiz tarımında büyük bir devrim yaşanması bekleniyor. Sizin öngörüleriniz nelerdir?
-Bu proje kapsamında gerçekleştirilen toplulaştırma çalışmaları sonrasında Sera Köyleri oluşturulabilir. Merkezi ısıtma ve sulama sistemlerinin uygulandığı bu tesisler, tarımsal üretimin hacmini, kalitesini, pazarlanabilme çıtasını çok büyük boyutlara taşır. Benim gördüğüm kadarıyla, uygulanan mevcut proje, Aksu için Sera Köyleri kurulmasına da çok uygun. Sera Köyleri ile traktör sayısında azalma sağlanır, parçalanmış tarım alanları için yapılan büyük miktarlardaki harcamalar çok daha küçük boyutlara indirgenir. Bir havuz oluşturularak, bu havuzdan maaşları ödenen mühendisler, işçiler ve yöneticiler istihdam edilir. Bunun örneklerini dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde görüyoruz. Türkiye’de neden olmasın. Aksu buna öncülük edebilir.

-2016 yılı boyunca tartışması eksik olmayan bir Expo rüzgarı esti. Tarım sektörünü de çok yakından ilgilendiren bu etkinlik sizce amacına ulaştı mı?
-Ben, Expo konusunda yapılan aşırı eleştirileri gereksiz buluyorum. Özellikle Aksulular neyini eleştiriyorlar ki? Sonuçta, Expo sayesinde ilçemize tramvay geldi, Aksu muhteşem bir fuar alanına kavuştu. Expo’nun bin dönümü aşan sahasının atıl bir durumda bırakılması elbette söz konusu olmayacak. Mutlaka değerlendirilecek ve bunlar da Aksu’ya yeni artılar getirecek. Expo’nun Aksu’ya faydası belki de bundan sonra olacak. Expo’nun yanı sıra, ilçemizde Galericiler Sitesi’nin kurulması için çalışmalar başlatılması da çok sevindirici bir gelişme. Bütün bunlar ilçemiz ekonomisinin önünü açacak olaylardır. Galericiler Sitesi’nin olduğu bölge, Aksu’nun cazibe merkezi olacaktır.

-Aksu’da ilk kez sizin önerdiğiniz Tarım Çarşısı projesini hatırlıyorum. Galericiler Sitesi gibi, Tarım Çarşısı için de bir proje başlatılamaz mı?
-Bence başlatılabilir ve tam zamanıdır. Buna sivil toplum örgütleri de ön ayak olmalıdır. Uygun bir yer bulunduğunda hemen başlanmalı diye düşünüyorum. Tarımla ilgili bütün kesimlerin yer alacağı böyle bir çarşı için, Aksu’da yapılacak bir küçük bir ön araştırmayla çok uygun yerler bulunabilir. Bu bölgedeki bir çiftçinin tüm ihtiyaçlarını gidereceği bir merkez, ticaret ve istihdam açısından da ilçemize büyük katkılar sağlar. Mesela, Antbirlik sahası bu iş için çok uygun. Bence o sahanın atıl durumdan çıkarılarak Aksu’ya kazandırılması lazım. Hem Sera Köyleri hem de Tarım Çarşısı için kararlı bir şekilde yola çıkılırsa arazi zaten bulunur. Önemli olan fikir ve uygulama niyetidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.